2023年7月18日火曜日

Biotechbedrijf Argenx ontketent koopwoede op beurs na veelbelovende resultaten geneesmiddel - De Standaard

farma

Een medewerker aan de slag in het labo van Argenx.© Fred Debrock

De beurswaarde van het Belgische biotechbedrijf Argenx is maandagmorgen met 31 procent toegenomen. De koopwoede was het gevolg van positieve resultaten over ‘blockbustergeneesmiddel’ Vyvgart.

Pascal Sertyn

Dat het Belgische biotechbedrijf Argenx met Vyvgart een veelbelovend geneesmiddel in huis heeft, is bekend. De melding maandagmorgen dat het medicijn positieve resultaten opleverde voor de behandeling van een zeldzame zenuwziekte, werd door de beleggers bestempeld als het langverwachte signaal dat Vyvgart op weg is om die beloftes waar te maken. Het resulteerde in een koopwoede, waarbij de koers van het bedrijf onmiddellijk na beursopening omhoogschoot. Bij het beursslot maandag bedroeg de koerswinst 31 procent. In euro’s oogt het nog spectaculairder. Het aandeel ging van 334 euro eind vorige week naar 437,6 euro vandaag. Dat komt neer op een ongeziene dagwinst van 103,6 euro per aandeel.

Deze spectaculaire vooruitgang van de beurskoers doet Argenx sterk stijgen in de rangschikking van ’s werelds grootste beursgenoteerde biotechbedrijven. De beurswaarde steeg met bijna 6 miljard euro tot 24,5 miljard euro. Daarmee is het momenteel zelfs meer waard dat Biontech, het Duitse bedrijf dat het allereerste coronavaccin heeft ontwikkeld.

Minstens vijf ziekten

Argenx meldde dat zijn geneesmiddel Vyvgart tijdens een grootschalige patiëntenstudie effectief bleek tegen de zenuwziekte CIDP (Chronische inflammatoire demyeliniserende polyneuropathie), een aandoening die leidt tot krachtverlies in armen en benen. Bij de patiënten die tijdens de test het middel toegediend kregen, daalde het risico op een terugval met 61 procent in vergelijking met de patiënten die een placebo kregen.

Volgens het biotechbedrijf wil dat zeggen dat het op weg is om ‘een nieuwe patiëntgerichte behandelingsoptie te bieden die kan voorkomen dat de symptomen verergeren met minimale bijwerkingen en behandelingslast’.

Voor beleggers is het een bevestiging van het potentieel van het geneesmiddel. Vyvgart is al goedgekeurd voor een andere zeldzame ziekte, myasthenia gravis, maar het bedrijf is het middel aan het testen voor minstens vijf andere ziekten. Beursmakelaar KBC Securities is ook zeer optimistisch. Hij verhoogde het koersdoel van 440 naar 495 euro.

De grote koersstijging van Argenx had ook gevolgen voor de Belgische sterindex Bel 20. Die steeg maandag met ruim drie procent, helemaal de verdienste van Argenx: slechts vijf van de 20 aandelen boekten winst, en Argenx was het enige dat meer dan drie procent klom.

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiMWh0dHBzOi8vd3d3LnN0YW5kYWFyZC5iZS9jbnQvZG1mMjAyMzA3MTdfOTQyMTE3MTDSAQA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿