2020年9月4日金曜日

Europese beurzen beperken de schade - De Tijd

Euroepse beleggers houden na de scherpe duik van de Amerikaanse techbeurs Nasdaq het hoofd koel.

De Europese beurzen, die gisteren stevige winst in dito verlies omgebogen zagen, houden vrijdag echter het hoofd koel. De Euro Stoxx50 , de korf steraandelen van de eurozone, noteren 0,8 procent lager. In Brussel kijkt de Bel20 tegen 0,6 procent verlies aan.

Donderdag vielen meerdere beurslievelingen van hun pied-de-stal toen beleggers massaal winst namen op populaire techaandelen. De ongenaakbaar gewaande techbeurs Nasdaq verloor meer dan 5 procent en kende daarmee zijn slechtste dag sinds maart. Er werd in één dag zowat 780 miljard dollar aan beurswaarde uitgevaagd.

Apple werd in één klap 160 miljard dollar lichter. Ook Zoom werd in de uitverkoopbak gelegd na een ongeziene rally waarbij de videoconferencingdienst verzesvoudigde sinds januari. Daarnaast kregen onder meer Nvidia , Tesla en Microsoft een stevige reality check met verliezen tot 9 procent.

De terugval is relatief: het kransje hoogvliegers op Nasdaq, 'FANG+', noteert nog altijd 74 procent hoger sinds Nieuwjaar (zie grafiek).

beetje lucht uit de ballon
Het kransje steraandelen op Nasdaq noteert nog altijd 74 procent hoger sinds Nieuwjaar

'Na de duizelingwekkende beursklim op de rug van megacaps, is een afkoeling geen verrassing', zegt Quincy Krosby, hoofdstrateeg bij Prudential. 'Dit is een overgekochte markt die stoom afblaast'.

'Die strijd tussen verkopers en kopers zal de komende dagen gestreden worden', zegt Philippe Gijsels, hoofdstrateeg van BNP Paribas Fortis. 'Het kan goed zijn dat er een fellere correctie komt waarbij techaandelen 10 procent kunnen zakken. Na de forse koersstijgingen van de afgelopen maanden is dat niet vreemd.'

De lont aan het kruitvat kwam woensdag al. Toen bleek dat Teslatopman Elon Musk onder de radar aan een kapitaalverhoging van 5 miljard dollar werkt en dus van de fors gestegen koers profiteert om aandelen te slijten. Een extra trigger die beleggers deed twijfelen aan de hoge waarderingen kwam uit Schotse hoek. Tesla's grootste 'externe' aandeelhouder, de Shotse vermogensbeheerder Baillie Gifford, bracht zijn belang in de elektrische autobouwer fors terug.

Beleggers nemen de vlucht naar veiligheid. De goudprijs dikt aan naar 1.938 dollar per ounce. De euro verzwakt licht ten opzichte van de dollar. Ook de olieprijs valt terug.

Let's block ads! (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMid2h0dHBzOi8vd3d3LnRpamQuYmUvbWFya3Rlbi1saXZlL25pZXV3cy9hYW5kZWxlbi1idWl0ZW5sYW5kc2UtYmV1cnplbi9ldXJvcGVzZS1iZXVyemVuLWJlcGVya2VuLWRlLXNjaGFkZS8xMDI0OTMzNy5odG1s0gEA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿