2021年2月6日土曜日

Kappers en vakantie- en dierenparken mogen weer open - De Tijd

Het Overlegcomité voert een aantal versoepelingen door. Eerst mogen de kappers weer open, twee weken later volgen de andere contactberoepen.

De versoepelingen komen er omdat de coronacijfers sinds december zijn gestabiliseerd. 'Een grote verwezenlijking', zei premier Alexander De Croo tijdens de persconferentie. 'De regels werken. Dat komt omdat de mensen de regels volgen.'

Exitplan voor horeca, sport, cultuur en jeugd

Alle overige coronamaatregelen - zoals de sluiting van de horeca en de nachtklok - worden verlengd tot 1 april.

Het volgende Overlegcomité zal op 26 februari een exitplan voor de horeca en de sport-, de cultuur- en de jeugdsector bekijken. Dat wil niet zeggen dat er dan al versoepelingen komen.

'De verspreiding van het virus zal de timing bepalen', zei Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) aan 'VTM Nieuws'.

De kappers mogen 'onder strikte voorwaarden' (op afspraak, tien minuten tussen twee klanten) heropenen vanaf 13 feburari. De andere niet-medische contactberoepen volgen op 1 maart. Het gaat om de schoonheids-, massage- en nagelsalons, pedicures, barbiers en tatoeage- en piercingsalons.

'Lichaamsverzorging speelt een belangrijke rol in hoe we ons voelen. Dat is belangrijk om de laatste moeilijke maanden door te komen', zei De Croo.

Vakantie- en dierenparken

Ook de dierenparken mogen vanaf 13 februari weer open, met uitzondering van hun restaurants en drankgelegenheden. De pretparken blijven dicht.

De vakantieparken en campings mogen op maandag 8 februari heropenen, nadat ze hun gelijk hebben gehaald bij de Raad van State. Ze hadden een klacht ingediend wegens discriminatie tegenover hotels, B&B's en individuele vakantiewoningen en -appartementen.

Immomakelaars mogen vanaf 13 februari weer huisbezoeken toelaten.

'We gaan de maatregelen niet één dag langer volhouden dan nodig is', besloot De Croo. 'Het covidcommissariaat en de corona-expertengroep GEMS tekenen een duidelijk pad uit van hoe we verder met de pandemie omgaan. Als we erin slagen grote groepen mensen in te enten, zal weer meer mogen en moeten we meer vrijheden terugkrijgen.'

Politiecontrole op reizen

Mensen die terugkeren uit een rode zone en zich niet laten testen kunnen door de politie vlotter beboet worden. Dat verklaarde minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a) tijdens de persconferentie. Ten laatste tegen 1 april, voor de paasvakantie dus, krijgt de politie rechtstreeks de informatie over wie zich niet liet testen. Zo kunnen overtreders makkelijker gestraft worden.

Viroloog Marc Van Ranst is teleurgesteld dat het nog tot april duurt voordat opgetreden wordt tegen reizigers die de verplichte test aan hun laars lappen. 'Het is dweilen met de kraan open. We moeten de import van het virus vanuit het buitenland zo goed mogelijk stoppen.'

Mondmasker op kantoor

Het advies van de Risk Assessment Group (RAG) om in kantoren en andere gesloten ruimtes te allen tijde een mondmasker te dragen speelt de regering door naar de sociale partners. De werkgevers en de vakbonden moeten beslissen hoe ze dat advies doorgeven aan de bedrijven, gaf Vandenbroucke aan. De controles op telewerk worden versterkt, voegde de sp.a'er eraan toe.

'Zitten op vat buskruit'

Dirk Devroey, professor in de huisartsengeneeskunde en decaan van de faculteit Geneeskunde en Farmacie van de Vrije Universiteit Brussel (VUB), begrijpt de keuze om te versoepelen niet. Zeker niet als de coronacijfers niet dalen.

'Ik ben in shock', zegt hij. Dit kan volgens Devroey het vuurtje zijn dat de derde golf aansteekt. 'We gaan hier licht over, maar we zitten op een vat vol buskruit dat elk moment kan ontploffen. Als je dan nog een vuurtje gaat stoken, maak ik me enorm veel zorgen. Het is al zo moeilijk de besmettingscijfers onder controle te houden. Hopen we nu echt op een mirakel dat het ineens uit zichzelf beter zal gaan. Het zal nog maanden duren voor we een effect zien van de vaccinaties.'

Het toegeven van de regering aan de kappers is volgens de decaan een slecht signaal. 'Ik zou als café-uitbater ook hard beginnen te roepen. Het signaal van toegeven aan de hardst roepende is niet correct', vindt Devroey.

Het is volgens de professor bovendien teleurstellend nieuws voor de zorgverleners en de dokters. 'Die krijgen de boodschap dat licht stijgende cijfers niet zo erg zijn.'

Let's block ads! (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiamh0dHBzOi8vd3d3LnRpamQuYmUvZG9zc2llcnMvY29yb25hdmlydXMva2FwcGVycy1lbi12YWthbnRpZS1lbi1kaWVyZW5wYXJrZW4tbW9nZW4td2Vlci1vcGVuLzEwMjgyNDYxLmh0bWzSAQA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿