Wat is de kasbon?
De kasbon is een schuldbewijs met een vaste rentevoet dat wordt uitgegeven door de bank, waarbij die zich engageert om jaarlijkse interesten te betalen gedurende de volledige looptijd.
Op de vervaldag wordt het volledige bedrag terugbetaald. Het belegde geld valt net als geld op spaarboekjes tot 100.000 euro onder de depositogarantie.
Wat biedt Belfius juist aan?
Belfius haalde woensdag als eerste van de grootbanken de kasbon opnieuw van stal. De bank biedt kasbons aan met looptijden van één tot tien jaar.
De brutorente varieert van 3 procent voor de kasbon op één jaar tot 2,3 procent vanaf zeven jaar. Omdat beleggers 30 procent roerende voorheffing moeten betalen op de interesten, ligt de nettorente lager: respectievelijk 2,1 en 1,61 procent.
Wat is het mogelijke voordeel?
Heel wat spaarboekjes bieden een hogere rente dan de kasbons van Belfius. Maar bij de kasbons verandert de rentevoet niet, terwijl de verwachting is dat de spaarrente zal dalen, eens de Europese Centrale Bank (ECB) de rente verlaagt - vermoedelijk later dit jaar.
Is de kasbon nieuw?
Kasbons waren lange tijd heel populair. Dertig jaar geleden bijvoorbeeld (in februari 1994) was er nog meer dan 92 miljard euro belegd in kasbons. Maar nadien taande de populariteit ervan: in 2004 ging het nog om 44 miljard euro, in 2014 om 26 miljard en in februari van dit jaar was er nog amper 1,6 miljard euro belegd in kasbons, volgens gegevens van de Nationale Bank (NBB). Banken boden het product ook niet meer aan.
Gaan de andere grootbanken dit ook aanbieden?
Volgens de financiële krant De Tijd zijn nog andere spelers, zoals al zeker BNP Paribas Fortis en Crelan, van plan om opnieuw kasbons uit te geven.
0 件のコメント:
コメントを投稿