2024年4月22日月曜日

Tegenvallende verkoop doet Tesla opnieuw in prijzen snijden - De Standaard

Auto-industrie

Het aandeel van Tesla is dit jaar al met meer dan 40 procent gedaald.© reuters

Door de zwakke verkoop van elektrische wagens, heeft de Amerikaanse producent Tesla dit weekend nieuwe prijsverlagingen doorgevoerd. Populaire modellen worden tot bijna 2.000 dollar goedkoper.

Korneel Delbeke

De vraag naar elektrische wagens zit wereldwijd in het slop, en dat voelt ook Tesla. Eerder deze maand meldde de Amerikaanse producent van elektrische wagens dat de verkoop tijdens de eerste drie maanden van het jaar voor het eerst in vier jaar was gedaald. Om de verkoopcijfers op te krikken heeft Tesla de afgelopen dagen prijsverlagingen aangekondigd voor verschillende modellen, in zowel China, de VS, als in Europa.

Vrijdag al maakte Tesla bekend dat het de prijzen van Model Y, Model X en Model S met 2.000 dollar doet zakken, en zaterdag werd ook aangekondigd dat het bedrijf het mes zet in de prijzen voor de software (de Full Self-Driving software of FDS) die Tesla-wagens zelfstandig doet rijden. Die zakt van 12.000 naar 8.000 dollar. Ook in de VS wordt die FDS software in prijs verlaagd.

In China, waar Tesla steeds meer concurrentie krijgt van lokale producenten, worden alle modellen eveneens goedkoper, bleek zondag op de officiële website van het Amerikaanse bedrijf. Het gaat ook om kortingen van omgerekend ongeveer 2.000 dollar, net als in grote Europese markten als Duitsland. De prijs van Model 3 daalt er met 2.000 euro, meldt Handelsblatt, en voor varianten van Model Y wordt het mogelijk om ze renteloos af te betalen.

Prijzenoorlog

Het is niet de eerste keer dat Tesla zijn prijzen verlaagt. Al eind 2022 trok het bedrijf mee een prijzenoorlog op gang om de groeiende concurrentie in de markt van e-wagens af te houden. De nieuwe prijsdalingen komen er in een woelige periode voor het bedrijf, dat dinsdag zijn kwartaalresultaten zal bekendmaken. Vorige week nog kondigde topman Elon Musk aan dat hij wereldwijd 14.000 banen zal schrappen. En vrijdag raakte bekend dat Tesla ook zowat alle verkochte Cybertrucks moet terugroepen door problemen met de pedalen.

De problemen bij Tesla maken dat Musk op het laatste moment zijn reis naar India en een ontmoeting met de Indiase premier Narendra Modi moest annuleren, kondigde hij zelf aan op zijn sociale mediaplatform X. “ Maar ik kijk er erg naar uit om later dit jaar een bezoek te brengen”, klinkt het.

Het aandeel van Tesla is dit jaar al met meer dan 40 procent gedaald.

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiMWh0dHBzOi8vd3d3LnN0YW5kYWFyZC5iZS9jbnQvZG1mMjAyNDA0MjFfOTQ5MDgwODTSAQA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿