2019年12月4日水曜日

AB InBev wil vrijdag praten met vakbonden als blokkades opgeheven worden - De Standaard

De directie van AB InBev zegt vanaf vrijdag weer te willen onderhandelen met de vakbonden over een nieuwe cao, op voorwaarde dat de blokkades van de brouwerijen in Leuven, Jupille en Hoegaarden opgeheven worden. De directie maakte dat voorstel woensdagmiddag over aan de vakbonden, die zich hierover momenteel beraden.

De vakbonden blokkeren al sinds maandagavond de brouwerijen, om toegevingen af te dwingen van de directie over de werkzekerheids- en inkomensgarantie bij ontslagen om economische redenen. Toen de onderhandelingen hierover twee weken geleden van start gingen, liep het al meteen mis en riepen de vakbonden daags nadien een staking uit in alle brouwerijen en depots. Sinds maandagavond wordt er opnieuw actiegevoerd. De vakbondsmilitanten verhinderen dat vrachtwagens in en uit de brouwerijen kunnen rijden.

Normaliter zouden de onderhandelingen dinsdag hervat worden, maar de directie liet kort voordien weten niet verder te willen praten zolang de blokkades duren. Alhoewel de brouwerijen geblokkeerd worden, zodat er geen enkele vrachtwagen in en uit kan rijden, is er volgens de vakbonden geen sprake van een staking. Ze zijn er niet over te spreken dat de directie in Leuven dinsdag in de loop van de dag een aantal werknemers terug naar huis stuurde en eisen dat die volledig zullen betaald worden.

De directie zegt in een mededeling de vakbondsacties 'ten zeerste te betreuren'. Ze nodigt de vakbonden uit om vrijdag ‘samen te zitten voor een ultiem overleg met een duidelijke agenda’. ‘De voorwaarde is het deblokkeren van de toegang tot de brouwerijen, zodat de rust kan terugkeren en er een einde komt aan de spijtige situatie waarin werkwillige werknemers niet kunnen werken’, stelt de directie. Hoewel de vakbonden bewust geen staking uitriepen, zijn er als gevolg van de blokkades in de brouwerijen toch heel wat werknemers technisch werkloos.

De blokkades hebben vooralsnog geen impact voor de consument, want zowel in horeca als supermarkten is er voldoende voorraad. Wat de syndicale eis betreft voor uitbreiding van werkzekerheidsgarantie, wijst AB InBev op het uitzonderlijke van de bestaande regeling. Arbeiders van AB InBev ddie aan de deur gezet worden wegens vermindering van de tewerkstelling, hebben nu bovenop de wettelijk verplichte vergoedingen nu al recht op drie jaarsalarissen.

Let's block ads! (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiMWh0dHBzOi8vd3d3LnN0YW5kYWFyZC5iZS9jbnQvZG1mMjAxOTEyMDRfMDQ3NTA1MTXSAQA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿