De bankaandelen krijgen opnieuw klappen op de beurs, zowel op de Bel-20 in ons land als in de rest van Europa. Bij het Zwitserse Credit Suisse liep het verlies op een gegeven moment op tot meer dan 30 procent. Beleggers zijn ongerust na het faillissement van enkele Amerikaanse banken.
Credit Suisse is de op een na grootste bank van Zwitserland. "Binnen Europa zit de bank bij de 20 grootste banken", zegt VRT-journalist Steven Rombaut. "Gewone particulieren kunnen er klant zijn, maar de bank is ook een grote vermogensbeheerder, met een dienstverlening voor grote bedrijven. Credit Suisse bestaat bijna 170 jaar en is actief in 50 landen. Het is dus een belangrijke bank te noemen."
De aandelen van de bank kregen nu stevige klappen. Het gaat om het grootste koersverlies ooit voor het aandeel van Credit Suisse, dat zakte tot een recordlaagte van 1,56 Zwitserse frank. Daarna ging de koers opnieuw wat omhoog. Al bedraagt het verlies vandaag nog steeds 24,2 procent.
Aanleiding zijn verklaringen van de Saoedische grootaandeelhouder van Credit Suisse aan het persagentschap Bloomberg dat die niet langer bereid is om extra te investeren in de Zwitserse bank. De markten waren bovendien al erg nerveus na de val van de Amerikaanse bank Silicon Valley Bank eind vorige week.
Kleinere en grotere schandalen
"Credit Suisse komt daarnaast al jaren in het nieuws met kleinere en grotere schandalen", zegt Rombaut. "In Frankrijk is er bijvoorbeeld een onderzoek geweest naar het witwassen van geld en belastingfraude. Vorig jaar heeft de bank nog een schikking getroffen om vervolging te voorkomen. Tegelijkertijd konden mensen met een palmares van mensenrechtenschendingen er toch klant zijn."
"De vorige topman moest ook aftreden omdat hij een aantal coronamaatregelen met de voeten had getreden. Een schoolvoorbeeld is die bank allerminst." De bank was de voorbije jaren dus al heel wat vertrouwen verloren van beleggers na schandalen en rechtszaken. Het aandeel zakte alsmaar verder weg. Maar nu lijken dus alle remmen los.
BELUISTER - "Twee keer slecht nieuws over banken in drie dagen zal beleggers wellicht sneller op de verkoopknop doen duwen":
Stevig verlies bij belangrijke bank Crédit Suisse: "Wijst op gebrek aan vertrouwen en dat is altijd gevaarlijk"
Ook andere bankaandelen gaan vandaag flink lager, bovenop de stevige koersverliezen van de voorbije dagen. Op de beurs van Brussel noteerde KBC meer dan 5 procent lager en ING bijna 10 procent in het rood.
Credit Suisse vraagt geduld
De voorzitter van Credit Suisse, Axel Lehmann, zegt dat de bank geen staatssteun nodig heeft. "Dat is geen topic", klonk het op een conferentie voor de banksector in Saoedi-Arabië. "We beschikken over sterke kapitaalratio's en een sterke balans". Volgens Lehmann heeft de bank ook al "haar medicijn" genomen, waarmee hij verwees naar het herstructureringsplan dat in oktober werd bekendgemaakt.
Gisteren had de CEO van Credit Suisse beleggers al opgeroepen om geduld te hebben, want het plan om opnieuw winstgevend te worden heeft volgens hem drie jaar tijd nodig. Credit Suisse leed vorig jaar nog een verlies van 7,3 miljard Zwitserse frank (bijna 7,4 miljard euro). Heel wat klanten halen geld van hun rekening wegens zorgen over de toekomst van de bank. Credit Suisse is vorige maand wel een campagne opgestart om spaargeld terug te winnen.
En nu?
Na de problemen bij Amerikaanse bank Silicon Valley Bank eind vorige week, werd benadrukt dat er geen domino-effect zou zijn. Dat in tegenstelling tot de effecten van het faillissement van de Amerikaanse bank Lehman Brothers in 2008, het zogenaamde "Lehmaneffect" (dat volledig losstaat van de voorzitter van Credit Suisse, Axel Lehmann).
"In tegenstelling tot Silison Valley, zeggen analisten wel dat als Credit Suisse zou vallen, dat er wel zo'n Lehmaneffect zou kunnen zijn", zegt Rombaut. "Maar zo ver zijn we helemaal nog niet."
0 件のコメント:
コメントを投稿