2021年2月16日火曜日

Kan horeca stilaan denken aan heropenen? Geert Molenberghs: “Situatie rond paasvakantie kan er gunstig uitzien” - Het Nieuwsblad

Op een precieze datum wil hij zich niet laten vastpinnen, maar volgens biostatisticus Geert Molenberghs kan er stilaan gedacht worden aan “getrapte, stapsgewijze versoepelingen” in de periode van de paasvakantie. “We moeten nog even volhouden, maar ik denk dat de situatie er rond de paasvakantie er gunstiger gaan uitzien”, aldus Molenberghs in ‘De Ochtend’ op Radio 1.

Nu de coronacijfers al een tijdje gunstig evolueren, gaan er stemmen op om te versoepelen. Zo droomt MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez luidop van een heropening van de restaurants in de lente (21 maart). Eerder drukte ook N-VA-voorzitter Bart De Wever de hoop uit om de restaurants “ten laatste tegen Pasen” opnieuw te openen.

Verschillende experts, onder wie Erika Vlieghe en Steven Van Gucht, vinden het voorlopig te vroeg om te spreken van echte versoepelingen. Zo houdt Van Gucht bijvoorbeeld vast aan de vooropgestelde drempel van 75 ziekenhuisopnames per dag.

Ook biostatisticus Geert Molenberghs vindt het goed om vast te houden aan het “ankerpunt” van die 75 opnames, maar volgens hem mag er stilaan wel gedacht worden aan versoepelingen rond de paasvakantie.

“We mogen daar zeker aan denken. Het seizoenseffect gaat in het voordeel spelen. De vaccinatiecampagne gaat de situatie ook stelselmatig makkelijker maken om onder controle te houden. Tegen die achtergrond kan er gedacht worden aan getrapte, stapsgewijze versoepelingen”, aldus Molenberghs in De Ochtend.

Een precieze datum wil Molenberghs niet noemen. “We kijken eerder naar de curves dan naar de kalender”, klinkt het. Toch denkt de biostatisticus dat de situatie er tegen de paasvakantie “veel gunstiger kan uitzien” op voorwaarde dat iedereen “nog even volhoudt”.

Let's block ads! (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiMmh0dHBzOi8vd3d3Lm5pZXV3c2JsYWQuYmUvY250L2RtZjIwMjEwMjE2XzkyNzkzMTA50gEA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿