2020年4月24日金曜日

Coronavirus live Experts waarschuwen voor te felle versoepeling - De Tijd

Krant Le Soir kon het jongste advies van de exit-experten (GEES) inkijken. Het vormt de basis voor de Nationale Veiligheidsraad die deze namiddag beslist hoe het na 3 mei verder moet met de quarantainemaatregelen.

De experts waarschuwen dat er een nieuwe piek kan komen als de maatregelen te fel worden teruggeschroefd. Versoepelingen zijn mogelijk, maar zullen snel teruggedraaid worden als het aantal ziekenhuisopnames weer stijgt. Dat gaf premier Sophie Wilmès gisteren ook al aan in het parlement. Een snelle exit moeten we dus niet verwachten. 

Het voorstel van de experts:

- Het dragen van een mondmasker wordt de norm. Ook op school, voor iedereen ouder dan 12 jaar. 

- De experts willen vanaf 4 mei ongeveer 700.000 mensen - inclusief 200.000 in telewerk - weer aan het werk zetten. De bouw, industrie, groothandel en transport kunnen opstarten mits hun werknemers social distancing respecteren en maskers dragen. Telewerken blijft de norm. 

- Ook bepaalde winkels zouden meer klanten mogen ontvangen: bouwmarkten, winkels met bouwmaterialen, tapijten, verf, verlichting en textiel waarmee maskers kunnen worden gemaakt. Verder mogen fietsen worden hersteld, auto's naar de technische controle en afspraken met vastgoedmakelaars. 

- Ook parken en openbare ruimtes mogen worden heropend, maar niet de speeltuinen. Alle buitensporten zonder direct contact zoals tennis, golfen en atletiek mogen terug van de experts. Met huisgenoten of maximaal twee andere mensen. Voor de teamsporten mogen de trainingen buiten worden hernomen, mits social distancing. 

- Het openbaar vervoer mag worden opgevoerd als passagiers een masker dragen. 

De experts stellen voor deze versoepelingen op 8 en 11 mei te evalueren. Als dat goed gaat volgt een tweede salvo op 18 mei: de gedeeltelijke heropening van de scholen en de overgrote meerderheid van de winkels - behalve de horeca, theaters, cinema's en discotheken. 

Feesten voor minder dan 50 en daguitstappen naar de kust en de Ardennen worden nog onderzocht. Musea zouden ook kunnen heropenen, mits bezoekers vooraf reserveren en een unieke route volgen. Eind mei beloven de experts een standpunt in te nemen over de jeugdzomerkampen. 

Let's block ads! (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiZWh0dHBzOi8vd3d3LnRpamQuYmUvZG9zc2llcnMvY29yb25hdmlydXMvZXhwZXJ0cy13YWFyc2NodXdlbi12b29yLXRlLWZlbGxlLXZlcnNvZXBlbGluZy8xMDIyMjc4MS5odG1s0gEA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿