2024年4月15日月曜日

BNP Paribas wordt grootste aandeelhouder van verzekeraar Ageas - De Standaard

BNP Paribas heeft een pakket van ongeveer 9 procent in het aandelenkapitaal van Ageas overgekocht van het Chinese concern Fosun. Fosun kent financiële problemen en zocht al een poos een koper voor zijn aandelen. Die vond het nu in BNP Paribas, dat al een kwart bezit van AG Insurance, de belangrijkste verzekeringsdochter van Ageas.

De intrede van BNP Paribas in Ageas betekent een weerzien tussen partijen die al aan zet waren tijdens de financiële crisis van 2008. Ageas, het vroegere Fortis, moest tijdens de financiële crisis gered worden. De Belgische overheid kocht toen tijdelijk de Fortis Bank, maar verkocht die daarna aan BNP Paribas. Die maakte er de bank BNP Paribas Fortis van.

Ageas is sinds de reddingsoperatie tot een succesvolle internationale verzekeraar geëvolueerd. Het heeft belangen in Europa en in China. Recent was het nog in de markt om het Britse Direct Line te kopen, maar uiteindelijk borg Ageas die plannen op.

Het aandeelhouderschap van Ageas is altijd een van de meer kwetsbare flanken van de groep geweest. De aandelen zitten internationaal erg versnipperd, met als risico dat de groep in ‘verkeerde’ handen valt. Bij de paar grotere vaste aandeelhouders die Ageas had, zaten vooral Chinese partijen. Daarvan was recent enkel nog Fosun overgebleven.

Lange termijn

BNP Paribas betaalt zo’n 730 miljoen euro voor een belang van 9 procent. Dat bedrag ligt in lijn met de beurskoers. De tweede grootste aandeelhouder van Ageas is de Belgische overheidsholding FPIM, die circa 6,4 procent bezit. De overheid stapte begin 2022 in het kapitaal van Ageas om erover te helpen waken dat het beslissingscentrum van Ageas in België zou blijven. De Belgische overheid heeft ook nog een belang van 5,5 procent in BNP Paribas, maar heeft daar nooit enige invloed nagestreefd. Verwacht wordt dat de overheid die aandelen in de toekomst zal verkopen.

Het aandelenbelang van BNP Paribas in Ageas lijkt structureel. De Fransen zitten nu op twee niveaus bij Ageas aan boord én ze werken samen bij de verkoop van verzekeringsproducten. Het is onduidelijk wat de implicaties op de lange termijn zijn.

Ageas beoordeelt de instap van de Franse grootbank als positief. “Ageas is verheugd te zien dat BNP Paribas met deze investering de waarde van het partnership op lange termijn en het toekomstige potentieel van de onderneming erkent”, luidt het. Hoe dan ook creëert de instap van BNP Paribas in Ageas de bizarre situatie dat Frans grootkapitaal nu meehelpt om een Belgische groep te helpen verankeren. In het verleden stelden Belgische bedrijven die onder Franse invloed waren gekomen, vast dat het beslissingscentrum naar Parijs verschoof.

Investeren in België

Bart De Smet, voorzitter van Ageas, zegt in een telefonische reactie dat BNP Paribas een meer stabiele aandeelhouder is dan Fosun. Het is volgens De Smet niet voorzien dat BNP Paribas zitjes in de raad van bestuur zal vragen. BNP Paribas heeft wel al twee zitjes bij Ageas-dochter AG Insurance. Voor de Fransen situeren de commerciële belangen zich op dat niveau.

“Ons aandeelhouderschap is altijd erg internationaal geweest. We willen bewerkstelligen dat onze bedrijfscultuur en beslissingscentrum met zijn kwalitatief management Belgisch blijven. We hebben een typische manier van zakendoen die anders is dan in de Angelsaksische wereld. Het was voor ons één van de redenen om niet door te duwen voor de overname van het Britse Direct Line. Dat dreigde ons aandeelhouderschap erg Angelsaksisch te maken.”

Met een belang van 9 procent in Ageas is BNP Paribas een belangrijke aandeelhouder geworden, maar zijn macht op de aandeelhoudersvergadering blijft relatief beperkt. Dat is op voorwaarde dat de Belgische overheidsholding FPIM 6,3 procent in Ageas blijft aanhouden. In het verleden liet België veel van zijn kroonjuwelen overgaan in buitenlandse handen, maar de jongste jaren groeide het besef dat dit ook nadelig kan zijn voor de economie. Ageas is belangrijk omdat het via de verzekeraar AG Insurance een van de grote institutionele spelers in België is die in de lokale economie investeert. Als het beslissingscentrum uit ons land zou verdwijnen, zouden ook die (institutionele) investeringen verschuiven.

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiMWh0dHBzOi8vd3d3LnN0YW5kYWFyZC5iZS9jbnQvZG1mMjAyNDA0MTRfOTQyNDI5MTLSAQA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿