Was het Marrakesh-pact categoriek afwijzen een electorale meesterzet van N-VA-voorzitter Bart De Wever, of een flop? Een Ipsos-peiling in opdracht van Het Nieuwsblad wijst in de richting van het eerste. Zo zou de N-VA opnieuw terug meer dan 30 procent van de Vlamingen kunnen overtuigen. Ook de andere V-partij, het Vlaams Belang, profiteert van de Marrakesh-crisis. Zo zouden Tom Van Grieken en co op 12 procent van de stemmen kunnen rekenen, ten opzicht van 5,8 procent bij de vorige Kamerverkiezingen. De grote verliezers? Open Vld en sp.a.
De principiële afwijzing van het Migratiepact door de N-VA had grote gevolgen: de partij verdween uit de regering-Michel en kreeg stevige kritiek van voormalige coalitiepartners Open Vld en CD&V. Daarnaast waren ook de werkgeversorganisaties niet opgezet met – initieel – het vertrek van de Vlaams nationalisten en – later – de val van de regering. De reden? Er ligt – althans volgens de werkgevers – nog genoeg werk op plank, zoals onder meer de arbeidsdeal. Veel schade lijkt de N-VA hier evenwel niet van te ondervinden. Integendeel, de partij springt met 30,02 procent voor het eerst sinds lang weer boven de 30 procent. Ook gaan de Vlaams-nationalisten er, in vergelijking met de VRT-peiling van enkele dagen geleden, met twee procentpunten op vooruit.
11,6% voor OpenVLD, 9,7% voor SP.a. Op 10 jaar tijd is Paars electoraal bijna van de kaart geveegd. https://t.co/RWRiaIb6vW
— Philip Roose (@PhRoose) 20 december 2018
Ook het Vlaams Belang komt goed uit de Marrakesh-crisis. Terwijl de partij bij de parlementsverkiezingen nog maar 5,8 procent van de kiezers kon overtuigen, zou nu 12 procent van Vlamingen voor de rechts-nationalisten kiezen. Eveneens opmerkelijk: de vooruitgang van het Vlaams Belang (+ 6,2 procent) gaat niet (helemaal) ten koste van het verlies van N-VA (- 2,1 procent ten opzicht van de vorige verkiezingen).
Niet enkel de rechterzijde gaat er in de peiling van Het Nieuwsblad op vooruit. Groen bijvoorbeeld blijft groeien en haalt net geen 14 procent. Hoewel de groenen de christendemocraten (nog) niet inhalen, zitten ze volgens de krant nog niet eens aan de helft van hun potentieel (30 procent). Daarnaast zou de PVDA, met 5,2 procent, boven de kiesdrempel geraken.
Eerste peiling (13 dec – 17 dec) nadat de N-VA de regering heeft verlaten.
➖ N-VA blijft stabiel teg. de vkz v 2014.
➖ Vlaams Belang verdubbelt
➖ Open VLD en en CD&V verliezen enkele procentpunten
➖ SP.a verliest een dikke 4%
➖ Groen stijgt sterk
➖ PVDA boven kiesdrempel pic.twitter.com/FbcqhQGU39— Amadeo Vanhaverbeke (@AmadeoVH) 20 december 2018
Klassieke partijen verliezen hun pluimen
De klassieke partijpolitieke stromingen verliezen verder aan electoraal belang. Hoewel de christendemocraten met 15,7 procent nog steeds tweede grootste partij zijn, verliezen ze bijna 3 procent ten opzicht van de parlementsverkiezingen. De liberalen van Gwendolyn Rutten zijn in hetzelfde bedje ziek. Zo kan de Open Vld nog maar 11,6 procent van de Vlamingen overtuigen. De socialisten, die onder impuls van voorzitter John Crombez een grondige verjonging en vernieuwing doorvoerden, blijven in het sukkelstraatje. Amper 9,7 procent van de Vlamingen zou nu nog voor de socialisten stemmen.
Read Again https://sceptr.net/2018/12/peiling-n-va-en-vlaams-belang-grote-winnaars-marrakech-crisis/
0 件のコメント:
コメントを投稿