2019年8月12日月曜日

120.000 extra jobs, wachtperiode voor kinderbijslag en uitdo... - Het Nieuwsblad

Informateur Bart De Wever heeft maandagochtend een startnota voor de onderhandelingen over een nieuwe Vlaamse regering vrijgegeven. De nota werd samen met een intentieverklaring verstuurd naar Open VLD en CD&V. Indien zij akkoord gaan, kunnen de onderhandelingen voor een Zweedse coalitie worden opgestart. Opmerkelijk: de woonbonus zou worden afgeschaft.

LEES OOK. Vlaams Belang reageert erg ontgoocheld op startnota: “Blijkbaar heeft De Wever twee maanden toneel gespeeld”

120.000 extra jobs

De Vlaamse regering wil de volgende jaren minstens 120.000 Vlamingen extra aan een job helpen. Een werkzaamheidsgraad van 80 procent is het doel, zo staat in de startnota van De Wever. “Er zijn bijkomende inspanningen nodig om alle Vlamingen, zonder onderscheid, warm te maken voor een job. Want een job is niet alleen de belangrijkste hefboom in de strijd tegen armoede, maar ook de sleutel naar persoonlijk en maatschappelijk welbevinden”, zo schrijft de N-VA-voorzitter. “We moeten ons meten met de Scandinavische toplanden.”

In 2018 bedroeg de werkzaamheidsgraad bij 20- tot 64-jarigen in Vlaanderen 74,6 procent.

Verplichte inschrijving VDAB

In de nota staat dat de Vlaamse arbeidsbemiddelaar VDAB zijn samenwerking met lokale besturen en bedrijven moet versterken. Zo kunnen werkzoekenden, nieuwkomers en inactieven intensief begeleid worden met opleidingen, omscholingen en een traject naar werk. Ook zal “elke nieuwkomer met arbeidsperspectief” verplicht zijn zich in te schrijven bij de VDAB.

Innovatie

De Wever wil van Vlaanderen “de wereldreferentie maken inzake innovatie, digitale transformatie en technologie”. Daarbij moeten bedrijven maximale kansen krijgen om door te groeien tot Europese topspelers. Dat zal gebeuren met “extra risicokapitaal, gerichte investeringen in onderzoek en ontwikkeling, een gebiedsdekkend 5G-netwerk, soepele vergunningsprocedures en toponderwijs”.

Woonbonus dooft uit

De Wever spreekt voorts onder andere van een Vlaamse belastinghervorming (waarbij bijvoorbeeld de woonbonus zal uitdoven). Van een betonstop is geen sprake meer, wel van een “bouwshift”. Er moeten meer gemeenten fusioneren en de provinciebesturen kunnen volgens de startnota vanaf 2024 ophouden te bestaan. En er moeten vier nationale parken komen.

Wachtperiode voor kinderbijslag

Wie aanspraak wil maken op de Vlaamse sociale bescherming en andere sociale voordelen, moet eerst vijf jaar ononderbroken, wettig en werkelijk in het land verbleven hebben en moet zich ten volle bekennen tot en inschakelen in de Vlaamse gemeenschap. Om als nieuwkomer in aanmerking te komen voor kinderbijslag geldt voortaan een wachtperiode van zes maanden.

Wanneer kinderen die niet in België wonen toch recht hebben op kinderbijslag, zal die waar mogelijk bijgesteld worden om rekening te houden met de levensduurte in het land van verblijf.

In de startnota wordt benadrukt dat Vlaanderen sociaal moet zijn en niemand in de steek laat, “maar tegelijk mag ook niemand de gemeenschap in de steek laten”. “Verantwoordelijkheid en solidariteit zijn onze leidende principes. Voor wat hoort wat. We verwachten dat elke Vlaming, nieuw of oud, zijn verantwoordelijkheid neemt en maximaal inspanningen levert om de vele kansen te grijpen die door Vlaanderen geboden worden”, klinkt het.

LEES OOK. Jan Jambon voorgedragen als formateur van Zweedse coalitie

Aangescherpte eindtermen

De Vlaamse regering wil dat het onderwijs het maximale haalt uit de talenten van elke leerling. Dat moet primeren “boven een verkeerd begrepen gelijkheidsstreven dat leidt tot nivellering en niveauverlaging”, klinkt het ook nog in de startnota. “Met regelmatige, gevalideerde netoverschrijdende proeven en aangescherpte eindtermen moet de onderwijskwaliteit verhoogd worden.”

“Vlaamse canon”

In de startnota wordt ook een pleidooi gehouden voor een “Vlaamse canon”, een lijst van “ankerpunten” uit de Vlaamse cultuur en geschiedenis “die Vlaanderen als Europese natie typeren”. Die lijst zullen leerlingen op school moeten leren, en ook nieuwkomers zullen die in het kader van hun inburgeringscursus moeten kennen.

Vlaamse Meesters

Op cultureel vlak wil De Wever inzetten op de zogenoemde Vlaamse Meesters, “uit heden en verleden en in alle creatieve richtingen”. De Vlaamse regering zal - volgens de startnota - extra investeren in de Vlaamse culturele topinfrastructuur en er zou werk gemaakt worden van een nieuw museum over de Vlaamse geschiedenis. Er is ook sprake van bijkomende impulsen voor creatieve audiovisuele en literaire Vlaamse productie, met ook meer samenwerking met Nederland.

Administratieve taken leerkrachten

De administratieve taken voor leerkrachten en directies worden verminderd. “We herstellen het respect voor de leraren en de klassenraad”, klinkt het. Er zal fors worden geïnvesteerd in aantrekkelijke schoolgebouwen en extra capaciteit, vooral in het secundair onderwijs. De dubbele contingentering in het hele leerplichtonderwijs wordt afgeschaft en ouders krijgen opnieuw de maximale vrijheid in de schoolkeuze voor hun kinderen.

LEES OOK. De Wever gaat voor Zweeds 2.0: hoe gaan ze het gekibbel stoppen, wie wordt de grote baas en wie worden de nieuwe gezichten? (+)

M-decreet

Aan de doelstellingen van het M-decreet wordt een “pragmatische invulling” gegeven: “inclusief onderwijs indien haalbaar, kwaliteitsvol buitengewoon onderwijs indien meer aangewezen”.

Taalbad

Verplichte taalbadklassen Nederlands voor kinderen die er nood aan hebben moeten leerachterstand en schooluitval vermijden. Het kleuter- en lager onderwijs wordt versterkt, in het secundair onderwijs blijft het huidige aanbod onderwijsvormen ASO, TSO, KSO en BSO gegarandeerd.

INTEGRAAL. DE STARTNOTA VAN DE WEVER

(Klik op het knopje rechts onderaan voor een fullscreen-weergave van de tekst)

Let's block ads! (Why?)

Read Again https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20190812_04555456

0 件のコメント:

コメントを投稿