2018年12月27日木曜日

Wel of geen rally in Europa? - De Tijd

De Europese beurzen zijn gemiddeld een half procent hoger van start gegaan. Van een rally zoals gisteren in New York of vanmorgen in Tokio is geen sprake.

De forse Amerikaanse en Japanse winsten moeten wel in perspectief worden geplaatst. Wall Street had op Kerstavond een dramatische sessie beleefd met een daling van 2,9 procent voor de Dow Jones – overigens het vierde verlies op rij. Tokio reageerde daar scherp op: de Nikkei donderde 5 procent lager op Kerstdag.

Beleggers maakten zich zorgen over de vertragende economische groei, het rentebeleid van de Federal Reserve en de politieke toestand in de Verenigde Staten. De regering-Trump is een echte duiventil geworden en het land kampt met een ‘shutdown’: verscheidene overheidsdiensten kunnen niet meer werken bij gebrek aan geld, of liever bij gebrek aan een akkoord over de begroting.

In New York werden de recente verliezen woensdag goedgemaakt tijdens een historische sessie. De S&P500 zakte woensdag weg in het eerste kwart van de handelsdag om vanaf dan onafgebroken te stijgen en 5 procent hoger te eindigen. De winst van de Dow Jones was even groot in procenten en bedroeg 1.086,25 punten, meteen de grootste dagwinst in punten in negen jaar. De Nasdaq Composite schreef zelfs 5,8 procent bij.

Na de dramatische sessie op Kerstavond deden beleggers eigenlijk gewoon wat president Trump tijdens een soort kerstboodschap had gezegd: kopen! De koersen zijn gedaald en dat biedt ‘een geweldige koopopportuniteit’, klonk het.

De Aziatische beurzen volgden vanmorgen het voorbeeld van Wall Street maar ten dele. In Tokio veerde de Nikkei  wel 3,9 procent op en won Sydney 1,9 procent, maar Seoel sloot quasi onveranderd en de Chinese beurzen kleuren rood. Van euforie is dus geen sprake.

In Europa zit het sentiment goed maar zonder overdrijving. De EuroStoxx50 ging 0,5 procent hoger van start, de Bel20 1 procent. Afwachten of de beurzen die trend kunnen aanhouden. Ze moeten het vandaag met een karige portie bedrijfs- en economisch nieuws stellen. Zoals steeds kunnen de Amerikaanse futures wel een impact hebben.

Let's block ads! (Why?)

Read Again https://www.tijd.be/markten-live/nieuws/aandelen-buitenlandse-beurzen/wel-of-geen-rally-in-europa/10082442.html

0 件のコメント:

コメントを投稿