2018年12月25日火曜日

Japanse beurs krijgt stevige tik op kerst - De Tijd

De belangrijkste beursgraadmeter in Japan kreeg dinsdag een klap van 5 procent nadat Wall Street de dag voordien diep in het rood was gegaan.

In New York hadden beleggers op kerstavond al de handdoek in de ring gegooid na een mislukte poging tot peptalk van de Amerikaanse minister van Financiën Steven Mnuchin en een nieuwe Twitter-tirade van president Donald Trump. Sinds de Amerikaanse centrale bank vorige week aangaf van plan te zijn de rente te blijven verhogen, rolt een nieuwe verkoopgolf over de beurzen. 

Mnuchin wilde beleggers zondagavond sussen door in een officiële mededeling te stellen dat de financiële markten goed werken. Maar die boodschap bleek het tegenovergestelde effect op te leveren. Trump gooide nog olie op het vuur door op Twitter nog eens van leer te trekken tegen de Amerikaanse centrale bank. Die zou de de markt niet begrijpen en zelfs het 'enige probleem' zijn voor de Amerikaanse economie. 

De meeste beurzen, ook Euronext Brussel, blijven dicht op kerst. Maar op de Aziatische beurzen, waar wel wordt gehandeld, zindert de nieuwste klap voor Wall Street nog na. 

Berenmarkt

En hoe: de Nikkei-index die de 225 belangrijkste aandelen op de Japanse beurs volgt, tuimelde in Tokio met 5 procent naar beneden. De Nikkei noteert nu 21 procent onder het meest recente piekniveau dat in oktober werd bereikt. Daarmee is de index officieel in een berenmarkt beland, zoals dat in het beleggersjargon heet.

'Paniekverkoop', beschrijft een handelaar de nieuwste koersval aan het financiële persagentschap Bloomberg. 'De aandelenmarkten zijn de kansen op een vertraging van de wereldeconomie en het risico op lagere bedrijfswinsten nu al aan het inprijzen. Sommige beleggers willen ook minder aandelen in hun portefeuille en zijn hun posities in cash en obligaties aan het opdrijven.'

Let's block ads! (Why?)

Read Again https://www.tijd.be/markten-live/nieuws/algemeen/japanse-beurs-krijgt-stevige-tik-op-kerst/10081962.html

0 件のコメント:

コメントを投稿