2024年4月16日火曜日

Europese beurzen massaal in het rood, gasprijs naar hoogste niveau dit jaar - De Morgen

Onder meer in Parijs, Amsterdam, Frankfurt en Brussel liepen de verliezen van de sterindexen dinsdagochtend op tot meer dan een procent. Ook de Euro Stoxx 50 - de belangrijkste beursindex in de eurozone - moest meer dan een procent toegeven.

Er is opnieuw heel wat onzekerheid op de beursvloer. Er zijn de spanningen tussen Israël en Iran en de vrees voor een uitbreidend conflict in het Midden-Oosten. Maar ook de Chinese groeicijfers doen twijfelen. De op een na grootste economie ter wereld groeide meer dan verwacht in het eerste kwartaal, maar dat was toch vooral dankzij de maanden januari en februari. Maart scoorde onder de verwachtingen.

En er is de Amerikaanse rente. De Amerikaanse inflatie blijft hardnekkig hoog, waardoor beleggers zich de vraag stellen of de lang verwachte rentedaling er alsnog komt.

Gasprijs op hoogste niveau sinds januari

De Europese gasprijs stijgt dinsdag naar het hoogste peil sinds januari, door de onrust in het Midden-Oosten. Traders vrezen een escalerend conflict tussen Israël en Iran, nadat de Israëlische strijdkrachten lieten weten dat het land “geen andere keuze” heeft dan te reageren op de Iraanse aanval van afgelopen weekend.

Op de toonaangevende Nederlandse termijnmarkt stijgt de gasprijs dinsdag meer dan 6 procent, tot 33 euro voor een megawattuur. Dat is het hoogste niveau sinds januari. Ook de voorbije dagen ging de gasprijs al hoger door wereldwijde geopolitieke spanningen. Die dreigen de Europese gasbevoorrading te verstoren. Daarmee is de volledige daling van de gasprijs dit jaar tenietgedaan.

Verstoringen

Hoewel Europa de uitzonderlijk milde winter heeft afgesloten met sterke gasvoorraden, zijn handelaren voortdurend alert op tekenen van verstoringen van de aanvoer van de brandstof. Door het wegvallen van Russisch gas door de oorlog in Oekraïne is Europa namelijk afhankelijker geworden van vloeibaar gemaakt aardgas (lng) uit onder meer het Midden-Oosten.

Ook staan de gasleveringen van topleverancier Noorwegen onder druk door ongepland onderhoud aan een aantal productiefaciliteiten in het land, dat dit weekend is begonnen. De Noorse netbeheerder Gassco verwacht dat die werkzaamheden zeker tot woensdag zullen duren.

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMieGh0dHBzOi8vd3d3LmRlbW9yZ2VuLmJlL3NuZWxuaWV1d3MvZXVyb3Blc2UtYmV1cnplbi1tYXNzYWFsLWluLWhldC1yb29kLWdhc3ByaWpzLW5hYXItaG9vZ3N0ZS1uaXZlYXUtZGl0LWphYXJ-YjAwMTg4NGQ2L9IBAA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿