2020年11月16日月曜日

Zenitel trekt van de beurs weg - De Tijd

Na Sioen trekt opnieuw een oudgediende van de Brusselse beurs de deur achter zich dicht.

Na de textielspeicalist Sioen staat er nu ook bij Zenitel , de specialist in kritieke communicatiesystemen, een vervaldatum op de beursnotering. Grootaandeelhouder 3D, de investeringsmaatschappij van de ondernemersfamilies Donck en Desimpel, lanceert een overnamebod van 22,75 euro per aandeel. Dat is een premie van 38 procent op de slotkoers van vrijdag, 16,50 euro. 

afscheidspremie
Grootaandeelhouder 3D biedt een premie van 38 procent op de slotkoers van vrijdag

3D controleert nu 48 procent van de aandelen van de specialist in radiocommunicatie. Degroof Petercam gaat als onafhankelijk expert een waarderingsverslag opstellen. 

Zenitel is ontstaan uit de fusie van het Belgische SAIT - in 1901 met de zegen van Leopold II en Guglielmo Marconi begonnen als specialist in vonkzenders - met het Noorse Stento. Maar in de loop der jaren zijn alle ‘Belgische’ activiteiten verkocht, zodat alleen het Noorse deel nog overblijft. Zenitel levert intercomsystemen die onder alle omstandigheden moeten werken, zoals in tunnels, schepen, boorplatformen en grote industriële sites.

Maar tegelijk opteren industriële groeiers als Televic voor 'private' oplossing om hun expansie te financieren, terwijl steeds meer 'klassieke' bedrijven beslissen dat het sop de kool niet meer waard is.

Met de vaak manisch-depressieve beurs gaan flink wat publicatieverplichtingen gepaard en in tijden van lage rente is geld ophalen geen probleem, mocht de eigen cashflow aangevuld moeten worden: 'family offices' en private-equitybedrijven bulken van de cash en zijn op zoek naar rendabele bestemmingen voor die cash. Eerder verdwenen op die manier ook bedrijven als Duvel en VPK van de beurs. Beide kenden sindsdien een forse expansie.

Het aantal genoteerde bedrijven op Euronext blijft door die mix van nieuwkomers en aanhoudende exodus rond het dieptepunt schommelen. Eind oktober telde het officiële koersenbord in Brussel 109 binnenlandse en 23 buitenlandse noteringen (zie grafiek).

©Mediafin

Let's block ads! (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiXWh0dHBzOi8vd3d3LnRpamQuYmUvbWFya3Rlbi1saXZlL25pZXV3cy9hbGdlbWVlbi96ZW5pdGVsLXRyZWt0LXZhbi1kZS1iZXVycy13ZWcvMTAyNjUzMjkuaHRtbNIBAA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿