2018年12月27日木曜日

Wall Street koerst hoger na zwaar kerstverlies - De Tijd

Wall Street is woensdag hoger geopend na de zware verliezen die op kerstavond werden geleden. De Amerikaanse aandelenmarkten stonden tegen 18.30 uur Belgische tijd afgetekend in het groen.

De Dow Jones  herstelde 0,3 procent bij opening, de S&P500 ging 0,5 procent hoger en de Nasdaq Composite  ruim 1 procent. Tegen 18.30 uur waren de winsten uitgelopen met 2 procent tot bijna 3 procent. Vanuit het Witte Huis kwamen er sussende geluiden waarbij werd ontkend dat president Donald Trump voorzitter Jerome Powell van de Federal Reserve zou ontslaan. Ook konden de markten zich optrekken aan sterke cijfers voor de kleinhandelsverkoop tijdens de kerstvakantie. De technologiewaarden herstelden. 

De zware verliezen die Wall Street op kerstavond moest incasseren - een verlies van 2,7 procent voor de S&P500 - zijn daarmee nog niet verteerd. Naast zorgen over de vertragende economische groei weegt ook de politieke onzekerheid in de Verenigde Staten op het gemoed van beleggers.

Het gaat enerzijds om de gedeeltelijke ‘shutdown’ van de Amerikaanse overheidsdiensten bij gebrek aan een akkoord over de begroting. Voorts is er de aanhoudende kritiek van president Donald Trump op het beleid van de Federal Reserve.

Op kerstdag poogde Trump de bezorgdheid over zijn kritiek op Jerome Powell wat te verzachten, maar erg duidelijk was zijn boodschap niet. Hij bevestigde wel zijn vertrouwen in de man, net als in zijn minister van Financiën Steven Mnuchin. Die laatste deed ook al een poging om de markten te kalmeren door te stellen dat de grote Amerikaanse banken geen liquiditeitsproblemen kennen, maar mogelijk wakkerde hij hierdoor net de onzekerheid aan.

Zaagtandsessie

Dat was woensdag merkbaar in Azië, waar de beurzen gemengd presteerden. De beurs van Tokio, die op kerstdag een duik van 5 procent had gemaakt, wist wel iets te herstellen. Na een zaagtandsessie eindigde de Nikkei225 0,9 procent in de plus. De handelsdag begon positief, maar de Nikkei ging tot 1 procent in het rood om uiteindelijk positief te sluiten.

Een man leest zijn krant in Tokio terwijl hij voorbij een koersenbord loopt. ©AFP

De Chinese beurzen verloren gemiddeld 0,5 procent. Sjanghai sloot 0,5 procent in de min, Shenzhen 0,3 procent. In Hongkong was er geen handel en evenmin in Sydney. De beurs van Seoel presteerde zwak: het verlies van de Kospi liep op tot 1,3 procent.

Dankzij hogere Amerikaanse futures wist de beurs van Mumbai met winst te sluiten. De S&P BSE Sensex dook tot 1,3 procent in het rood maar eindigde 0,5 procent in de plus.

De meeste Europese beurzen zijn op tweede kerstdag nog gesloten. Zowel in Londen en Frankfurt als op de Euronext-beurzen is er geen handel. In Moskou en Kiev is er wel bedrijvigheid.

De onrust op de beurzen heeft ook een impact op de olieprijs. Na de scherpe duik van maandag (-6,2%) stijgt de prijs van een vat Brentolie licht in Londen. Even werd echter minder dan 50 dollar betaald.

Goud profiteert dan weer van het gewoel. De goudprijs stijgt met 0,3 procent tot 1.272,89 dollar voor een ons. Dat is de hoogste prijs in zes maanden. Goud is een traditionele vluchthaven in moeilijke beurstijden.

Let's block ads! (Why?)

Read Again https://www.tijd.be/markten-live/nieuws/aandelen-buitenlandse-beurzen/wall-street-koerst-hoger-na-zwaar-kerstverlies/10082229.html

0 件のコメント:

コメントを投稿