2023年7月21日金曜日

Amerikaans meisje (8) krijgt 800.000 dollar schadevergoeding na brandwonden door kipnugget van McDonald's - VRT.be

Een Amerikaans meisje van acht jaar oud gaat een schadevergoeding van 800.000 dollar (719.000 euro) krijgen van fastfoodketen McDonald's. Dat heeft een rechtbank beslist. Toen ze vier was, is er een hete kipnugget op haar schoot gevallen en daar houdt ze een litteken aan over.

In 2019 bestelt Philana Holmes twee zogenoemde happy meals voor haar zoon en dochter via de drive-thru van een McDonald’s in de buurt van Fort Lauderdale in de Amerikaanse staat Florida. Het kindermenu wordt voor haar 4-jarig dochtertje Olivia in elk geval geen gelukkige maaltijd: op het moment dat de auto vertrekt, valt een kipnugget op de schoot van Olivia.

"Ze schreeuwde het uit van de pijn", vertelt haar moeder in de rechtbank. "Ik zette de auto snel aan de kant. De nugget zat vast tussen de gordel en haar dij." Olivia loopt uiteindelijk tweedegraadsbrandenwonden op en heeft nu een klein litteken op haar been. Haar familie heeft daarop de fastfoodketen voor de rechter gedaagd voor een schadevergoeding.

Volgens de familie heeft McDonald’s hen nooit gewaarschuwd dat de nuggets zo warm zouden zijn. De fastfoodketen geeft aan dat ze gewoon de regels rond voedselveiligheid hebben gevolgd. Kipnuggets moeten warm genoeg zijn om salmonellavergiftiging te voorkomen. Wat mensen met hun voedsel doen nadat de bestelling is afgegeven, is niet hun verantwoordelijkheid, claimt de keten.

De familie eiste niet minder dan 15 miljoen dollar (13,5 miljoen euro) schadevergoeding. McDonald’s wilde niet meer dan 156.000 dollar betalen, omdat het meisje volgens hen weinig last heeft van het litteken. Volgens de advocaten van de fastfoodketen is vooral de moeder uit op geldgewin. Uiteindelijk heeft de rechtbank geoordeeld dat de fastfoodketen 800.000 dollar moet ophoesten.

Philana Holmes, de moeder van Olivia
© South Florida Sun Sentinel 2023

Niet eerste geval

Het is niet voor het eerst dat iemand een rechtszaak start tegen McDonald’s wegens brandwonden. In de jaren 90 was er een beruchte zaak door Stella Liebeck (81). Een zaak die nadien in de Verenigde Staten veel navolging heeft gekregen.

Liebeck had een koffie besteld via de drive-thru van een McDonald's. Ze hield de koffie tussen haar benen vast terwijl ze het deksel ervan probeerde te halen om melk toe te voegen. De koffie liep uiteindelijk uit over haar schoot. Ze liep derdegraadsbrandwonden op aan haar benen, lies en billen. Ze bracht meer dan een week door in het ziekenhuis.

Ze vroeg McDonald’s 20.000 dollar (18.000 euro) om haar ziekenhuisrekening te kunnen betalen. McDonald’s wilde niet meer dan 800 dollar (720 euro) betalen, dus trok ze naar de rechtbank. Initieel kreeg ze 2,7 miljoen dollar (2,4 miljoen euro) schadevergoeding toegewezen. Later is dat gereduceerd tot 640.000 dollar (575.000 euro).

Liebeck zou blijvende medische klachten hebben overgehouden aan de brandwonden en moest de rest van haar leven eraan verzorgd worden. Ze is 10 jaar later overleden op 91-jarige leeftijd. De schadevergoeding werd volgens haar nabestaanden integraal gebruikt om haar medische kosten te dekken.

Stella Liebeck (81)
AP1995

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiUWh0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyMy8wNy8yMC9raXBwZW4tbnVnZ2V0LW1jZG9uYWxkcy1zY2hhZGV2ZXJnb2VkaW5nL9IBAA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿