Tussen 2010 en 2015 werd autobouwer Volkswagen herhaaldelijk gehackt, vermoedelijk door de Chinese militaire inlichtingendienst. Zo kwam cruciale info in Chinese handen.
Chinese hackers slaagden erin om 19.000 documenten buit te maken bij Volkswagen. Dat meldden de Duitse media Der Spiegel en ZDF op basis van veertig interne documenten. Volkswagen bevestigde het incident.
De feiten speelden zich af tussen 2010 en 2015, maar de gevolgen laten zich vandaag ook nog voelen, schrijven de Duitse media. De hackers bemachtigden informatie over de elektrische wagens, de markt waarin de Duitsers sterk bekampt worden door Chinese concurrenten.
De aanval begon waarschijnlijk in 2010, toen de Chinezen de IT-structuur van Volkswagen inspecteerden op mogelijke gaten in de veiligheid. Van 2011 tot 2014 slaagden ze erin om meermaals documenten te bemachtigen.
In 2015 ging Volkswagen in de tegenaanval. Dat deed het niet toevallig op een vrijdag om 10 uur. Op dat moment was het in China al 16 uur, en genoten de Chinese hackers van hun weekend. Volgens Microsoft zou het om de grootste cyberaanval wereldwijd gaan.
Bij die tegenaanval raakten de Duitsers aan documenten die ooit op de Chinese servers stonden. Zo achterhaalden ze de doelen van de hacking. De Chinezen aasden onder meer op informatie over de ontwikkeling van benzinemotoren en (halfautomatische) versnellingsbakken. Ze waren ook benieuwd naar de ontwikkeling van de elektrische auto’s en andere alternatieve brandstoffen.
“Schandalige beschuldigingen”
Al dateert de hacking van tien jaar geleden, ze kan vandaag nog gevolgen hebben. “Gegevens over benzinemotoren, versnellingsbakken en specifieke kennis over elektrische auto’s en waterstofauto’s spelen een zeer belangrijke rol in de internationale concurrentie”, zegt Helena Wisbert (Hogeschool Ostfalia) aan ZDF.
In de documenten die Der Spiegel en ZDF bemachtigden wordt China niet rechtstreeks beschuldigd, maar alle gesprekspartners wezen wel in die richting. De gebruikte IP-adressen, bijvoorbeeld, werden gelokaliseerd in de buurt van de Chinese militaire inlichtingendienst in Peking. Bovendien werd specifieke Chinese hackingsoftware gebruikt.
De Chinese ambassade in Berlijn zegt tegenover de Duitse media dat ze “elke vorm van cyberspionage veroordeelt”. Tegelijk noemt ze de beschuldiging dat de Chinese overheid hackers inzet om cyberaanvallen uit te voeren “schandalig”.
0 件のコメント:
コメントを投稿