Sarah Sanders, de woordvoerster van het Witte Huis, zei zaterdagavond dat ze niet op de hoogte is van een plan om de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank (Fed) te ontslaan.
Het persbureau Bloomberg meldde zaterdagochtend dat de Amerikaanse president een ontslag van Fed-voorzitter Jerome Powell heeft besproken met enkele medewerkers. Trump is erg ontevreden over de herhaalde renteverhogingen van de Fed. De centrale bank trok woensdag voor de vierde keer dit jaar de rente op en signaleerde dat er in 2019 nog twee verhogingen zullen volgen.
Zo'n ontslag zou ongezien zijn in de Amerikaanse geschiedenis en grote turbulentie veroorzaken op de financiële markten. Maar de medewerkers denken niet dat Trump effectief Powell de laan zal uitsturen. Sommigen hebben de president gewaarschuwd dat een ontslag van Powell desastreuze gevolgen zou hebben. Overigens is niet duidelijk of de president de voorzitter van de Fed wel kan ontslaan.
Financiële markten not amused
De aandelenmarkten kregen deze week rake klappen. Ze hoopten dat Powell milder zou klinken en zou signaleren dat de renteverhogingen bijna achter de rug zijn. Intussen zet hij verder in op de inkrimping van de balans van de Fed, waarmee Powell een ander steunwiel voor de economie langzaamaan losschroeft.
Die nieuwe realiteit begint de beleggers te dagen. De beurzen hingen jarenlang aan het infuus van het goedkope geld dat de centrale banken na de financiële crisis wereldwijd beschikbaar stelden. De Fed was zo mee verantwoordelijk voor de langste stierenmarkt die de Amerikaanse beurs ooit heeft gekend. Sinds 9 maart 2009 kende de S&P500-index geen enkele dip van meer dan 20 procent.
Maar onder dat beleid trekt Powell resoluut een streep. Sinds hij op 5 februari van dit jaar op voordracht van Trump werd ingezworen als voorzitter van de Fed, trok Powell de rente al vier keer op. Daarbij lijkt hij weinig rekening te houden met de zaagtandbewegingen op de financiële markten die bloednerveus worden van een stijgende rente.
Stierenmarkt op laatste benen
Het gevolg is een stierenmarkt die op haar laatste benen loopt. Door de nieuwe verkoopgolf stevent de brede Amerikaanse beursindex S&P500 af op de slechtste december sinds 1931, toen de Grote Depressie huishield. De technologieaandelen, die de stierenmarkt lang rechthielden, vielen andermaal sterk terug. De technologiebeurs Nasdaq zit intussen in een berenmarkt. Daarvan is sprake wanneer de index minstens 20 procent lager noteert dan de meest recente piek.
Volgens sommige marktstrategen betekent Powell het einde van de ‘Fed put’, een verwijzing naar de jarenlange bereidheid van de Fed om bij de minste beursstress kalmerende renteverlagingen toe te dienen. De term maakte vooral opgang onder het bewind van Alan Greenspan, die na de beurscrash van 1987 en de dotcomcrisis van 2000 de rente verlaagde.
Niet alleen beleggers krijgen koude rillingen als ze Powell voor het spreekgestoelte zien staan. De Fed-voorzitter jaagt al veel langer Trump de gordijnen in. De president is een grote tegenstander van renteverhogingen. Hij laat dat ook duidelijk blijken. Onlangs gaf hij zelfs aan zijn keuze voor ‘Jay’ te betreuren.
De president klopte zich in betere tijden bij elk nieuw record op Wall Street op de borst, maar intussen staat de Amerikaanse beurs sinds begin dit jaar op verlies. Als daar volgend jaar door het ingrijpen van de Fed een recessie bijkomt, dreigt Trump bij de presidentsverkiezingen van 2020 op economisch vlak weinig adelbrieven te kunnen voorleggen.
Beleggers en Trump delen intussen dezelfde angst. Ze vrezen dat Powell met zijn renteverhogingen een al afkoelende economie naar een recessie kan drijven. Het zou niet de eerste keer zijn dat een centrale bank door een te grote beleidsverstrakking een recessie uitlokt. Trump noemde de Fed al het grootste gevaar voor de Amerikaanse economie, gevaarlijker dan de handelsoorlog met China.
Handelsoorlog
Die handelsoorlog laat zijn sporen na. De economische cijfers in China en Europa wijzen op een duidelijke groeivertraging. Bovendien verrekenen de aandelen- en de obligatiemarkten stilaan een recessie in hun koersen.
Maar volgens Powell is er geen reden tot paniek. De economische data geven nog altijd aan dat de Amerikaanse economie in 2019 voor het negende jaar stevig blijft groeien, met een arbeidsmarkt die in 50 jaar niet meer zo krap was. De Fed erkent dat de groei zal vertragen, maar dat is ook nodig. Anders dreigt een oververhitting van de economie en een plotse inflatieopstoot.
De stugge houding van Powell - die bij de jezuïeten op school zat en nadien een doctoraat in de rechten behaalde - brengt Trump in een moeilijk parket. De president klopte zich in betere tijden bij elk nieuw record op Wall Street op de borst, maar intussen staat de Amerikaanse beurs sinds begin dit jaar op verlies. Als daar volgend jaar door het ingrijpen van de Fed een recessie bijkomt, dreigt Trump bij de presidentsverkiezingen van 2020 op economisch vlak weinig adelbrieven te kunnen voorleggen.
0 件のコメント:
コメントを投稿