2023年7月20日木曜日

Beursklap voor Barco ondanks recordomzet - De Standaard

resultaten

Vooral Barco’s entertainmenttoepassingen deden het goed.© rr

Beeldtechnologiegroep Barco heeft in de eerste zes maanden records gevestigd in omzet en bestellingen. Toch stuurden beleggers het aandeel fors lager, onder meer omdat de jaarprognose licht bijgesteld wordt.

Barco boekte in de eerste jaarhelft een omzet van 520,9 miljoen euro, 10 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar en ‘een historisch record voor een eerste halfjaar’, zegt het bedrijf in een persbericht woensdag. Vooral de cinemaprojectoren zijn erg in trek, aldus het West-Vlaamse bedrijf. De omzet nam overal toe, behalve in China ‘doordat het herstel van de economische activiteit na de pandemie langer duurt’.

De omzetstijging is te danken aan de divisie Entertainment. De omzet steeg er met 43 procent op jaarbasis, terwijl er in de divisie voor bedrijven en de medische afdeling (Healthcare) kleine omzetdalingen waren. ‘De afdeling Cinema presteerde bijzonder goed, dankzij de investeringen van bioscopen over de hele wereld in de upgrade van op lampen gebaseerde projectoren met geavanceerde laserprojectoren van de nieuwste generatie’, aldus Barco.

Nog omzetgroei verwacht

Ook de bestellingen die de beeldtechnologiegroep kreeg – voor 541,1 miljoen euro in de eerste jaarhelft – zetten een record neer. De ebitda (winst voor intresten, belastingen, waardeverminderingen en afschrijvingen) van de eerste zes maanden van 2023 kwam uit op 65 miljoen euro, 40 procent meer dan een jaar eerder. De ebitda-marge (de verhouding tussen de ebitda en de omzet) bedroeg 12,5 procent, waar dat een jaar eerder nog minder dan 10 procent was.

Barco verwacht dat de omzet en de ebitda-marge in de tweede jaarhelft hoger zullen liggen dan tijdens de eerste zes maanden. Over het hele jaar wordt een ‘high single digit omzetgroei’ vooropgesteld, iets minder dan 10 procent dus, terwijl er eerder sprake was van 10 à 15 procent.

Het aandeel Barco kreeg woensdag daarom een stevige klap op de beurs van Brussel: bij het afsluiten van de beurs noteerde het een verlies van 16,44 procent. (belga)

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiMWh0dHBzOi8vd3d3LnN0YW5kYWFyZC5iZS9jbnQvZG1mMjAyMzA3MTlfOTUxMTAzNTbSAQA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿