2024年4月17日水曜日

Dienstenchequebedrijf Domestic Services tekent beroep aan bij Raad van State na verlies van erkenning - VRT.be

Het dienstenchequebedrijf ACC Domestic Services gaat in beroep bij de Raad van State tegen de beslissing van de Vlaamse overheid die de erkenning van het bedrijf heeft ingetrokken. Er waren al langer klachten dat het bedrijf niet volgens de regels werkte. Hoe het verder moet met de 600-tal personeelsleden van het bedrijf is niet duidelijk. 

De Vlaamse overheid heeft de erkenning ingetrokken van het dienstenchequebedrijf ACC Domestic Services. Er waren jarenlange klachten over gesjoemel. In 2018 werd een dossier ingediend bij de sociale inspectie over grootschalige fraude met tijdelijke werkloosheid. Sindsdien liepen er verschillende onderzoeken, maar het bedrijf bleef op dezelfde manier werken.

Het bedrijf accepteerde onder meer dienstencheques om kantoren of vakantiehuizen te poetsen, wat niet de bedoeling is. Daarnaast nam de directie het niet erg nauw met de sociale wetgeving, waardoor het personeel soms minder dan het sectorale minimumloon verdiende. En in de coronaperiode werden personeelsleden die ziek waren op tijdelijke werkloosheid gezet. 

Beroep bij Raad van State

De advocaat van het dienstenchequebedrijf, Walter Van Steenbrugge, laat weten dat het bedrijf de overheidsbeslissing betwist en zal aanvechten "met een beroep tot schorsing bij uiterst dringende noodzakelijkheid bij de Raad van State." Het bedrijf gaat er volgens de advocaat van uit dat "deze beslissing geschorst zal worden door de Raad van State voor 1 mei, zodat zij haar werkzaamheden kan verderzetten." 

Poetshulpen kunnen waarschijnlijk snel aan de slag

Er werken voor het ogenblik zo'n 500 a 600 mensen voor ACC Domestic Services. Hoe het met hen verder moet is nog niet duidelijk. Al kunnen zij waarschijnlijk gemakkelijk snel elders aan de slag. "Poetshulp is een knelpuntberoep", verduidelijkt Ann de Heeger van de socialistische vakbond ABVV "dus we maken ons geen grote zorgen over hen. Integendeel.  Door het gesjoemel bij ACC werd het personeel niet correct betaald. Als ze nu ergens anders aan de slag kunnen, waar ze wel het juiste loon krijgen, dan is dat een stap vooruit."

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiaWh0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyNC8wNC8xNi9kaWVuc3RlbmNoZXF1ZWJlZHJpamYtZG9tZXN0aWMtc2VydmljZXMtdmVybGllc3QtZXJrZW5uaW5nLW5hLWphL9IBAA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿