2018年12月28日金曜日

Amerikaanse beurzen sluiten rotdag af met winst - De Tijd

De Amerikaanse beurzen hielden donderdag de winst vast die ze woensdag hadden vergaard tijdens een grote groeispurt. De Dow Jones steeg zelfs nog eens meer dan 1 procent.

Donderdag slaagde de Dow Jones erin om nog eens 1,14 procent te stijgen. De S&P500 sloot de dag af met 0,86 procent winst. De Nasdaq , die een dag eerder bijna 6 procent won, bleef met een groei van 0,38 procent eerder stabiel.

Hele dag in het rood

Toch leek het er zowat de hele dag op dat wie belegt in Amerikaanse aandelen zijn winst van woensdag alweer deels moest afstaan. De Amerikaanse beurzen begonnen donderdag met een lichte winst om vervolgens zo'n 2 tot 3 procent in het rood te gaan. Pas in het laatste uur keerde het sentiment weer, om met winst af te klokken. 

Wall Street is de laatste dagen duidelijk in de war. Op kerstavond gingen alle 30 leden van de Dow lager, op 26 december knalden ze allemaal hoger om donderdag weer lager te schieten voor de eindspurt. 'Het is erg lastig om felle koersschommelingen zoals vandaag en woensdag te verklaren', verwoordde een beursanalist tegen persbureau Bloomberg de onzekerheid op de Amerikaanse aandelenmarkten. 'Beleggers zijn zenuwachtig.'

Europa glijdt weg

Eerder op donderdag deed de beurs van Tokio wat Wall Street een dag eerder deed. De Japanse beurs sloot 3,9 procent hoger. Maar elders in het Verre Oosten was amper sprake van euforie.

De Europese aandelen gingen eerst voorzichtig hoger, maar gleden daarna weer weg. Toen Wall Street in de namiddag met rode cijfers aan een nieuwe dag begon, liepen de verliezen ook in België en in de buurlanden verder op.

Met nog anderhalve beursdag voor de boeg ziet het ernaar uit dat de Brusselse Bel20 (-1,4%) minstens bij de 15 slechtste beursindexen van 2018 zal behoren. Een plaats in de ‘flop 10’ ligt binnen handbereik.

Geen laat kerstcadeau voor beleggers in Europa dus. In de eindejaarsperiode is er gewoontegetrouw weinig nieuws om de koersen te sturen, al worstelen Amerikaanse politici met een begroting voor 2019. Ook bleek dat het consumentenvertrouwen in de VS in december duidelijk gezakt is. Joe Sixpack schat vooral zijn eigen jobkansen lager in dan een maand geleden.

Berenmarkt

Voor de Nasdaq-index, die vaak de grootste sprongen maakt, is de berenmarkt - waarbij de aandelen tot een vijfde onder de piekkoers van eind augustus noteren - nog steeds niet afgewend. Ook de Dow Jones-index, maar vooral de brede S&P500-index schuurt tegen die psychologische grens aan.

De berenmarkt op de Brusselse beurs is al een feit sinds midden deze maand. Sinds de piek van januari zit de mot erin.

Al oogt het perspectief op Wall Street nog slechter, vooral na de rist vette jaren. De S&P500 staat voor het eerst sinds het rampjaar 2008 op een zucht van dubbelcijferig verlies op jaarbasis. In die tien jaar klonken slechts twee valse noten, in 2011 (stabiel) en 2015 (-0,7%). De Nasdaq kon behalve in 2011 (-1,8%) elk jaar stijgen.

Lehman Brothers

Wall Street is nu op weg om het moeilijke jaar 2018 af te sluiten met de slechtste maand sinds oktober 2008, net na het faillissement van Lehman Brothers. In december - de maand waarvoor het woord ‘eindejaarsrally’ is uitgevonden - ging het al niet meer zo slecht sinds... 1931.

Een topdag zoals woensdag is waarschijnlijk snel vergeten als er in de nabije toekomst geen vervolg komt. Nochtans was zo’n dagwinst alweer geleden van 2008. De bezorgdheid over het handelsconflict tussen China en de VS, de shutdown van de overheid en het verstrakkende beleid van de Federal Reserve halen voorlopig de bovenhand.

Voor de opflakkering op tweede kerstdag verwezen kenners naar de typische monstertransacties van grote pensioenfondsen op het jaareinde. Die willen zich aan een vooropgestelde verhouding tussen aandelen en andere activaklassen houden en de stand van zaken op 31 december komt in hun jaarverslag. Volgens meerdere bronnen zijn die transacties goed voor 60 tot 100 miljard dollar in een zeer korte periode.

Let's block ads! (Why?)

Read Again https://www.tijd.be/markten-live/homepage/amerikaanse-beurzen-sluiten-rotdag-af-met-winst/10082658.html

0 件のコメント:

コメントを投稿