2023年7月17日月曜日

NMBS onderzoekt omstreden contract met IT-consultant die bevriend is met CEO Dutordoir - VRT.be

De NMBS gaat onderzoeken of er fouten zijn gemaakt bij een contract voor een IT-consultant enkele jaren geleden. Dat schrijft Het Laatste Nieuws en bevestigt de NMBS. De man zou voor een groot IT-project volgens de krant een stuk meer hebben verdiend dan spoorbaas Sophie Dutordoir. De CEO is bevriend met de man, maar benadrukt dat ze altijd heeft gevraagd om de wettelijke procedures te volgen. 

De NMBS laat een interne audit uitvoeren om te bekijken of alle wettelijke en budgettaire procedures zijn gevolgd bij een duur contract met een externe consultant.

Miljoenenproject dreigde te mislukken

Het gaat om een contract bij Ypto, het IT-dochterbedrijf achter de schermen van de NMBS, om het bedrijf bij te staan bij een groot IT-project. Volgens CEO Sophie Dutordoir ging het om "een project waarmee honderden miljoenen euro's overheidsgeld gepaard gingen en dat gedoemd was om recht de muur in te gaan."

Daarop heeft Dutordoir een bevriende expert voorgesteld waarmee ze eerder al had samengewerkt in haar verleden bij Electrabel. Er was volgens haar geen druk om de man effectief aan te nemen: "Het is de normaalste zaak ter wereld om specialisten van specifieke domeinen met elkaar in contact te brengen bij een dringend probleem."

Vraagtekens bij de gevolgde procedures

Dutordoir benadrukt dan ook dat ze het toenmalige management van Ypto heeft laten weten dat het alle wettelijke en budgettaire procedures moest volgen als het met de man wilde samenwerken. Ze wil elke zweem van vriendjespolitiek ontkrachten: "Ik heb al veertig jaar een onbesproken en onberispelijke professionele ethiek die ik niet in twijfel laat trekken."

Ik heb al veertig jaar een onbesproken en onberispelijke professionele ethiek die ik niet in twijfel laat trekken

Sophie Dutordoir, CEO NMBS

Het contract met de man liep uiteindelijk bijna drie jaar, van halfweg 2018 tot begin 2021. Maar wanneer Het Laatste Nieuws polst naar de gelopen procedures, blijken die niet duidelijk. Op vraag van spoorbaas Dutordoir is daarom een interne audit opgestart. Als blijkt dat er indertijd fouten zijn gemaakt, zullen maatregelen genomen worden.

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiM2h0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyMy8wNy8xNy9hdWRpdC15cHRvL9IBAA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿