2021年2月12日金曜日

ING sluit crisisjaar af met een meevaller - De Tijd

De Nederlandse bankgroep ING zette in de laatste drie maanden van het jaar fors minder geld opzij voor mogelijke kredietverliezen. Maar in België, waar de winst over heel 2020 met dik 66 procent zonk, was dat vooralsnog niet het geval.

Dankzij de lagere voorzieningen voor probleemkredieten presteerde de grootste bank van Nederland beter dan verwacht in het vierde kwartaal. ING boekte in de laatste drie maanden van 2020 een nettowinst van 727 miljoen euro, terwijl analisten hadden gemikt op 464 miljoen.

Het beter dan verhoopte slotakkoord neemt niet weg dat de coronacrisis loodzwaar woog in 2020. De jaarwinst van 2,49 miljard euro kwam 48 procent lager uit dan in 2019. ING kon eind 2020 dan wel minder geld opzijzetten voor kredietverliezen, het neemt niet weg dat die provisies over heel het jaar opliepen tot 2,68 miljard euro. Ruim het dubbele van in 2019.

2,49 miljard
nettowinst
ING boekte vorig jaar een nettowinst van 2,49 miljard euro, de helft minder dan in 2019.

ING kiest voor minimumdividend

ING stelt zijn aandeelhouders voor een dividend uit te betalen van bruto 0,12 euro per aandeel. Daarmee houdt de groep zich aan het strikte minimum, nadat de Europese Centrale Bank de banken van de eurozone in december had opgeroepen om zo terughoudend mogelijk te zijn in hun dividendbeleid. ING stelt wel een inhaaldividend in het vooruitzicht als de ECB haar aanbevelingen zou versoepelen, mogelijk in september.

Belgische vuurdoop

In tegenstelling tot de moedergroep kon de Belgische tak het jaar niet met een meevaller afsluiten. ING België moest ook in de laatste drie maanden van het jaar extra geld opzijzetten om kredietverliezen op te vangen. In het vierde kwartaal werden voor 121 miljoen euro provisies genomen, tegen 107 miljoen in dezelfde periode een jaar eerder. Over heel 2020 nam ING België 589 miljoen euro aan kredietvoorzieningen, meer dan het dubbele van in 2019.

ING België zag zijn winst voor belastingen over 2020 met 66 procent terugvallen van 865 naar 269 miljoen euro. Al is een vergelijking maken moeilijk, want moedergroep ING besloot vorig jaar het kantoor in het Zwitserse Genève, dat tot nog toe bij de Belgische dochter was ondergebracht, over te nemen. Die Zwitserse cijfers zitten dus niet meer in het resultaat.

Aanhoudende rentezorgen

Het neemt niet weg dat ING België - net als andere banken - in een aartsmoeilijk renteklimaat moet werken en dat zich dat ook duidelijk toont in de resultaten.

In België daalden de rente-inkomsten met ruim 5 procent tot 2,1 miljard euro. De bank puurde wel meer inkomsten uit de verkoop van beleggingsproducten. Maar dat volstond allesbehalve om het tij te keren: driekwart van de inkomsten van ING België is gelinkt aan de rente, terwijl slechts een vijfde afkomstig is van beleggingsproducten.

winstdaling
ING België boekte vorig jaar een winst voor belastingen van 269 miljoen euro, 66 procent minder dan in 2019.

Werk op de plank voor nieuwe topman

Adams, die voordien bij Boston Consulting Group werkte, zal de komende maanden ook extra inspanningen moeten doen om ook de kosten die niet gelinkt zijn aan de coronacrisis verder terug te dringen. ING stuurde eerder dit jaar een ambitieus project bij om de Belgische en Nederlandse IT-platformen samen te voegen.

Tegelijk zet ING volop in op interne klantencontroles nadat bij een audit van de Nationale Bank meerdere pijnpunten waren vastgesteld in het antiwitwasbeleid van de bank. Dat brengt flink wat extra investeringen met zich mee. De cost-incomeratio, de verhouding die weergeeft hoeveel kosten een bank moet maken voor iedere euro winst, steeg daardoor naar meer dan 70 procent. Anders gezegd: voor iedere euro winst maakt ING België eind 2020 70 cent kosten, terwijl dat een jaar eerder nog 64 cent was.

Het is niet evident die kosten terug te brengen, want ING zal ook nog volop moeten investeren in nieuwe digitale diensten. Door de problemen die opdoken bij de integratie van de Belgische en Nederlandse IT-systemen was het moeilijk geworden voor ING om zijn oorspronkelijke digitale ambities waar te maken. Een inhaalrace met een aantal concurrenten dringt zich op.

Let's block ads! (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiXWh0dHBzOi8vd3d3LnRpamQuYmUvb25kZXJuZW1lbi9iYW5rZW4vaW5nLXNsdWl0LWNyaXNpc2phYXItYWYtbWV0LWVlbi1tZWV2YWxsZXIvMTAyODQwMzYuaHRtbNIBAA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿