Voor het eerst in 12 jaar tijd dalen de prijzen van huizen in ons land. Dat blijkt uit de vastgoedbarometer van de Federatie van Notarissen (Fednot). Huizen zijn nu 0,3 procent goedkoper dan vorig jaar. Belangrijke kanttekening: in Vlaanderen zijn de huizen wel duurder geworden. "Maar ook hier zie je een afkoeling van de markt", verzekert Bart Van Opstal van Fednot. Benieuwd naar de vastgoedprijzen in jouw provincie? Ontdek ze hieronder.
De afkoeling van de vastgoedmarkt vertaalt zich in de eerste plaats in minder transacties. In de eerste zes maanden van dit jaar werden in België 4,2 procent minder woningen gekocht dan in dezelfde periode vorig jaar. In Vlaanderen gaat het zelfs om een daling van 5,9 procent.
Een groot verschil met een aantal jaar geleden. "We komen uit een erg bewogen tijd", duidt Bart Van Opstal van de Federatie van Notarissen. "Na de coronalockdowns is er echt een rush geweest op vastgoed, waarbij er erg veel transacties geweest zijn en de prijzen behoorlijk gestegen zijn."
"Sinds dit jaar zie je een duidelijke afkoeling. Die zagen we vooral in de eerste maanden van het jaar: januari en februari. Ook de drie maanden daarna hadden we een daling. Maar, toch ook opvallend, vanaf juni zien we weer een stijging van het aantal transacties."
Prijs van een huis
Tegelijk daalde de prijs van een huis in België met 0,3 procent. Een lichte daling, maar ook dat is opmerkelijk. "Wij hebben een oefening gedaan en het is al 12 jaar geleden dat we nog eens een daling hebben gezien van de huizenprijzen. Dit kan je kaderen in de algemene afkoeling van de vastgoedmarkt."
Een huis in België kost nu gemiddeld 320.937 euro. "Ter vergelijking: in 2018 bedroeg de gemiddelde prijs van een huis in België nog 253.608 euro." In Wallonië daalde de gemiddelde prijs naar 236.148 euro (-1,4%). In Brussel was de daling groter. Daar ging de prijs naar 536.712 euro of een daling van 4,1 procent.
Toch is het niet voor alle Belgen met een baksteen in de maag even hard juichen. In Vlaanderen betaal je gemiddeld 358.863 euro voor een huis. Daar zijn de prijzen niet gedaald, maar gestegen met 1,7 procent in vergelijking met het jaargemiddelde van 2022.
"Het gaat over iets meer dan 1 procent, maar ook dat is al lang geleden. We zijn het in Vlaanderen gewoon dat kwartaal na kwartaal de prijzen behoorlijk stijgen. Ook hier zien we dus een duidelijke afkoeling van de woonprijzen."
Benieuwd naar de gemiddelde woningprijs in jouw provincie? Check het in de kaart hieronder:
Prijs van een appartement
Ook wie voor een appartement gaat, moet meer geld neertellen dan vorig jaar. Gemiddeld kostte een appartement in de eerste zes maanden van dit jaar 255.882 euro. Een stijging van 1,7 procent of zo'n 4.000 euro in vergelijking met het jaargemiddelde van 2022.
In Vlaanderen gaat het om een stijging van 2,5 procent. De gemiddelde prijs klokt hier af op 263.953 euro. In Wallonië zijn de prijzen met 2,4 procent gestegen naar een gemiddelde van 199.530 euro. In Brussel zijn de prijzen wel gedaald. Daar kost een appartement gemiddeld 273.208 euro, 0,6 procent minder dan het jaargemiddelde van 2022.
Benieuwd naar de gemiddelde appartementsprijs in jouw provincie? Check het in de kaart hieronder:
Minder nieuwbouw en minder jong
Daarnaast merkte de Federatie van Notarissen nog twee zaken op. In de eerste helft van dit jaar werden minder nieuwbouwappartementen verkocht. Het aandeel zakt naar 15,1 procent. In 2018 bedroeg het nog 21,6 procent.
"Dat heeft enerzijds te maken met de kostprijs die omhoog gaat. Dat is zo door energievoorschriften die nodig zijn, de bouwkosten, maar ook de loonkosten. Anderzijds heb je al een aantal maanden stijgende rentevoeten voor woningkredieten."
Ook het aandeel jonge kopers is kleiner dan in 2022. 27,3 procent van de Belgen die dit jaar een huis kocht, is 30 jaar of jonger. In 2022 ging het nog om 29,3 procent. De gemiddelde leeftijd dit jaar is 40,2.
0 件のコメント:
コメントを投稿