2023年7月20日木曜日

Rechter vernietigt omgevingsvergunning voor omstreden ethaankraker van Ineos in nieuw stikstofarrest - VRT.be

De Raad voor Vergunningsbetwistingen heeft de omgevingsvergunning voor ethaankraker Project ONE vernietigd. Die wil het chemiebedrijf Ineos bouwen in de Antwerpse haven. Tegen het project is er al langer protest omwille van de stikstofuitstoot en klimaatimpact, maar de vergunning werd door Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) vorig jaar goedgekeurd. De werken moeten nu worden stilgelegd en de Vlaamse regering krijgt zes maanden om zich opnieuw over de aanvraag te buigen

"De grootste investering in de Europese chemie van de afgelopen 25 jaar." Project ONE van Ineos in de Antwerpse haven is een miljardenproject. Eind vorig jaar werd de eerste steen gelegd van de ethaankraker, een installatie die grondstoffen maakt voor chemische producten.

Maar die werken moeten nu per direct stilgelegd worden. Volgens de Raad van Vergunningsbetwistingen heeft de Vlaamse regering onvoldoende aangetoond dat de bijkomende stikstofuitstoot van de ethaankraker geen risico vormt voor het nabijgelegen natuurgebied "Brabantse Wal".

Veertien milieuorganisaties en de Nederlandse provincies Zeeland en Noord-Brabant waren om die reden in beroep gegaan tegen de omgevingsvergunning voor het project. Zij krijgen nu gelijk van de rechter.

Een omstreden project

De plannen van Ineos zijn al langer omstreden. Nadat de provincie Antwerpen de vergunning in december 2021 een eerste keer had goedgekeurd, tekenden meer dan 600 burgers en organisaties bezwaar aan. Zij vonden het project te milieuvervuilend. 

Het dossier kwam zo bij de Vlaamse regering terecht. Daar keurde Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) vorig jaar de vergunning in beroep toch goed, na garanties van Ineos dat de ethaankraker de laagste koolstofvoetafdruk van Europa zou hebben.

Maar die garanties volstaan dus niet voor de Raad van Vergunningsbetwistingen, die de vergunning opnieuw vernietigt. De Vlaamse regering krijgt nu zes maanden tijd om zich opnieuw over de aanvraag te buigen.

Demir: "Helder stikstofdecreet noodzakelijk"

Minister Demir zegt in een eerste reactie dat de uitspraak aantoont dat een snel akkoord over het stikstofdecreet noodzakelijk is. De stikstofimpact van de ethaankraker van Ineos moest nu immers beoordeeld worden op basis van een tijdelijke ministeriële verstrenging van de stikstofvoorwaarden uit 2021, zegt ze.

"De rechter zegt helder dat het regelgevend stikstofkader en de bijhorende maatregelen juridisch verankerd moeten zijn, vooraleer de beoordeling correct kan gebeuren", aldus Demir. Maar op dat akkoord blijft het voorlopig wachten, nadat Demir en collega-minister Jo Brouns (CD&V) van Landbouw het vorige week opnieuw niet eens raakten over een aantal cruciale punten.

"Ik roep CD&V nogmaals op om tot inkeer te komen en niet langer spelletjes te spelen met de welvaart van Vlaanderen", zegt Demir. "Het ontwerpdecreet moet zo snel mogelijk goedgekeurd worden als we onze jobs en welvaart willen veiligstellen en rechtszekerheid willen voor ondernemers en landbouwers."

Ook Antwerps burgemeester Bart De Wever reageert op Twitter dat Vlaanderen "de investering van de eeuw dreigt mis te lopen" door het ontbreken van een stikstofdecreet. "Het is tijd om het tij te keren", aldus De Wever.

Ministeriële instructie

Niet iedereen volgt echter die lezing van het arrest. Onder meer professor klimaatrecht Kurt Deketelaere (KU Leuven) laat op Twitter weten dat het arrest vooral de toepassing van Demirs ministeriële instructie uit 2021 in vraag stelt. Die toepassing gebeurde "routinematig en achteloos", leest hij in het arrest.

"De Raad van Vergunningsbetwistingen haalt vernietigend uit naar minister Demir die haar eigen ministeriële instructie niet naleefde. Wat een blamage", aldus Deketelaere, die tussen 2007 en 2009 zelf kabinetschef was van toenmalig Vlaams minister van Milieu Hilde Crevits (CD&V).

Ook volgens Mieke Schauvliege (Groen) schiet het arrest van de Raad voor Vergunningsbetwistingen "de ministeriële instructie aan flarden". "De vergunning werd verleend zonder aan te tonen welke impact de uitstoot heeft op natuurgebied, want dat moest niet volgens de instructie", aldus Schauvliege.

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiaWh0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyMy8wNy8yMC9yYWFkLXZvb3ItdmVyZ3VubmluZ3NiZXR3aXN0aW5nZW4tdmVybmlldGlndC1vbWdldmluZ3N2ZXJndW5uaW5nL9IBAA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿