2023年3月20日月曜日

Grootste bank van Zwitserland (UBS) is bereid om noodlijdende concurrent Credit Suisse over te nemen voor 1 miljard dollar - VRT.be

UBS, de grootste bank van Zwitserland, is bereid om haar noodlijdende concurrent Credit Suisse over te nemen voor 1 miljard dollar (bijna 1 miljard euro). Credit Suisse zit in lastige papier sinds het omvallen van twee regionale Amerikaanse banken. De Zwitserse regering ziet een overname door UBS als "de enige optie" om de rust op de aandelenbeurzen terug te laten keren. Indien een overname toch niet zou lukken, overweegt Zwitserland de bank volledig of gedeeltelijk te nationaliseren. 

Al het hele weekend zit de top van de Zwitserse bank Credit Suisse samen met de Zwitserse financiële toezichthouder Finma om oplossingen te zoeken voor de noodlijdende bank. Credit Suisse zit vast in een negatieve spiraal na het omvallen van twee regionale Amerikaanse banken. 

De bank kreeg eerder deze week al 50 miljard euro steun toegekend van de Zwitserse centrale bank, maar het aandeel van de 167 jaar oude bank nam vrijdag opnieuw een duik op de beurs in Zürich. Persbureau Reuters meldde dat minstens vier grote banken, waaronder het Franse Société Générale en Deutsche Bank, hun handelstransacties met Credit Suisse hebben beperkt.

Volgens de gespecialiseerde krant Financial Times heeft UBS, de grootste bank van Zwitserland, interesse om Credit Suisse over te nemen. UBS zou daar 1 miljard dollar (930 miljoen euro) voor willen neertellen, maar volgens persbureau Bloomberg vindt de top van Credit Suisse dat bod te laag. UBS zou de bank willen overnemen voor 0,25 Zwitserse frank per aandeel, terwijl het aandeel vrijdag afsloot op 1,86 Zwitserse frank. (1 Zwitserse frank = 1,01 euro, red.)

Noodmaatregelen

Onder Zwitserse regelgeving moet UBS normaal gesproken zijn aandeelhouders zes weken de tijd geven om zich over een overname te buigen, maar de Zwitserse regering wil met noodmaatregelen een versnelde overname mogelijk maken. 

Indien er toch geen overname zou komen, overweegt Zwitserland om Credit Suisse volledige of gedeeltelijk te nationaliseren. Dat zou de enige andere haalbare optie zijn, los van de overname door de Zwitserse bank UBS, melden ingewijden aan Bloomberg.

De tijd dringt alleszins, want de betrokken partijen hopen dat de reddingsoperatie rond is voor de Aziatische beurzen maandagochtend (zondagnacht onze tijd) open gaan. Volgens Zwitserse media zou de regering vanavond nog een persconferentie houden over de situatie bij Credit Suisse.

Minister van Financiën Vincent Van Peteghem beantwoordde gisteren tijdens het ontbijtgesprek met Michaël Van Droogenbroeck op Radio 1 vragen over de problemen bij de Amerikaanse banken en Credit Suisse. Volgens hem is de kans klein dat de situatie daar ook impact zal hebben op België. 

"We volgen de situatie uiteraard van heel nabij op", aldus minister Van Peteghem, "de nare herinnering" van de financiële crisis van 2008 indachtig. "Je kan nooit zeggen dat er geen enkele impact zou kunnen zijn, maar we zien vandaag dat dat risico heel klein is. Vandaag heb ik geen indicatie dat er enig gevaar is."

Vakbonden eisen inspraak

De vakbond van de bankbedienden in Zwitserland eisen deelname van de sociale partners aan de gesprekken over Credit Suisse, gezien er "enorm" veel op het spel staat voor de werkgelegenheid. Aseb (Association suisse des employés de banque) "eist de onmiddellijke inschakeling van een taskforce", een ploeg die zich op de "jobs" werpt die "in gevaar" zijn, zegt de vakbond in een persmededeling.

"Er mag geen enkele beslissing genomen worden voordat de sociale partners betrokken worden" bij de gesprekken, voegt Aseb eraan toe. "Wat speelt, is enorm voor de zowat 17.000 bedienden van Credit Suisse in Zwitserland", benadrukt de vakbond.

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiNmh0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyMy8wMy8xOS9jcmVkaXQtc3Vpc3NlL9IBAA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿