2020年11月16日月曜日

Sociaal verhuurder Inclusio gaat naar de beurs - De Tijd

Voor het eerst in vijf jaar verwelkomt de Brusselse beurs een nieuwe vastgoedgroep. Het buitenbeentje Inclusio hoopt bij de belegger 60 miljoen bij te tanken.

Van Xior in 2015 was het geleden: een beursintroductie van een nieuwe gereglementeerde vastgoedvennootschap (GVV) uit eigen kweek op Euronext Brussel.

Tijd van komen en gaan

Terwijl Inclusio zich warmloopt, maakt opnieuw een 'oudgediende' zich klaar om de beurs te verlaten: de familiale grootaandeelhouders zijn van plan communicatiespecialist Zenitel van de beurs te halen.

Inclusio ontwikkelt zijn vastgoedportefeuille volgens drie pijlers. De eerste is betaalbare huurwoningen voor Sociale Verhuurkantoren (SVK’s), gemeenten, en OCMW’s. Tweede pijler is infrastructuur die aangepast is aan personen met een handicap. Ten slotte is er de 'sociale infrastructuur', zoals scholen, kinderdagverblijven en opvangcentra voor asielzoekers.

‘Onze fundamentele maatschappelijke doelstelling gaat gepaard met het nastreven van een voldoende hoog huurrendement’, benadrukt Xavier Mertens, CEO van Inclusio.

Het gemiddelde brutohuurrendement op de reeds operationele portefeuille bedraagt 4,2 procent. Dat is niet aan de hoge kant. Het is wel een vastgoedinvestering met een zeer laag risicoprofiel. Met SVK’s sluit Inclusio langetermijnovereenkomsten. Die kunnen rekenen op steun van de overheid, die zo een nijpend tekort aan betaalbare huurwoningen vult. De kans op huurverlies door leegstand is voor Inclusio bijgevolg zeer klein.

portefeuille
Inclusio verhuurt op dit ogenblik 898 woningen verspreid over 49 locaties

Het management gaat er van uit over het boekjaar 2021 een dividend van 2 procent uit te kunnen keren. Over het boekjaar 2020 wordt geen dividend voorzien. Inclusio is eigenaar van 49 sites in elk van de drie gewesten, met 898 woningen plus sociale infrastructuur.

Eind augustus bedroeg de reële waarde van deze vastgoedportefeuille 141 miljoen euro (waarvan 123 miljoen euro aan operationele activa). Op basis van de reeds ondertekende contracten zal de operationele portefeuille verder toenemen tot ongeveer 230 miljoen euro tegen 2023.

De nieuwe raad van bestuur zal bestaan uit negen leden. Drie vertegenwoordigen de huidige referentiehouders (verzekeraar Intégrale en Belfius Insurance en de overheidsholding FIF-FSI). Nog eens drie zijn gereserveerd voor de drie promotoren waarmee Inclusio in de toekomst gaat werken (Imofig, Kois en Re-Vive). Er zijn ook drie onafhankelijke bestuurders waaronder voorzitter André Bosmans.

Inclusio wil maximaal 60 miljoen euro ophalen. Dit deels bij de Belgische spaarder en deels bij groter beleggers in Europa. Investeerders hebben zich al geëngageerd om voor 10,5 miljoen euro in te schrijven.

Managementwissel

Degroof Petercam is aangesteld als global coördinator. Samen met Belfius zal het optreden als joint-bookmaker.

De beursgang wordt op gang getrapt als Inclusio groen licht krijgt voor het statuut van GVV en beurswaakhond FSMA het IPO-prospectus goedkeurt.

Let's block ads! (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiZGh0dHBzOi8vd3d3LnRpamQuYmUvb25kZXJuZW1lbi92YXN0Z29lZC9zb2NpYWFsLXZlcmh1dXJkZXItaW5jbHVzaW8tZ2FhdC1uYWFyLWRlLWJldXJzLzEwMjY1MzM4Lmh0bWzSAQA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿