De werkgeversorganisatie Unizo is tevreden dat de bedrijven op 4 mei opnieuw mogen starten, maar ook teleurgesteld dat handelaars uit diverse sectoren nog tot 11 mei moeten wachten. Ook de handelaars 'stonden nochtans klaar om op een veilige manier op 4 mei herop te starten', zegt gedelegeerd bestuurder Danny Van Assche.
'Velen zitten op hun tandvlees en elke week extra voelt dan aan als een eeuwigheid. Een eeuwigheid waarin ze extra geld verliezen en waarin ze andermaal moeten toezien hoe winkels die al wél open zijn, producten uit hun assortiment verkopen, wat heel terecht en begrijpelijk als oneerlijke concurrentie wordt ervaren.'
Het feit dat kapperzaken en andere contactberoepen vanaf 18 mei zouden mogen herstarten, met strikte voorzorgsmaatregelen, en dat de heropstart van andere sectoren zoals de horeca tegen 8 juni alvast wordt onderzocht, noemt Unizo bemoedigend. 'We hopen nu vooral dat het aantal coronaslachtoffers gunstig blijft evolueren, zodat aan de vandaag voorgestelde data niet meer moet worden getornd.'
De horeca zal pas ten vroegste na 8 juni als een van de laatste sectoren weer aan de slag mogen gaan. Om die periode te kunnen overbruggen, is een bijkomend steunmaatregelenpakket nodig, zo benadrukte de CEO van Horeca Vlaanderen, Matthias De Caluwe, zondagavond in VTM Nieuws na afloop van de Nationale Veiligheidsraad.
Volgens De Caluwe kwam de coronacrisis als een 'mokerslag' aan in de horeca, met een omzetverlies van 3,9 miljard euro tot gevolg. 'We waren de eerste sector die in lockdown ging en het ziet er nu uit dat dat nog even zo blijft', zegt hij.
0 件のコメント:
コメントを投稿