Wall Street is donderdag lager geopend met een verlies van zo'n 1,3 procent voor de belangrijkste aandelenindices. De Europese beurzen zaten eerder al in de min, op basis van de negatieve Amerikaanse futures.
In Europa krijgen vooral Duitse energiegroepen en industriële bedrijven rake klappen.
Woensdag boekte Wall Street nog forse winst, gevolgd door Tokio. Die forse Amerikaanse en Japanse winsten moeten wel in perspectief worden geplaatst. Wall Street had op kerstavond een dramatische sessie beleefd met een daling van 2,9 procent voor de Dow Jones – overigens het vierde verlies op rij. Tokio reageerde daar scherp op: de Nikkei donderde 5 procent lager op kerstdag.
Beleggers maakten zich zorgen over de vertragende economische groei, het rentebeleid van de Federal Reserve en de politieke toestand in de Verenigde Staten. De regering-Trump is een echte duiventil geworden en het land kampt met een shutdown: verscheidene overheidsdiensten kunnen niet meer werken bij gebrek aan geld, of liever bij gebrek aan een akkoord over de begroting.
In New York werden de recente verliezen woensdag goedgemaakt tijdens een historische sessie. De S&P500 zakte woensdag weg in het eerste kwart van de handelsdag om vanaf dan onafgebroken te stijgen en 5 procent hoger te eindigen. De winst van de Dow Jones was even groot in procenten en bedroeg 1.086,25 punten, meteen de grootste dagwinst in punten in negen jaar. De Nasdaq Composite schreef zelfs 5,8 procent bij.
Na de dramatische sessie op kerstavond deden beleggers eigenlijk gewoon wat president Trump tijdens een soort kerstboodschap had gezegd: kopen! De koersen zijn gedaald en dat biedt ‘een geweldige koopopportuniteit’, klonk het.
De Aziatische beurzen volgden donderdagmorgen het voorbeeld van Wall Street maar ten dele. In Tokio veerde de Nikkei wel 3,9 procent op en won Sydney 1,9 procent, maar Seoel sloot zo goed als onveranderd en de Chinese beurzen kleurden rood (-0,4%). Van euforie was dus geen sprake.
In Europa zat het sentiment bij opening goed maar zonder overdrijving. De EuroStoxx50 ging 0,5 procent hoger van start, de Bel20 1 procent. De pret duurde niet lang. Al na een dik uur waren de winsten verdwenen en verschenen rode cijfers op de borden.
De beurzen moeten het vandaag met een karige portie bedrijfs- en economisch nieuws stellen. Bovendien kleuren de Amerikaanse futures uitgesproken rood. Het ziet er dus naar uit dat ook in New York de beursklim van korte duur is geweest.
0 件のコメント:
コメントを投稿