Een kwart van de vooraf ingevulde belastingaangiften bevat fouten. Dat zegt de christelijke vakbond ACV. Zij helpen hun leden met het invullen van de aangifte. Wie een vooraf ingevulde aangifte krijgt, kijkt die dus best goed na. Lees hier welke dingen je kan (laten) controleren.
Sinds gisteren kan je zelf je belastingaangifte invullen en indienen. Zo'n 4 miljoen mensen krijgen al een voorstel van vereenvoudigde aangifte (VVA). Dat is een aangifte waarop een hele reeks gegevens al zijn ingevuld waarover de overheid zelf al informatie heeft.
De VVA wordt verstuurd naar mensen die enkel een loon, pensioen of uitkering ontvangen, maar voor de rest geen andere 'speciale' inkomsten hebben uit pakweg vastgoed of zelfstandige activiteiten.
Dit jaar is het aantal mensen dat een VVA krijgt, nog uitgebreid. Onder meer met mensen die kosten hebben voor kinderopvang: voortaan staan die ook vooraf ingevuld (als ze tenminste door de opvangorganisatie op tijd zijn doorgestuurd naar de FOD Financiën, red.).
Ook wie - binnen bepaalde grenzen - inkomsten heeft uit de deeleconomie (bijvoorbeeld tweedehandssites) of uit verenigingswerk mag een VVA verwachten.
1 op de 4 vooraf ingevulde aangiftes kan fout bevatten
Hoewel de VVA handig is, kijk je die best grondig na. Het is niet ongewoon dat er foutjes in sluipen. Dat zegt ook de christelijke vakbond ACV, die leden helpt bij het invullen van hun belastingaangifte. "Als wij aangiften controleren, moeten wij grosso modo bij 1 op de 4 aanpassingen doen. 1 op de 4 aangiftes kunnen dus fouten bevatten die in het nadeel van mensen kunnen zijn", zegt Ive Rosseel, belastingadviseur bij ACV Nationaal.
"De fiscus is niet altijd, of niet altijd tijdig, op de hoogte van al je inkomsten en uitgaven die fiscaal meetellen", zegt Rosseel. Hij maakt duidelijk dat niet elke fout de schuld is van de FOD Financiën. "Er zijn zaken die de fiscus niet weet, maar fiscale consequenties hebben. Heb je bijvoorbeeld een aandeel of een dividend, kan je roerende voorheffing recupereren via je aangifte. Maar de fiscus heeft die info niet. Mensen moeten dat zelf nog op hun VVA aangeven."
De fiscus is niet altijd, of niet altijd tijdig, op de hoogte van al je inkomsten en uitgaven die fiscaal meetellen.
Daarnaast zijn er zaken die de fiscus wel weet via de fiscale fiches in Tax-on-web, maar waarvoor het moeilijk blijkt om ze in de aangifte te integreren, zegt Rosseel. "Bijvoorbeeld kinderen ten laste die niet correct staan aangegeven in geval van co-ouderschap, leningen, langetermijnsparen... Dat scheelt allemaal wel een slok op de borrel."
Ook met kosten voor kinderopvang loopt het al eens mis. Dit jaar staan deze uitgaven wel al in de vereenvoudigde aangifte, via de doorgestuurde fiches in Tax-on-web. "We gaan wel nakijken of dit effectief klopt", zegt Rosseel.
Zelf verantwoordelijk
Als belastingplichtige ben je zelf verantwoordelijk voor je belastingaangifte, ook als dat een voorstel van vereenvoudigde aangifte is. "Als je in Tax-on-web niks aanpast, gaat dat voorstel na het verstrijken van de indientermijn gewoon aanvaard worden. Als je een fout opmerkt als je nadien het aanslagbiljet ontvangt, kan je binnen de termijn nog bezwaar indienen om dat recht te zetten. Ontdek je het pas een jaar of 2 jaar later, dan is dat al veel moeilijker."
Hoe kan je je vereenvoudige aangifte het best nakijken?
Het ACV geeft enkele tips mee als je je vooraf ingevulde aangifte bekijkt:
- Staan alle kinderen en andere gezinsleden die je ten laste kunt nemen, effectief vermeld? Kinderen die werken als jobstudent of ‘doelgroepwerknemer’ in een maatwerkbedrijf worden soms vergeten, net als inwonende ouders of andere personen ten laste.
- Bij sommige belastingplichtigen die er recht op hebben, staat 'zware handicap' niet ingevuld, bij anderen die er geen recht op hadden wél. Die laatste groep krijgt achteraf van de fiscus een rechtzetting.
- Heb je een woning of een grond gekocht, verkocht of geërfd in 2022 of 2023, kijk dan het kadastraal inkomen zeer goed na. De kans is groot dat de fiscus daar nog geen rekening mee heeft gehouden.
- Als je werkloosheidsvergoedingen of ziekte-uitkeringen terugbetaald hebt, moet je die manueel toevoegen en/of in mindering brengen op de aanslag van het laatste kalenderjaar waarin je die bedragen hebt ontvangen.
- Giften staan niet altijd vermeld. Betaalde of ontvangen onderhoudsuitkeringen moet je zelf toevoegen. Wie aandelen heeft en daarop dividenden ontving, kan de roerende voorheffing vaak recupereren: ook dat moet je zelf toevoegen aan de aangifte.
- Kinderopvangkosten diende je vorig jaar zelf toe te voegen, vanaf dit jaar zouden die vooraf ingevuld moeten zijn. Maar het blijft aangewezen om dat goed na te kijken.
- Lening, schuldsaldoverzekeringen en langetermijnsparen staan soms wel, soms niet vermeld. Je kan het fiscaal voordeel optimaliseren door het maximale bedrag te vermelden bij de partner met het hoogste inkomen, en het saldo bij de andere partner.
- Als het van toepassing is, kijk je best ook eens naar de vrijstelling van de werkgeversbijdrage in de kosten voor woon-werkverkeer, het forfaitaire bedrag voor verre verplaatsingen, de vakbondsbijdrage van werkzoekenden en de bijkomende toeslag op de belastingvrije som voor wie in het inkomstenjaar is getrouwd of wettelijk is gaan samenwonen met een partner die weinig of geen inkomsten heeft.
- Heb je een buitenlandse bankrekening, loon, pensioen of buitenverblijf, dan moet je die ook altijd zelf toevoegen, want de fiscus vult alleen de Belgische gegevens vooraf in.
- Tot slot: laat je aangifte nakijken door iemand die er verstand van heeft. Dat kan bij de FOD Financiën, bij je vakorganisatie, een boekhouder, een fiscalist...
0 件のコメント:
コメントを投稿