2024年4月17日水曜日

De kasbon is terug van weggeweest, maar is het ook een interessante belegging? - VRT.be

Vanaf vandaag kan je opnieuw een kasbon kopen. Dat is een beleggingsproduct dat vroeger een populair alternatief was voor het spaarboekje, maar door de lage rente zo goed als verdwenen was. Belfius is de eerste bank die de kasbon weer op de markt brengt. Ook BNP Paribas Fortis en enkele anderen banken willen opnieuw een kasbon lanceren.

Wat is een kasbon?

Als je een kasbon koopt, leen je eigenlijk geld uit aan je bank voor een bepaalde looptijd. Doorgaans hebben kasbons een looptijd van 1 tot 10 jaar. In ruil daarvoor betaalt de bank je intrest. Op de eindvervaldag krijg je het geleende geld terug.

De kasbon lijkt sterk op een bedrijfsobligatie of een overheidsobligaties zoals de staatsbon. Bij een bedrijfsobligatie is een bedrijf de uitgever of de emittent van het schuldpapier, bij een overheidsobligatie of de staatsbon is een overheid de uitgever. Bij een kasbon is de bank zelf de uitgever. Daar zit dus het verschil.

We kennen het begrip kasbon wel, maar het lijkt iets uit een ver verleden.

De kasbon was vroeger een heel klassiek en populair product. Als je een mooi bedrag op jouw spaarrekening had staan, was het gebruikelijk om een deel van dat geld in een kasbon te stoppen omdat het wat meer opbracht.

Maar de voorbije 15 jaar is de kasbon zo goed als verdwenen door de lage rente. Bij de bank Belfius kon je de kasbon in principe tot mei vorig jaar nog altijd kopen. Maar het werd gewoonweg niet gekocht omdat er geen interesse voor was. Nu de rente weer hoger is, verschijnt de kasbon opnieuw in de etalage. Het is wellicht geen toeval dat Belfius dit initiatief neemt. Het Gemeentekrediet, een verre voorloper van Belfius en Dexia, was destijds marktleider in de kasbons.

Is een kasbon veilig?

Ja, kasbons zijn beschermd door het Garantiefonds. Mocht jouw bank over de kop gaan, dan ben je beschermd tot 100.000 euro per bank en per persoon. Net zoals dat het geval is voor zichtrekeningen, spaarrekeningen en termijnrekeningen. Dat betekent ook dat - als je meer dan 100.000 euro aan spaargeld hebt - je dit het best spreidt over verschillende banken.

Een kasbon lijkt sterk op een termijnrekening. Wat is het verschil?

Voor de klant heeft een kasbon veel weg van een termijnrekening: ook daar zet je jouw geld vast voor een bepaalde periode en krijg je rente. Maar technisch gezien is het wel een heel ander product.

Een termijnrekening is een rekening op jouw naam, bij jouw bank, net zoals een spaarrekening en een zichtrekening.

Een kasbon daarentegen is een effect, een schuldbewijs dat een bank uitgeeft, net zoals de overheid de staatsbon uitgeeft. De kasbon staat dus op een effectenrekening en je kunt die in principe naar een andere bank verhuizen.

Een verschil dat de klant zeker zal merken, is de transparantie over de rentevoeten. Bij de grootbanken worden de rentevoeten van de termijnrekeningen niet geafficheerd. Omdat klanten die met meer geld over de brug komen, vaak een betere rentevoet krijgen. Bij kasbons is de rentevoet voor alle klanten dezelfde.

Is een kasbon een interessante belegging?

Een kasbon bij Belfius met een looptijd van 1 jaar levert 3 procent bruto op. De kasbon op 2 jaar 2,6 procent en die op 3 jaar 2,5 procent. Als de looptijd 4, 5 of 6 jaar bedraagt, krijg je 2,4 procent rente. Bij een looptijd van 7, 8 of 9 jaar mag je rekenen op 2,3 procent. Om het nettorendement te kennen, moet je er wel nog 30 procent roerende voorheffing van aftrekken.

Ter vergelijking: de populaire eenjarige staatsbon van augustus vorig jaar leverde bruto 3,3 procent en netto 2,81 procent op.

Ook heel wat spaarboekjes bieden op dit moment meer, maar daar kan de rente snel zakken. Terwijl je bij deze kasbon de rente voor langere tijd kan vastleggen, tussen 1 en 9 jaar.

Dat een kasbon met een langere looptijd een lager rendement heeft, is opvallend. Dat komt doordat de langetermijnrente al een hele tijd lager is dan de kortetermijnrente. Bovendien is de verwachting dat de centrale banken als de Amerikaanse FED en de Europese Centrale Bank op middellange termijn hun rentevoeten zullen laten zakken. Ook die verwachting weegt op het rendement van de kasbons met een langere looptijd.

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiL2h0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyNC8wNC8xNy9rYXNib24v0gEA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿