2019年8月19日月曜日

Bestelt u wel eens bij AliExpress of Wish? Test Aankoop waarschuwt voor problemen met Chinese webwinkels - VRT NWS

De gemiddelde levertijd van de bestellingen door Test Aankoop bedroeg 24 dagen. De kortste levertijd was 9 dagen, de langste maar liefst 64. Niet alleen zijn de levertijden erg lang, maar komen ze bovendien ook niet overeen met wat de webwinkels en -platforms zelf beloven.

Bij een op de tien abonnees van Test Aankoop werd niets geleverd. Twee van de 64 bestellingen die de consumentenorganisatie zelf plaatste, kwamen niet eens aan. Daarnaast laat de kwaliteit soms te wensen over en zijn de bijgevoegd handleidingen onleesbaar of onbruikbaar.

Het product is ook niet altijd veilig. Meer dan de helft van de producten die vorig jaar door Europa als onveilig werden bestempeld, kwam uit China. De grootste gevaren: risico op verwonding, chemische risico's en verstikkingsgevaar voor kinderen. Bovendien bestaat het risico dat je namaakproducten koopt, dat is strafbaar én je riskeert op te draaien voor de vernietigingskosten bij de douane.

Ook de extra kosten zijn niet min. Voor een verzending van minstens 22 euro betaal je 21 procent btw. Op producten van 150 euro betaal je Europese invoerrechten. Dikwijls zijn er problemen als je een bestelling wil terugsturen. Normaal gezien heb je daar 14 dagen de tijd voor, maar de Chinese webwinkels passen dit niet consequent toe. Bovendien is een pakje terugsturen ook erg duur. Voor een zending tussen 350 gram en 1 kg betaal je via bpost 21,75 euro, voor een pakje tussen 1 en 2 kg is dat 43,50 euro. Als consument kan je die extra kosten ook niet altijd verhalen.

Let's block ads! (Why?)

Read Again https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2019/08/19/test-aankoop-waarschuwt-voor-chinese-webwinkels/

0 件のコメント:

コメントを投稿