2023年7月30日日曜日

Chocolade dreigt nog duurder te worden: prijs cacao op hoogste niveau in 10 jaar - VRT.be

De cacaoprijs op de groothandelsmarkt is gestegen tot het hoogste niveau in meer dan tien jaar. Dat komt vooral door de slechte oogst in West-Afrika, waar ongeveer twee derde van alle cacao ter wereld wordt geoogst. Enkele chocoladefabrikanten hebben al aangegeven dat chocoladerepen mogelijk duurder of kleiner zullen worden. 

Chocoladerepen dreigen opnieuw duurder te worden. In grote cacaolanden als Ghana en Ivoorkust zijn veel cacaobomen verwoest, onder meer door zware regenval en een ziekte die rot veroorzaakt aan de gewassen. 

Volgens Fuad Mohammed Abubakar, het hoofd van Ghana Cocoa Marketing Company UK, is ook de verwerking van bonen wereldwijd gedaald. Ook dat is een reden dat fabrikanten momenteel moeite hebben om toegang te krijgen tot voldoende volumes.

"We zitten duidelijk in een zeer krappe situatie", zei Paul Joules, cacao-analist bij Rabobank in Londen, tegen financieel persbureau Bloomberg. Hij sluit niet uit dat de prijzen verder omhoog gaan of dat chocoladerepen mogelijk wat kleiner gaan worden.

Chocoladefabrikanten als Lindt & Sprüngli en Hershey waarschuwden afgelopen week al dat de prijzen van hun chocoladerepen mogelijk verder zullen stijgen.

Door de hoge inflatie zijn veel producten de afgelopen maanden al fors in prijs omhooggegaan. Hoewel de inflatie deze maand stabiel is gebleven, stijgen de voedingsprijzen nog altijd fors. Al is de snelheid van die stijging wel wat afgenomen. 

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiW2h0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyMy8wNy8yOS9wcmlqcy1jYWNhby1nZXN0ZWdlbi10b3QtaG9vZ3N0ZS1uaXZlYXUtaW4tMTAtamFhci_SAQA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿