2021年2月1日月曜日

Gamestop-beleggers gaan nu voluit voor zilver - De Standaard

De koers van zilver is de voorbije dagen naar het hoogste punt sinds augustus vorig jaar gestegen. Beleggers wijzen naar de groep beleggers die eerder de koers van winkelketen Gamestop naar ongekende hoogten stuurden. Maar met de zilvermarkt kiezen ze nu een veel moeilijker te manipuleren doelwit.

Goud is veel populairder dan zilver: dat vindt niet alleen Wout Van Aert , maar evengoed beleggers op de grondstoffenmarkt. Zilver is minder zeldzaam, en wordt ook in technologische toepassingen minder gebruikt. En bovendien: terwijl goud geldt als een ‘veilige haven’, is zilver vaker voor voor speculanten.

Beursduel | Goud vs. zilver

De prijs van het edelmetaal kan dus wel stevig op en neer gaan. Rond de eeuwwisseling schommelde de prijs voor een ‘troy ounce’ zilver (ongeveer 31 gram) op de beurzen rond de 7 dollar. In 2015 was dat gestegen tot rond de 45 dollar, om dan begin vorig jaar terug te vallen tot rond de 16 dollar. Daarna was er weer wat herstel, in navolging van de goudmarkt.

Shorters

Voor sommige speculanten was die nieuwe opmars het signaal om geld in te zetten op een koersdaling, door te ‘shorten’: door ‘geleende’ aandelen (of in dit geval: zilver) te verkopen tegen de huidige prijs, en de aandelen dan later aan een lagere koers terug te kopen om het geleende aandeel terug te bezorgen. Het prijsverschil gaat in hun zakken.

En dat shorten is net waar beleggers vanop het ondertussen veelbesproken Reddit-forum /Wallstreetbets een hekel aan hebben. Vorige week besloten ze massaal aandelen van Gamestop op te kopen, en zo de shorters een hak te zetten: in plaats van geld te verdienen aan een koersdaling verloren ze fors aan een koersstijging: ze moesten de aandelen immers veel duurder van verwacht terugkopen.

Ander kaliber

Op de zilvermarkt geldt dus hetzelfde: veel shorters mikken op een koersdaling, en door massale oproepen om zilver op te kopen, proberen de Reddit-bezoekers de prijs net op te drijven. Voorlopig slagen ze daar in: de voorbije dagen ging de koers naar meer dan 29 dollar per ounce, het hoogste peil in vijf maanden. Vrijdag alleen al werd voor bijna een miljard dollar zilver aangekocht.

Of Wallstreetbets net als bij Gamestop aan het langste eind trekt, is echter veel meer twijfelachtig. Want de zilvermarkt is toch nog van een heel ander kaliber. Gamestop was ‘slechts’ 1,4 miljard dollar waard toen het midden januari het doelwit werd van de Reddit-beleggers. Dat is op basis van de huidige beurskoers ondertussen zo’n 16 keer meer. Maar de zilvermarkt is een pak groter. Volgens persagentschap Bloomberg ligt in de Londense kluizen alleen al zo’n 48 miljard dollar aan zilver opgeslagen. Daar een stevige koerswijziging van teweegbrengen vergt dus een pak meer financiële middelen.

Let's block ads! (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiMWh0dHBzOi8vd3d3LnN0YW5kYWFyZC5iZS9jbnQvZG1mMjAyMTAyMDFfOTI3OTI4MDLSAQA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿