Bij de Nationale Loterij loopt een bemiddelingstraject tussen de vakbonden en CEO Jannie Haek, na een brief van de vakbonden over "verontrustende incidenten". Dat schrijft De Tijd en verschillende bronnen bevestigen het nieuws aan VRT NWS. In de brief wordt onder meer gewezen op "verbaal geweld" en "overmatig alcoholgebruik". De Nationale Loterij laat weten dat de CEO "er zich bewust van is dat hij mensen gekwetst heeft".
In de brief, die VRT NWS kon inkijken, wordt gewag gemaakt van het gedrag van CEO Jannie Haek. De vakbonden spreken daarin over verschillende "verontrustende incidenten", waarbij er bijvoorbeeld sprake was van "verbaal geweld". "Deze gedragingen, gekenmerkt door een toxische houding gebaseerd op angst en intimidatie, stroken niet met de waarden en ethiek van ons bedrijf."
Collega's worden met de grond gelijk gemaakt, tegenspraak wordt niet geduld. Dit is geen manier van werken
Een anonieme bron binnen de Loterij spreekt over "een voortdurend giftige sfeer". "Als je tegen hem ingaat, roept hij. Collega's worden met de grond gelijk gemaakt, tegenspraak wordt niet geduld. Dit is geen manier van werken."
"De stress die onze CEO ervaart, zijn poging om te stoppen met roken, zijn overmatig alcoholgebruik, en het feit dat hij sommige mensen niet mag, kunnen dit gedrag niet rechtvaardigen", klinkt het in de brief. Zo kreeg Haek de afgelopen jaren al twee keer een boete wegens roken in de kantoren - wat verboden is.
De 58-jarige Jannie Haek is sinds 2013 topman bij de Nationale Loterij, daarvoor was hij ook acht jaar lang gedelegeerd bestuurder bij NMBS. Hij heeft in het verleden ook bij verschillende socialistische kabinetten gewerkt, zo was hij onder meer kabinetschef voor Johan Vande Lanotte en was hij voor de (toenmalige) SP.A ook betrokken bij enkele regeringsonderhandelingen.
In de brief wordt ook een sneer uitgedeeld naar de HR-verantwoordelijke, "die nooit ingegrepen heeft om een einde te maken aan dit onaanvaardbare gedrag, ook al was ze soms aanwezig".
De brief werd eind februari al naar de raad van bestuur gestuurd, die daarop besliste dat er een bemiddelingsprocedure met een externe bemiddelaar gestart moest worden. Volgens onze informatie zijn er eerst aparte gesprekken gevoerd met beide partijen. Intussen hebben beide partijen ook al twee keer samen rond de tafel gezeten. Een van de pistes zou zijn dat er een gedragscode opgesteld wordt.
Hij is er zich van bewust dat hij mensen heeft gekwetst door deze vorm van communiceren en zal erover waken dat dit niet meer gebeurt
Haek zelf wil en mag niet reageren, zegt de woordvoerder van de Nationale Loterij Jérémie Demeyer, omdat er een geheimhoudingsclausule ondertekend is. Wel zegt het bedrijf dat " in de mail gewag gemaakt wordt van het feit dat de CEO een vorm van communiceren aan de dag heeft gelegd die mensen een onveilig gevoel heeft gegeven en mensen heeft gekwetst". "Hij heeft zich daarover uitgesproken, is er zich van bewust dat hij mensen heeft gekwetst door deze vorm van communiceren en zal erover waken dat dit niet meer gebeurt."
De Nationale Loterij wil "te allen tijde een respectvolle en vertrouwensvolle omgeving garanderen".
Volgens het communiqué hebben zowel de CEO als de vakbonden hun vertrouwen uitgesproken om verder samen te werken.
Maar bij de vakbonden is die laatste zin dan weer in het verkeerde keelgat geschoten. Volgens hen is "een oplossing nog niet in zicht", klinkt het bij een bron. Ze willen die mededeling dan ook niet onderschrijven en vinden dat "het vertrouwen ernstig geschaad is". "We willen evalueren of het zinvol is om de bemiddeling voort te zetten". "Aan de ene kant geeft onze CEO toe bepaalde grenzen te hebben overschreden, maar minimaliseert hij tegelijkertijd de situatie, wat tegenstrijdig is. Aan de andere kant lijkt hij de verantwoordelijkheid af te schuiven op anderen in plaats van volledig bewust te zijn van zijn eigen daden."
Bij het kabinet van voogdijminister Vincent Van Peteghem (CD&V) zijn ze op de hoogte van de bemiddelingsprocedure. "Het is belangrijk dat de procedure gevolgd wordt en op basis daarvan moeten we bekijken of er al dan niet zaken zijn die een vervolg vragen", klinkt het.
0 件のコメント:
コメントを投稿