2023年7月31日月曜日

Energieleverancier Antargaz draagt klantenportefeuille over aan Octa+ | Geld | hln.be - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content]

Energieleverancier Antargaz draagt klantenportefeuille over aan Octa+ | Geld | hln.be  Het Laatste Nieuws Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiZmh0dHBzOi8vd3d3Lmhsbi5iZS9nZWxkL2VuZXJnaWVsZXZlcmFuY2llci1hbnRhcmdhei1kcmFhZ3Qta2xhbnRlbnBvcnRlZmV1aWxsZS1vdmVyLWFhbi1vY3RhfmE4ZWE2OWFkL9IBAA?oc=5

België heeft laagste inflatie van hele eurozone - De Morgen

NieuwsEconomie

null Beeld ThinkStock
Beeld ThinkStock

België heeft de laagste inflatie van alle landen in de eurozone. Dat blijkt uit cijfers van Eurostat. Vooral energie is heel wat goedkoper dan vorig jaar en dat laat zich in ons land sneller voelen.

Het leven in de eurozone was deze maand 5,3 procent duurder dan vorig jaar, berekende Europees statistiekbureau Eurostat. Met 1,6 procent kent België de laagste inflatie van alle eurolanden. Het gaat hier wel om de Europese berekeningsmethode, die verschilt van de onze. Volgens de Belgische definitie is de inflatie deze maand nog 4,14 procent.

De lagere levensduurte is vooral te danken aan de prijzen voor gas en olie. Die liggen heel wat lager dan de recordprijzen vorige zomer. Omdat meer mensen in ons land een variabel contract hebben dan in andere Europese landen, laten die prijsschommelingen zich sneller voelen.

Volgens de Nationale Bank zal onze inflatie (volgens de Europese definitie) in de herfst negatief zijn. De ECB streeft naar een inflatie van zo’n 2 procent en bracht de rente al naar een recordhoogte om de stijgende prijzen terug te dringen.

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiXGh0dHBzOi8vd3d3LmRlbW9yZ2VuLmJlL3NuZWxuaWV1d3MvYmVsZ2llLWhlZWZ0LWxhYWdzdGUtaW5mbGF0aWUtdmFuLWhlbGUtZXVyb3pvbmV-YjZkOWIyMmEv0gEA?oc=5

Nettorente tot 2,55 procent: waarom de termijnrekening een comeback maakt - De Morgen

AchtergrondEconomie

null Beeld Getty Images/EyeEm
Beeld Getty Images/EyeEm

Belgische spaarders hebben het afgelopen jaar massaal geld op termijnrekeningen geplaatst. Die leveren een stuk meer op dan de klassieke spaarboekjes, met een nettorente die kan oplopen tot 2,55 procent. Maar waar moet je dan rekening mee houden? Kan iedereen dat zomaar doen? En hoeveel rendement is er écht?

Belgische spaarders kiezen massaal voor een termijnrekening om hun geld meer te laten opbrengen. Dat blijkt uit cijfers van de Nationale Bank die HLN heeft opgevraagd. De tegoeden op termijnrekeningen bij alle Belgische banken zijn in een jaar tijd spectaculair toegenomen. In mei van dit jaar stond er voor in totaal ruim 24,5 miljard euro geparkeerd op termijnrekeningen. Dat is het hoogste bedrag op termijnrekeningen sinds juli 2009 en een toename van ruim 20 miljard euro tegenover een jaar eerder, ofwel bijna een verzesvoudiging.

De toename in het aantal termijnrekeningen “wordt vooral gedreven door nieuwe contracten in het segment met een looptijd tot één jaar”, klinkt het bij de Nationale Bank. Zo werd in de eerste jaarhelft van 2022 gemiddeld iets meer dan 100 miljoen euro per maand in nieuwe termijnrekeningen tot één jaar gestort, terwijl dat in de eerste helft van dit jaar is opgelopen tot meer dan 5 miljard aan nieuwe volumes per maand. In mei werd zelfs voor meer dan 7 miljard euro in nieuwe termijnrekeningen met een looptijd tot één jaar gestopt.

Nog uit de cijfers van de Nationale Bank blijkt dat de miljarden die naar termijnrekeningen versluisd worden, voornamelijk van de zichtrekeningen van de Belg komen. Het uitstaande bedrag op de Belgische zichtrekeningen daalde in dezelfde periode namelijk van bijna 132 miljard euro naar net geen 114 miljard euro. Een verschil van bijna 18 miljard euro. Tegelijk bleef het uitstaande volume op de klassieke spaarrekeningen nagenoeg stabiel.

Populair

De groei in termijnrekeningen is opmerkelijk. Tot dit jaar was die spaarformule op retour, met jaar na jaar een dalende populariteit. Maar de comeback van de termijnrekening heeft alles te maken met het rendement dat momenteel een stuk hoger ligt dan die op het klassieke spaarboekje – zeker in de periode waarover nu gerapporteerd wordt. Zo bedroeg het gemiddelde rentetarief op een nieuwe termijnrekening met een looptijd tot één jaar in mei vorig jaar amper 0,07 procent, terwijl dat een jaar later is opgelopen tot 2,83 procent. Ter vergelijking: voor een nieuwe rekening waarop je geld onmiddellijk opvraagbaar is – zoals een klassieke bankrekening – bedroeg de gemiddelde rente op datzelfde moment 0,07 procent.

Op een termijnrekening wordt een bepaald bedrag voor een vaste looptijd en tegen een vast rendement weggezet. Je weet dus vooraf hoeveel interest je zal ontvangen, maar tegelijk staat het geld op de termijnrekening voor de volledige looptijd vast. In tegenstelling tot een klassiek spaarboekje kan je dus niet zomaar te allen tijde aan het geld dat je op de termijnrekening plaatst. De vastgelegde rente krijg je jaarlijks uitbetaald. Op de vervaldag van de termijnrekening ontvang je uiteraard ook je ingelegde kapitaal integraal terug.

Bruto versus netto

Hoewel uit de cijfers blijkt dat voornamelijk termijnrekeningen met een looptijd tot één jaar populair zijn, kan je termijnrekeningen voor alle mogelijke looptijden afsluiten. Al moet gezegd dat de opbrengsten sterk variëren naargelang de looptijd en zeker ook de minimuminleg. Dat is het bedrag dat minstens vereist is om op de termijnrekening te storten. Wil je de opbrengst van een termijnrekening vergelijken met die van een spaarboekje, dan moet je de geafficheerde (bruto)rente verminderen met 30 procent roerende voorheffing, die je moet betalen.

Zo biedt volgens een vergelijking van spaargids.be op dit moment Izola Bank de termijnrekening aan die het meeste opbrengt, met een bruto rendement van 3,65 procent en een nettorente van 2,555 procent. Al gaat het daarbij om een termijnrekening over tien jaar, met een minimuminleg van 500 euro. De termijnrekening over één jaar met het hoogste rendement is op dit moment dan weer die van Deutsche Bank, met 3,49 procent bruto- en 2,443 procent netto-opbrengst, maar met een minimum van liefst 100.000 euro.

De eerste termijnrekening voor één jaar zonder minimuminleg is er een van MeDirect en levert 2,86 procent bruto en 2,002 procent netto op. Nog opvallend: verschillende grootbanken – zoals ING, Belfius en BNP Paribas Fortis – bieden termijnrekeningen “niet proactief” aan. Ze maken er dus geen reclame voor. Sommigen publiceren zelfs geen tarievenlijst. Volgens zakenkrant De Tijd krijgen vermogende klanten bovendien niet alleen makkelijker toegang tot termijnrekeningen bij de grootbanken, maar ook nog eens interessantere tarieven.

Wat met spaarboekje?

Of een termijnrekening voor jou een interessant alternatief is voor het spaarboekje, hangt dus af van de rente, de looptijd en de minimuminleg. Wil je vergelijken, vergeet dan ook niet dat een klassieke spaarrekening uit twee delen bestaat: de basisrente – die voor elke dag dat een bedrag op je rekening staat geldt – en de getrouwheidspremie, die alleen telt op een bedrag dat een jaar lang op je spaarboekje staat. Daarnaast hebben spaarboekjes doorgaans het voordeel dat je op de eerste schijf van 980 euro aan intresten geen belastingen hoeft te betalen.

Bovendien hebben verschillende banken de laatste weken het rendement van de klassieke spaarboekjes mondjesmaat opgetrokken. Dat was tot mei van dit jaar nog maar in mindere mate het geval. Mogelijk verschuift de populariteit van de termijnrekeningen de komende maanden dus opnieuw. Zo is volgens Spaargids het spaarboekje met het hoogste rendement momenteel bij Santander te vinden, met een rendement van 2,50 procent (1 procent basisrente en 1,5 procent getrouwheidspremie).

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMicWh0dHBzOi8vd3d3LmRlbW9yZ2VuLmJlL25pZXV3cy9uZXR0b3JlbnRlLXRvdC0yLTU1LXByb2NlbnQtd2Fhcm9tLWRlLXRlcm1pam5yZWtlbmluZy1lZW4tY29tZWJhY2stbWFha3R-YjhlODRhNzYv0gEA?oc=5

Grootste windturbine ter wereld ingeschakeld | Tech | hln.be - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content]

Grootste windturbine ter wereld ingeschakeld | Tech | hln.be  Het Laatste Nieuws Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiTmh0dHBzOi8vd3d3Lmhsbi5iZS90ZWNoL2dyb290c3RlLXdpbmR0dXJiaW5lLXRlci13ZXJlbGQtaW5nZXNjaGFrZWxkfmFlMjUxZjI3L9IBAA?oc=5

Jij raadt nooit hoe weinig vermogen deze sportief gelijnde Volkswagen heeft - AutoReview.nl - Auto Review

Over de Volkswagen Karmann Ghia bestaat geen enkele twijfel: dit is een coupé in de ware betekenis van het woord. Al is hij van bescheiden afkomst en staat hij op nagenoeg hetzelfde chassis als de Kever. De boxermotor is dezelfde. Achterin de hier afgebeelde beeldschone, in 1964 gebouwde Karmann Ghia 1200 Coupé ligt een luchtgekoelde 1192 cc viercilinder met een vermogen van … 34 pk.

Je lacht er misschien om, maar het bescheiden vermogen doet geen afbreuk aan de klassieker. Met Italiaanse flair weet de Pacific-blauwe Volkswagen overtuigend de illusie van pure snelheid te wekken. In één oogopslag zie je dat de auto veel gestroomlijnder is dan een Kever. En het is dankzij zijn ronde vormen en kleine frontale oppervlak, dat de coupé zijn bijna 100 kilo hogere gewicht weet te compenseren. 

In de volksmond werd de Karmann Ghia ook wel 'dames-Porsche' genoemd; een auto die de gegoede burgerij aanschafte voor 'erbij'. Maar de meeste exemplaren werden uiteindelijk verscheept naar de Verenigde Staten, waar ze - bij gebrek aan betaalbaar sportief spul van eigen bodem - geobsedeerd waren van Europese sportieve coupés en roadsters.

Actie

Vergelijk uw autoverzekering
Vergelijk uw autoverzekering

Vergelijk nu uw autoverzekering en ontvang 20% korting op alle autoverzekeringen via UnitedConsumers! Zo bespaart u tot € 175,00 per jaar.

Jij raadt nooit hoe snel deze sportief gelijnde Volkswagen rijdt
Jij raadt nooit hoe snel deze sportief gelijnde Volkswagen rijdt

Hoogpolig tapijt

Het interieur van de Karmann Ghia is zorgvuldig afgewerkt met velours bekleding op de stoelen, verchroomde sierlijsten rond de instrumenten, bedieningsknoppen van ivoorwit bakeliet, een bagagenet bij je knieën en hoogpolig tapijt. In een Kever mocht je jezelf destijds al gelukkig prijzen met een snelheidsmeter en rubbermatten op de vloer … 

Nadat het chassis, de motor, de versnellingsbak en de voor- en achteras vanuit de VW-fabrieken naar carrosseriebouwer Karmann in Osnabrück waren getransporteerd, werden de auto's ambachtelijk met de hand gebouwd. Dat maakt de Karmann Ghia eigenlijk ongeschikt voor beginnende hobbyrestaurateurs.

Toen op de redactie van Auto Review het idee werd geopperd om de Karmann Ghia samen met de Volkswagen Taigo te portretteren, verslikten sommigen redacteuren zich in hun koffie. Zo'n klassieke schoonheid in één verhaal stoppen met een compacte SUV die enkel door zijn aflopende daklijn aan een coupé moet denken? Ha, laat ons niet lachen!

Maar als er één Volkswagen is die zich in historisch perspectief het best laat vergelijken met de Karmann Ghia, dan is het de Taigo wel. Ook die is gebaseerd op een massaproduct, namelijk de Volkswagen T-Cross en indirect de Volkswagen Polo. En ook bij de Taigo slokt de aflopende daklijn nuttige interieurruimte op ...

In onze gratis, wekelijkse nieuwsbrief komen ze regelmatig voorbij: de mooiste klassieke auto's! 

Jij raadt nooit hoe snel deze sportief gelijnde Volkswagen rijdt
Jij raadt nooit hoe snel deze sportief gelijnde Volkswagen rijdt

De grauwsluier overheerst 

Terwijl de Karmann Ghia erin slaagt zijn inzittenden het méér naar hun zin te maken dan de passagiers van een Kever, ontbreekt dat speciale gevoel in de Volkswagen Taigo. Alles ziet er keurig uit, dat moet gezegd worden, maar de grauwsluier overheerst, net als in de Polo. Alles is zwart aan boord - de kleurrijke dashboardpanelen die Volkswagen bijvoorbeeld in Duitsland levert, gaan aan de neuzen van de Nederlandse Taigo-kopers voorbij.

Alleen het driehoekjespatroon van de stoelbekleding in onze Taigo R-Line Business geeft nog iets gezelligs aan het interieur, en herinnert aan de ruitjes aan boord van de Golf GTI. 

De Volkswagen Taigo is geen auto die aangeschaft wordt voor 'erbij', maar die door de meeste kopers wordt ingezet als veelzijdige alleskunner. Een auto voor een groot publiek, desnoods voor het hele gezin. Die gemakkelijk een aanhangwagen van 1100 kilo kan trekken, met genoeg ruimte voor een ritje naar de bouwmarkt of het tuincentrum. Die er met zijn aflopende daklijn bovendien meer dan appetijtelijk uitziet.

Een coupé volgens nieuwe normen - met een nieuwe inhoud. Maar of de Taigo ooit net zo'n geliefde klassieker wordt als de Karmann Ghia? We betwijfelen het ...

Fotografie: Igor Stuifzand

Lees het volledige verhaal van deze Karmann Ghia in Auto Review 07/2023, ons extra dikke vakantienummer!

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMigAFodHRwczovL3d3dy5hdXRvcmV2aWV3Lm5sL25pZXV3cy9hdXRvbmlldXdzL2lkLzMzMTgyL2ppai1yYWFkdC1ub29pdC1ob2Utd2VpbmlnLXZlcm1vZ2VuLWRlemUtc3BvcnRpZWYtZ2VsaWpuZGUtdm9sa3N3YWdlbi1oZWVmdNIBAA?oc=5

Zijn werkloosheidsuitkeringen te hoog? Werkexpert: “Probleem is dat uitkeringen te lang op zelfde niveau blijven” - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content]

Zijn werkloosheidsuitkeringen te hoog? Werkexpert: “Probleem is dat uitkeringen te lang op zelfde niveau blijven”  Het Laatste Nieuws Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMijwFodHRwczovL3d3dy5obG4uYmUvZ2VsZC96aWpuLXdlcmtsb29zaGVpZHN1aXRrZXJpbmdlbi10ZS1ob29nLXdlcmtleHBlcnQtcHJvYmxlZW0taXMtZGF0LXVpdGtlcmluZ2VuLXRlLWxhbmctb3AtemVsZmRlLW5pdmVhdS1ibGlqdmVufmE2MjA4NDU5L9IBAA?oc=5

Als uw tandarts voor een multinational werkt - De Standaard

[unable to retrieve full-text content]

Als uw tandarts voor een multinational werkt  De Standaard Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiMWh0dHBzOi8vd3d3LnN0YW5kYWFyZC5iZS9jbnQvZG1mMjAyMzA3MzBfOTYxMjgxNzPSAQA?oc=5

Nadia heeft syndroom van Down, maar viert nu 70ste verjaardag: “Uitzonderlijk, en ze is nog steeds overal graag bij” - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content]

  1. Nadia heeft syndroom van Down, maar viert nu 70ste verjaardag: “Uitzonderlijk, en ze is nog steeds overal graag bij”  Het Laatste Nieuws
  2. 101-jarige oud-Barco-mechanicus René Vanovertveldt bezoekt iconisch gebouw The Circle: “Had hier zelf ook graag gewerkt” - KW.be  KW.be
  3. Vlaamse show om Ineos-baas te paaien? Daarom duwen N-VA en Open Vld stikstofdebat door zonder CD&V  Het Laatste Nieuws
  4. “De naam hebben Kobe en ik nog samen gekozen”: Gentse 'Madam Bakster' is bevallen van dochtertje van overleden man  Het Laatste Nieuws
  5. In het binnenland kwakkelweer dit weekend, doet de Belgische kust beter? “Kust heeft microklimaat”  Het Laatste Nieuws
  6. Hele verhaal bekijken via Google Nieuws
Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMikwFodHRwczovL3d3dy5obG4uYmUvc3RhZGVuL25hZGlhLWhlZWZ0LXN5bmRyb29tLXZhbi1kb3duLW1hYXItdmllcnQtbnUtNzBzdGUtdmVyamFhcmRhZy11aXR6b25kZXJsaWprLWVuLXplLWlzLW5vZy1zdGVlZHMtb3ZlcmFsLWdyYWFnLWJpan5hY2VjMWJlNS_SAQA?oc=5

2023年7月30日日曜日

Dit is sinds kort het populairste modemerk ter wereld - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content]

Dit is sinds kort het populairste modemerk ter wereld  Het Laatste Nieuws Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiYWh0dHBzOi8vd3d3Lmhsbi5iZS9tb2RlLWVuLWJlYXV0eS9kaXQtaXMtc2luZHMta29ydC1oZXQtcG9wdWxhaXJzdGUtbW9kZW1lcmstdGVyLXdlcmVsZH5hZWZlMTA3My_SAQA?oc=5

De 5 favoriete aandelen van... Martine Hafkamp (Fintessa Vermogensbeheer) - Trends

[unable to retrieve full-text content]

De 5 favoriete aandelen van... Martine Hafkamp (Fintessa Vermogensbeheer)  Trends Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiXGh0dHBzOi8vdHJlbmRzLmtuYWNrLmJlL2JlbGVnZ2VuL2FkdmllemVuLzUtZmF2b3JpZXRlLWFhbmRlbGVuLXZhbi1tYXJ0aW5lLWhhZmthbXAtZmludGVzc2Ev0gEA?oc=5

Herman De Croo na pensioenheisa: “Ik zal het zo niet laten. Je mag gerust zijn” - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content]

Herman De Croo na pensioenheisa: “Ik zal het zo niet laten. Je mag gerust zijn”  Het Laatste Nieuws Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMib2h0dHBzOi8vd3d3Lmhsbi5iZS9uaWV1d3MvaGVybWFuLWRlLWNyb28tbmEtcGVuc2lvZW5oZWlzYS1pay16YWwtaGV0LXpvLW5pZXQtbGF0ZW4tamUtbWFnLWdlcnVzdC16aWpufmFkYmZiMjc3L9IBAA?oc=5

Chocolade dreigt nog duurder te worden: prijs cacao op hoogste niveau in 10 jaar - VRT.be

De cacaoprijs op de groothandelsmarkt is gestegen tot het hoogste niveau in meer dan tien jaar. Dat komt vooral door de slechte oogst in West-Afrika, waar ongeveer twee derde van alle cacao ter wereld wordt geoogst. Enkele chocoladefabrikanten hebben al aangegeven dat chocoladerepen mogelijk duurder of kleiner zullen worden. 

Chocoladerepen dreigen opnieuw duurder te worden. In grote cacaolanden als Ghana en Ivoorkust zijn veel cacaobomen verwoest, onder meer door zware regenval en een ziekte die rot veroorzaakt aan de gewassen. 

Volgens Fuad Mohammed Abubakar, het hoofd van Ghana Cocoa Marketing Company UK, is ook de verwerking van bonen wereldwijd gedaald. Ook dat is een reden dat fabrikanten momenteel moeite hebben om toegang te krijgen tot voldoende volumes.

"We zitten duidelijk in een zeer krappe situatie", zei Paul Joules, cacao-analist bij Rabobank in Londen, tegen financieel persbureau Bloomberg. Hij sluit niet uit dat de prijzen verder omhoog gaan of dat chocoladerepen mogelijk wat kleiner gaan worden.

Chocoladefabrikanten als Lindt & Sprüngli en Hershey waarschuwden afgelopen week al dat de prijzen van hun chocoladerepen mogelijk verder zullen stijgen.

Door de hoge inflatie zijn veel producten de afgelopen maanden al fors in prijs omhooggegaan. Hoewel de inflatie deze maand stabiel is gebleven, stijgen de voedingsprijzen nog altijd fors. Al is de snelheid van die stijging wel wat afgenomen. 

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiW2h0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyMy8wNy8yOS9wcmlqcy1jYWNhby1nZXN0ZWdlbi10b3QtaG9vZ3N0ZS1uaXZlYXUtaW4tMTAtamFhci_SAQA?oc=5

Zoetekauwen opgelet: chocoladerepen dreigen nog duurder of kleiner te worden - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content]

Zoetekauwen opgelet: chocoladerepen dreigen nog duurder of kleiner te worden  Het Laatste NieuwsHele verhaal bekijken via Google Nieuws Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMicWh0dHBzOi8vd3d3Lmhsbi5iZS9lY29ub21pZS96b2V0ZWthdXdlbi1vcGdlbGV0LWNob2NvbGFkZXJlcGVuLWRyZWlnZW4tbm9nLWR1dXJkZXItb2Yta2xlaW5lci10ZS13b3JkZW5-YWFjY2JkM2Uv0gEA?oc=5

2023年7月29日土曜日

Dé spaarformule van het moment is er een die banken verzwijgen - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content]

Dé spaarformule van het moment is er een die banken verzwijgen  Het Laatste Nieuws Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiZGh0dHBzOi8vd3d3Lmhsbi5iZS9lY29ub21pZS9kZS1zcGFhcmZvcm11bGUtdmFuLWhldC1tb21lbnQtaXMtZXItZWVuLWRpZS1iYW5rZW4tdmVyendpamdlbn5hOGU4NGE3Ni_SAQA?oc=5

Dé spaarformule van het moment is er een die banken verzwijgen - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content]

Dé spaarformule van het moment is er een die banken verzwijgen  Het Laatste Nieuws Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiZGh0dHBzOi8vd3d3Lmhsbi5iZS9lY29ub21pZS9kZS1zcGFhcmZvcm11bGUtdmFuLWhldC1tb21lbnQtaXMtZXItZWVuLWRpZS1iYW5rZW4tdmVyendpamdlbn5hOGU4NGE3Ni_SAQA?oc=5

PROMOJAGERS SUPERTIP. Kruidvat geeft 75 procent korting op hele reeks producten: “82,93 euro betaald, 245,25 (!) euro bespaard, superblij mee” - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content]

PROMOJAGERS SUPERTIP. Kruidvat geeft 75 procent korting op hele reeks producten: “82,93 euro betaald, 245,25 (!) euro bespaard, superblij mee”  Het Laatste Nieuws Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMipgFodHRwczovL3d3dy5obG4uYmUvZ2VsZC9wcm9tb2phZ2Vycy1zdXBlcnRpcC1rcnVpZHZhdC1nZWVmdC03NS1wcm9jZW50LWtvcnRpbmctb3AtaGVsZS1yZWVrcy1wcm9kdWN0ZW4tODItOTMtZXVyby1iZXRhYWxkLTI0NS0yNS1ldXJvLWJlc3BhYXJkLXN1cGVyYmxpai1tZWV-YWQ5NzUxNWIv0gEA?oc=5

Na meeting met topman: overheid gaat bank spelen voor Ineos - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content]

Na meeting met topman: overheid gaat bank spelen voor Ineos  Het Laatste Nieuws Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiYmh0dHBzOi8vd3d3Lmhsbi5iZS9iaW5uZW5sYW5kL25hLW1lZXRpbmctbWV0LXRvcG1hbi1vdmVyaGVpZC1nYWF0LWJhbmstc3BlbGVuLXZvb3ItaW5lb3N-YTQ0MjIzODMv0gEA?oc=5

De CEO vecht voor elke euro, en dus moet zijn personeel dat ook doen - Het Nieuwsblad

© Getty Images

Het zit er bovenarms op tussen Ryanair en zijn piloten. Dit weekend wordt al voor de tweede keer deze zomer het werk neergelegd. Maar of Michael O’Leary (62), een van de zuinigste CEO’s ter wereld, wakker ligt van de staking op Charleroi, is nog maar de vraag.

Nina Bernaerts

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiMmh0dHBzOi8vd3d3Lm5pZXV3c2JsYWQuYmUvY250L2RtZjIwMjMwNzI4Xzk3MDk1Nzk10gEA?oc=5

KIJK. Toreador wordt bijna doormidden gespietst, maar oplettende collega redt “Messi van het stierenvechten” - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content]

  1. KIJK. Toreador wordt bijna doormidden gespietst, maar oplettende collega redt “Messi van het stierenvechten”  Het Laatste Nieuws
  2. We zitten zonder aardappelen, en dat zorgt voor recordprijs. Wat is er aan de hand? En wordt pakje friet nog duurder?  Het Laatste Nieuws
  3. Net als 8.210 andere Belgen kochten Nick en Els een flat in Spanje: “Zorg ervoor dat je in zee gaat met Belgische mensen die de vastgoedmarkt daar kennen”  Het Laatste Nieuws
  4. Hoe zet je een kop lekkere koffie op de camping? Journalist test 4 manieren: “Druk de koffieprut met een zeef naar onderen voor een 'schone' koffie”  Het Laatste Nieuws
  5. Hele verhaal bekijken via Google Nieuws
Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiigFodHRwczovL3d3dy5obG4uYmUvaG9tZS9raWprLXRvcmVhZG9yLXdvcmR0LWJpam5hLWRvb3JtaWRkZW4tZ2VzcGlldHN0LW1hYXItb3BsZXR0ZW5kZS1jb2xsZWdhLXJlZHQtbWVzc2ktdmFuLWhldC1zdGllcmVudmVjaHRlbn5hMDFlM2FjNC_SAQA?oc=5

Demir: “Raad van State bevestigt in advies de noodzaak van decreet voor beoordelingskader stikstof” - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content]

Demir: “Raad van State bevestigt in advies de noodzaak van decreet voor beoordelingskader stikstof”  Het Laatste NieuwsHele verhaal bekijken via Google Nieuws Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiiAFodHRwczovL3d3dy5obG4uYmUvYmlubmVubGFuZC9kZW1pci1yYWFkLXZhbi1zdGF0ZS1iZXZlc3RpZ3QtaW4tYWR2aWVzLWRlLW5vb2R6YWFrLXZhbi1kZWNyZWV0LXZvb3ItYmVvb3JkZWxpbmdza2FkZXItc3Rpa3N0b2Z-YWE5NGQ0NDcv0gEA?oc=5

Zuckerberg: minder dan de helft van alle Threads-gebruikers blijft op platform - Tweakers

Minder dan de helft van alle Threads-gebruikers gebruikt het sociale medium actief. Dat zegt ceo Mark Zuckerberg. Desondanks was het behoud van gebruikers beter dan Meta had verwacht. Het bedrijf wil er met maatregelen voor zorgen dat gebruikers terugkeren naar het platform.

"Natuurlijk is het geweldig als ruim honderd miljoen mensen zich aanmelden voor een platform en ze allemaal, of zelfs de helft daarvan, blijven plakken. Daar zijn we nog niet", zei ceo Mark Zuckerberg tegen zijn personeel. Reuters kon meeluisteren bij die meeting. Het wegblijven van de actieve gebruikers ziet Zuckerberg als 'normaal' en hij verwacht dat die gebruikers terugkeren naarmate het bedrijf meer functies toevoegt.

Zuckerberg denkt aan een desktopversie en een zoekfunctionaliteit als voorbeelden van functies om gebruikers terug te laten keren. Daarnaast werkt Meta aan 'retentieverhogende hooks' om gebruikers te verleiden terug te keren naar de app. Zo denkt het bedrijf aan het tonen van 'belangrijke' Threads-berichten in de Instagram-app. Gebruikers kunnen er bij het aanmaken van een Threads-account voor kiezen in te loggen met een Instagram-account.

Meta bracht Threads op 6 juli uit. Het platform behaalde op de eerste dag het aantal van dertig miljoen gebruikers. Binnen vijf dagen werd de honderd miljoen aangetikt. Niet eerder behaalde een online dienst die mijlpaal zo snel. Threads is vooralsnog niet in de Europese Unie beschikbaar, omdat Meta niet zeker is of het platform aan EU-wetten voldoet.

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMidWh0dHBzOi8vdHdlYWtlcnMubmV0L25pZXV3cy8yMTIxNzgvenVja2VyYmVyZy1taW5kZXItZGFuLWRlLWhlbGZ0LXZhbi1hbGxlLXRocmVhZHMtZ2VicnVpa2Vycy1ibGlqZnQtb3AtcGxhdGZvcm0uaHRtbNIBAA?oc=5

Volkswagen moet klanten schadevergoeding betalen voor verkoop sjoemeldiesels: over welke modellen gaat het precies? - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content]

  1. Volkswagen moet klanten schadevergoeding betalen voor verkoop sjoemeldiesels: over welke modellen gaat het precies?  Het Laatste Nieuws
  2. Volkswagen moet Belgische kopers 5 procent van aankoopwaarde terugbetalen  De Standaard
  3. Er komt eindelijk vergoeding voor gedupeerden van Dieselgate: hoeveel krijg je? En kan VW nog in beroep gaan?  Het Nieuwsblad
  4. Dieselgate: rechter veroordeelt Volkswagen tot schadevergoeding van 5 procent aankoopprijs  Het Laatste Nieuws
  5. Volkswagen moet Belgische kopers schadevergoeding betalen vanwege "dieselgate", beslist rechter  VRT.be
  6. Hele verhaal bekijken via Google Nieuws
Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMimQFodHRwczovL3d3dy5obG4uYmUvbW9iaWxpdGVpdC92b2xrc3dhZ2VuLW1vZXQta2xhbnRlbi1zY2hhZGV2ZXJnb2VkaW5nLWJldGFsZW4tdm9vci12ZXJrb29wLXNqb2VtZWxkaWVzZWxzLW92ZXItd2Vsa2UtbW9kZWxsZW4tZ2FhdC1oZXQtcHJlY2llc35hYThhODRhMC_SAQA?oc=5

2023年7月28日金曜日

Inflatie in juli blijft nagenoeg stabiel op 4,14 procent: voedingsprijzen blijven boosdoener - VRT.be

De levensduurte in ons land is juli nog nauwelijks gedaald. Het Belgische inflatiecijfer klokt nu af op 4,14 procent. De voedingsprijzen stijgen nog altijd fors, maar de snelheid van die stijging neemt wel gestaag af.

De Belgische inflatie - de algemene stijging van het prijspeil - is in juli nagenoeg stabiel gebleven. Dat blijkt uit cijfers van Statbel, de statistische dienst van de federale overheid. Waar de prijzen in juni met 4,15 procent gestegen waren tegenover vorig jaar, is dat deze maand 4,14 procent. De kerninflatie, die geen rekening houdt met de prijzen van energie en onbewerkte voedingsmiddelen, daalt wel iets forser.

De grootste aanjager van de inflatie is al enkele maanden de voeding. Deze maand zijn de prijzen daar met 13,23 procent gestegen, vergeleken met juli vorig jaar. Wel neemt de snelheid van die stijging de laatste maanden, traag maar gestaag, af.

Vooral de inflatie van oliën, vis, zuivelproducten, brood en granen en vlees is in het afgelopen jaar sterk gestegen. Zo zijn de prijzen voor oliën met 14,8 procent gestegen. Voor vis is de inflatie nu 12,1 procent, voor zuivel 17,8 procent en voor brood en granen 14,2 procent. Vlees is tegenover juli vorig jaar 10,5 procent duurder geworden.

Het goede nieuws zit nog altijd bij energie. De energieprijzen zijn een vierde (24,11 procent) goedkoper dan een jaar geleden. Elektriciteit is 27,1 procent goedkoper, aardgas zelfs 62,4 procent. In vergelijking met vorige maand stegen de aardgas- en elektriciteitsprijzen wel, maar in beide gevallen is dat het gevolg van het einde van de verlenging van het sociale tarief en van de verhoging van de accijnzen.

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiaGh0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyMy8wNy8yOC9pbmZsYXRpZS1pbi1qdWxpLWJsaWpmdC1uYWdlbm9lZy1zdGFiaWVsLW9wLTQtMTQtcHJvY2VudC12b2VkaW4v0gEA?oc=5

Belgische economie koelt flink af door sterke krimp industrie - De Tijd

[unable to retrieve full-text content]

Belgische economie koelt flink af door sterke krimp industrie  De TijdHele verhaal bekijken via Google Nieuws Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMigQFodHRwczovL3d3dy50aWpkLmJlL3BvbGl0aWVrLWVjb25vbWllL2JlbGdpZS9lY29ub21pZS9iZWxnaXNjaGUtZWNvbm9taWUta29lbHQtZmxpbmstYWYtZG9vci1zdGVya2Uta3JpbXAtaW5kdXN0cmllLzEwNDgzMzYxLmh0bWzSAQA?oc=5

Zomersolden vielen in het water: 4 op de 10 handelaars verkocht minder koopjes - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content]

  1. Zomersolden vielen in het water: 4 op de 10 handelaars verkocht minder koopjes  Het Laatste Nieuws
  2. Matige zomersolden door kwakkelend weer (Hasselt) | Het Belang van Limburg Mobile  Het Belang van Limburg
  3. Hele verhaal bekijken via Google Nieuws
Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMidWh0dHBzOi8vd3d3Lmhsbi5iZS9iaW5uZW5sYW5kL3pvbWVyc29sZGVuLXZpZWxlbi1pbi1oZXQtd2F0ZXItNC1vcC1kZS0xMC1oYW5kZWxhYXJzLXZlcmtvY2h0LW1pbmRlci1rb29wamVzfmFiYWRmODE2L9IBAA?oc=5

Vrij aanvullend pensioen via werkgever is grote flop: iets meer dan 1.100 aanmeldingen in drie jaar tijd - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content]

Vrij aanvullend pensioen via werkgever is grote flop: iets meer dan 1.100 aanmeldingen in drie jaar tijd  Het Laatste Nieuws Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMijQFodHRwczovL3d3dy5obG4uYmUvcGVuc2lvZW4vdnJpai1hYW52dWxsZW5kLXBlbnNpb2VuLXZpYS13ZXJrZ2V2ZXItaXMtZ3JvdGUtZmxvcC1pZXRzLW1lZXItZGFuLTEtMTAwLWFhbm1lbGRpbmdlbi1pbi1kcmllLWphYXItdGlqZH5hZTkxNDhmYS_SAQA?oc=5

Einde renteverhogingen ECB in zicht: dit zijn de gevolgen voor banken en spaarders - De Tijd

[unable to retrieve full-text content]

  1. Einde renteverhogingen ECB in zicht: dit zijn de gevolgen voor banken en spaarders  De Tijd
  2. Europese Centrale Bank is een jaar de rente aan het verhogen: begint dat economische trucje nu eigenlijk al te werken?  VRT.be
  3. ECB verhoogt rente opnieuw en evenaart hoogste niveau ooit  Het Laatste Nieuws
  4. Merkwaardige dynamiek van een sterke economie  De Tijd
  5. Rente opnieuw omhoog  De Standaard
  6. Hele verhaal bekijken via Google Nieuws
Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMikAFodHRwczovL3d3dy50aWpkLmJlL21hcmt0ZW4tbGl2ZS9uaWV1d3MvYWxnZW1lZW4vZWluZGUtcmVudGV2ZXJob2dpbmdlbi1lY2ItaW4temljaHQtZGl0LXppam4tZGUtZ2V2b2xnZW4tdm9vci1iYW5rZW4tZW4tc3BhYXJkZXJzLzEwNDgzMTE1Lmh0bWzSAQA?oc=5

Voor Porsche blijft de 911 de winstmotor (op benzine) - Het Nieuwsblad

[unable to retrieve full-text content]

Voor Porsche blijft de 911 de winstmotor (op benzine)  Het NieuwsbladHele verhaal bekijken via Google Nieuws Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiMmh0dHBzOi8vd3d3Lm5pZXV3c2JsYWQuYmUvY250L2RtZjIwMjMwNzI3Xzk1NjA2ODM30gEA?oc=5

2023年7月27日木曜日

Europese Centrale Bank is een jaar de rente aan het verhogen: begint dat economische trucje nu eigenlijk al te werken? - VRT.be

De Europese Centrale Bank (ECB) verhoogt voor de negende keer in een jaar tijd de rente, deze keer met 0,25 procentpunt. Sinds vorige zomer zijn we zo van een negatieve depositorente naar het hoogste rentepeil in 23 jaar gegaan. Doel van de ECB: de te hoge inflatie in de eurozone temperen. Dus dan is de hamvraag: zien we dat effect nu eigenlijk al?

1. Waarom verhoogt de ECB de rente opnieuw?

Na de verhoging van vandaag staat de depositorente op 3,75 procent, het hoogste peil in 23 jaar (en meteen een evenaring van het hoogste peil ooit). Dat is een hemelsbreed verschil met een jaar geleden. Vóór 27 juli 2022 lag die depositorente jarenlang onder nul: banken moesten toen dus zelf betalen om geld te stallen bij de centrale banken. 

De 9 (!) renteverhogingen van het voorbije jaar hebben alles te maken met de taak van de ECB om de inflatie, de algemene stijging van het prijspeil, in de eurozone in toom te houden. En in de voorbije twee jaar heeft die inflatie, zoals bekend, stevig van jetje gegeven.

Dat was het gevolg van de snel stijgende energie- en grondstoffenprijzen tijdens de economische heropleving na de coronacrisis. Die evolutie kreeg nog extra opstoot na de Russische invasie in Oekraïne. De hoge energieprijzen hebben uiteindelijk ook de prijsverhoging van andere producten in gang gezet. Met name de hoge voedingsprijzen baren al enkele maanden zorgen. 

Een hogere rente maakt geld lenen duurder. Dat doet mensen wat meer sparen en minder consumeren, bedrijven zijn ook minder geneigd om geld te lenen om investeringen te doen

Het trucje dat de ECB kan toepassen - en dus nu al een jaar lang gebruikt - om die inflatie weer wat aan de leiband te leggen is dat van de renteverhoging. Een hogere rente maakt geld lenen duurder. Dat doet mensen wat meer sparen en minder consumeren, bedrijven zijn ook minder geneigd om geld te lenen om investeringen te doen. Zo vertraagt de economie en zou de inflatie weer kunnen temperen. Een inflatiecijfer van 2 procent wordt  door economen veelal als ideaal beschouwd.

Het risico van dat beleid is natuurlijk wel dat de economie te snel vertraagt en zelfs krimpt. In dat geval dreig je in een recessie te belanden, een langere periode van economische achteruitgang.

2. En zien we dat effect van de hogere rente nu al in de inflatiecijfers?

Sinds oktober is de inflatie in de eurozone gezakt van ruim 10 procent naar 5,5 procent. "Maar net zoals de inflatie destijds steeg door externe factoren - energie voornamelijk - is die daardoor nu ook gedaald", zegt Peter Vanden Houte, hoofdeconoom van ING. Energie is bijvoorbeeld een pak goedkoper geworden, maar de voedingsprijzen blijven wel hoge toppen scheren.

Daarom kijkt de ECB ook naar de "kerninflatie", de inflatie zonder energie en voeding, omdat die die impact van 'externe' factoren wat wegneemt. En die kerninflatie zakt nog niet echt overtuigend. Al sinds januari schommelt die tussen de 5,3 en 5,7 procent. In juni bedroeg de kerninflatie in de eurozone 5,5 procent, dat is zelfs iets hoger dan in mei.

3. Werkt het rentebeleid van de ECB dan wel of niet?

Het effect van de renteverhogingen is op z'n minst ongelijk, ziet Vanden Houte. "De investeringen en activiteit in de industrie zijn duidelijk aan het afnemen." Bedrijven hebben het voorbije kwartaal 42 procent minder kredieten aangevraagd, zo blijkt ook uit recente cijfers van de ECB.

En ook het aantal hypotheekaanvragen van consumenten is fors gezakt, door de stijgende rente bij de banken. "En dat heeft dan weer een impact op de bouwsector." Ter illustratie: waar je voor een gemiddelde lening (met vaste rente en een looptijd van 20 jaar) begin 2022 nog moest rekenen op een rentevoet van 1,38 procent is dat vandaag al 3,46 procent. Dat is een verschil van bijna 250 euro per maand of een kleine 60.000 euro over de totale looptijd van de lening.

Maar de dienstensector doet het nog altijd bijzonder goed. "Dat heeft veel te maken met het feit dat de consument na de pandemie nog altijd veel wil uitgeven aan pakweg reizen en restaurants. Door de grote vraag is de prijsdruk daar dus nog altijd vrij hoog. Bovendien is de dienstensector ook gewoon minder gevoelig aan renteverhogingen dan de industrie, omdat de investeringskosten er lager zijn."

De dienstensector wordt pas echt geraakt als de consument beslist om de vinger op de knip te houden. "Maar daarvoor heb je een verslechterende arbeidsmarkt nodig: door jobonzekerheid gaan consumenten doorgaans minder uitgeven. Maar echt veel slechter is de situatie op dat vlak niet geworden."

Bedrijven in de industrie hamsteren als het ware werknemers, uit bezorgdheid er geen meer te vinden als het economisch beter zou gaan

Peter Vanden Houte, hoofdeconoom van ING

De "spelbreker" daar is de demografische evolutie in Europa: het deel van bevolking dat op arbeidsleeftijd is, wordt almaar kleiner. "Daardoor zie je zelfs in de industrie, die het dus wel al moeilijker heeft, nog altijd vrij weinig afslankingen. Ze hamsteren er als het ware werknemers, uit bezorgdheid er geen meer te vinden als het economisch beter zou gaan."

Bottomline voor Vanden Houte: "Het effect van het rentebeleid van de ECB is vandaag minder groot dan je zou verwachten."

4. Hoe kan de ECB dan nog meer vat krijgen op die inflatie?

"De ECB zelf vindt in de eerste plaats dat overheden moeten stoppen met fiscale cadeaus te geven aan hun burgers", legt Vanden Houte uit. "Kijk naar de energiesteun in ons land: die was te breed en werd te lang aangehouden, zelfs toen de prijzen al aan het dalen waren."

Ook de meest agressieve leden van de ECB zijn nu minder stellig over toekomstige renteverhogingen

Peter Vanden Houte, hoofdeconoom van ING

Onrechtstreeks kunnen de renteverhogingen van de ECB dat effect ook wel wat teweegbrengen, redeneert hij. "De hogere rentes hebben namelijk ook effect op de kosten van de schuldfinanciering van de overheid. Sinds vorig jaar zijn de interestbetalingen van de overheid voor het eerst weer aan het stijgen. De overheidsschuld wordt dus een grotere kostenpost, waardoor de overheid verplicht wordt om elders te snijden in de uitgaven of om de belastingen op te trekken. Dat kan zich dan weer laten voelen bij consumenten." 

5. Betekent dat dan dat we in de komende maanden nog meer renteverhogingen gaan zien?

In de voorbije maanden lieten ze bij de ECB verstaan dat ze "nog lang niet klaar zijn" met hun ingrepen. "Maar sindsdien zijn de Europese economische prestaties toch wat slechter gebleken dan tot dusver werd verwacht", merkt Vanden Houte. "Ook de meest agressieve leden van de ECB zijn daardoor nu minder stellig over toekomstige renteverhogingen."

Volgens Vanden Houte wordt september dus "een dubbeltje op zijn kant". "Een nieuwe renteverhoging is nog altijd mogelijk, maar dat hangt volledig af van de nieuwste economische voorspellingen."

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiO2h0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyMy8wNy8yNy9yZW50ZXZlcmhvZ2luZy1lY2Iv0gEA?oc=5

Binance nog steeds actief in België, maand na opschorting activiteiten - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content]

Binance nog steeds actief in België, maand na opschorting activiteiten  Het Laatste NieuwsHele verhaal bekijken via Google Nieuws Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiZ2h0dHBzOi8vd3d3Lmhsbi5iZS9nZWxkL2JpbmFuY2Utbm9nLXN0ZWVkcy1hY3RpZWYtaW4tYmVsZ2llLW1hYW5kLW5hLW9wc2Nob3J0aW5nLWFjdGl2aXRlaXRlbn5hMTk5OGZkZC_SAQA?oc=5

'Gewone' bankkaart krijgt nieuwe (online) betaalfuncties: kan het duurdere kredietkaart vervangen? - Het Nieuwsblad

© getty

Is uw debetkaart aan vervanging toe? Op uw volgende exemplaar zal er geen Maestro-logo meer staan, maar wel dat van Visa of Mastercard. Een hoop nieuwe functies zoals makkelijkere online betalingen worden dan toegevoegd. Wat verandert dat voor u? En kan het een (vaak dure) kredietkaart vervangen?

Frida Deceunynck, Kristof Simoens

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiMmh0dHBzOi8vd3d3Lm5pZXV3c2JsYWQuYmUvY250L2RtZjIwMjMwNzI2Xzk1MjkwOTgw0gEA?oc=5

Mogelijk revolutionair: wetenschappers ontdekken glas dat tien keer sterker is en minder vervuilt - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content]

Mogelijk revolutionair: wetenschappers ontdekken glas dat tien keer sterker is en minder vervuilt  Het Laatste Nieuws Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiggFodHRwczovL3d3dy5obG4uYmUvdGVjaC9tb2dlbGlqay1yZXZvbHV0aW9uYWlyLXdldGVuc2NoYXBwZXJzLW9udGRla2tlbi1nbGFzLWRhdC10aWVuLWtlZXItc3Rlcmtlci1pcy1lbi1taW5kZXItdmVydnVpbHR-YWRlMTU5YmYv0gEA?oc=5

Elon Musk nam Twitter-account @X over zonder vorige eigenaar te betalen - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content]

  1. Elon Musk nam Twitter-account @X over zonder vorige eigenaar te betalen  Het Laatste Nieuws
  2. Twitter heeft @X-account overgenomen zonder vorige eigenaar te betalen  Tweakers
  3. Twitter-opvolger X zet mes in reclametarieven  De Tijd
  4. KIJK. Elon Musk wil logo aan hoofdkantoor Twitter weghalen, maar daar steekt de politie een stokje voor  Het Laatste Nieuws
  5. Elon Musk en James Cameron  De Morgen
  6. Hele verhaal bekijken via Google Nieuws
Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMia2h0dHBzOi8vd3d3Lmhsbi5iZS9uaWV1d3MvZWxvbi1tdXNrLW5hbS10d2l0dGVyLWFjY291bnQteC1vdmVyLXpvbmRlci12b3JpZ2UtZWlnZW5hYXItdGUtYmV0YWxlbn5hMDQxZWVkNDcv0gEA?oc=5

Fed verhoogt rente tot hoogste peil sinds 2001 - De Standaard

rentebeleid

Jerome Powell.© AFP

De Amerikaanse centrale bank kwam niet verrassend uit de hoek door de rente nog eens met 0,25 procentpunt te verhogen. Door de elfde renteverhoging sinds maart 2022 staan de officiële rentetarieven nu tussen 5,25 en 5,50 procent. Dat is meteen het hoogste peil in 22 jaar. Het is van voor het barsten van de dotcomzeepbel en 9/11 geleden dat de beleidsrente in de Verenigde Staten nog zo hoog stond.

Het was vooral uitkijken naar wat de Federal Reserve over eventuele volgende renteverhogingen zou zeggen. In juni had de Fed nog twee renteverhogingen aan­gekondigd. De inflatie zit nu duidelijk in dalende lijn, waardoor heel wat marktpartijen verwachten dat de Federal Reserve na deze renteverhoging stopt en de aan­gekondigde verhoging van september zal schrappen.

Zo expliciet durfde Fed-voorzitter Jerome Powell zich niet uit te spreken. Hij zei dat de rente­verhogingen weliswaar al impact hebben op de economische activiteit, de aanwervingen en de inflatie, maar dat de Fed nog altijd heel waakzaam is voor het risico op een te hoge inflatie. Hij gaf aan dat een volgende beslissing zal afhangen van de economische data, zoals cijfers over de arbeidsmarkt. Hiermee leek hij de deur naar een volgende renteverhoging nog steeds open te houden. Hij zei wel dat de Fed niet langer een recessie verwacht. (sdc)

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiMWh0dHBzOi8vd3d3LnN0YW5kYWFyZC5iZS9jbnQvZG1mMjAyMzA3MjZfOTcyMTAzODLSAQA?oc=5

Verkoop offshore windenergieactiviteiten levert Colruyt bonus op van 650 à 700 miljoen - Het Nieuwsblad

© BELGA

De Colruyt Group heeft de verkoop van haar offshore windenergieactiviteiten (Parkwind nv) aan het Japanse JERA afgerond, zo maakte de groep woensdag na beurs bekend. Met de transactie is een bedrag van 1,6 miljard euro gemoeid. Voor Colruyt Group levert dit een eenmalig positief effect van 650 à 700 miljoen euro in het geconsolideerd nettoresultaat op, luidt het woensdag in een persbericht.

Bron: BELGA

De verkoop werd in maart van dit jaar aangekondigd. Intussen zijn ook de goedkeuringen van de relevante mededingingsautoriteiten en andere administratieve autoriteiten binnen en is de overname dus definitief. 

Wat er met de opbrengst zal gebeuren, staat nog niet helemaal vast. Een deel van de 1,6 miljard zou opnieuw geherinvesteerd worden in de Belgische windparken van Parkwind, onder de vorm van een minderheidsparticipatie, klonk het in maart. 

Met de rest van het geld is er de ambitie om, naast windenergie, te investeren in andere technologieën zoals zonne-energie en waterstof en uit te breiden naar nieuwe activiteiten en nieuwe geografieën. “Een deel van de inkomende cash van de verkoop van Parkwind zal dan ook hiervoor worden aangewend”, klinkt het. De rest zal toegewezen worden aan de aandeelhouders. Colruyt Group wil op de algemene vergadering van 27 september meer toelichting verschaffen.

Parkwind nv participeert in vier operationele windparken gelegen voor de Belgische kust in de Noordzee (Belwind, Northwind, Nobelwind and Northwester 2), en in een aantal buitenlandse windparken. Het bedrijf was voor de verkoop ondergebracht bij Virya Energy, de energieholding van Colruyt Group (zowat 60 procent) en de familie Colruyt.

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiMmh0dHBzOi8vd3d3Lm5pZXV3c2JsYWQuYmUvY250L2RtZjIwMjMwNzI2Xzk2MTQwODY10gEA?oc=5