2023年7月15日土曜日

120 Ryanair-vluchten dit weekend geschrapt door staking piloten - VRT.be

Ryanair schrapt dit weekend 120 vluchten op de luchthaven van Charleroi. Dat staat te lezen op de website van de luchthaven. De vakbonden hebben opgeroepen tot een staking bij de piloten die vanuit België voor Ryanair werken.

Vandaag gaat het om 62 geschrapte vluchten van en naar Charleroi, zondag om 58 vluchten. De luchthaven vraagt passagiers van wie de vlucht werd geschrapt, niet naar de luchthaven te komen. Op deze pagina kan je nagaan welke vluchten niet doorgaan.

Op Brussels Airport schrapt Ryanair geen vluchten. De luchtvaartmaatschappij heeft daar geen basis meer. De Ryanair-vluchten worden daar uitgevoerd door piloten die in het buitenland zijn gevestigd.

Betere arbeidsvoorwaarden

Met de staking eisen de piloten onder meer betere lonen. Ze leverden 20 procent in bij het begin van de coronapandemie om Ryanair te helpen de crisis te doorstaan. Nu de maatschappij weer winst maakt, eisen ze weer hogere lonen. Volgens CNE-vakbondsman Didier Lebbe neemt ruim 80 procent van de piloten deel aan de staking.

Recht op schadevergoeding?

Als de luchtvaartmaatschappij een vlucht annuleert of er is meer dan drie uur vertraging, heb je als passagier recht op een vergoeding, bovenop het terugbetaalde ticket. Die extra compensatie ligt tussen 250 en de 600 euro, afhankelijk van de lengte van het traject, en krijg je alleen als je vlucht minder dan 14 dagen op voorhand wordt geschrapt.

Daarnaast heb je ook recht op:

  • Informatie. De luchtvaartmaatschappij moet je schriftelijk op de hoogte brengen. Dat kan per mail, per sms of zelfs met een push bericht. De regels voor de schadevergoeding en de bijstand waar je recht op hebt, moeten ook duidelijk vermeld worden samen met de gegevens van instantie die de regels controleert.
     
  • Bijstand. Je hebt het recht om te kiezen voor een andere vlucht (of retourvlucht) zodra dat kan. Je kan ook kiezen voor een terugbetaling van het ticket binnen de 7 dagen, wanneer de verplaatsing nutteloos is geworden door de vertraging. 
     
  • Opvang. De luchtvaartmaatschappij moet je een verfrissing aanbieden en maaltijden. Als het nodig is, moet de maatschappij ook een verblijf en transfers aanbieden. Je hebt ook recht op twee gratis telefonische oproepen (of telexen, faxen, e-mails) in afwachting van een latere vlucht.

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiX2h0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyMy8wNy8xNC9tZWVyLWRhbi0xMDAtcnlhbmFpci12bHVjaHRlbi1nZXNjaHJhcHQta29tZW5kLXdlZWtlbmQv0gEA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿