2021年2月6日土曜日

Kappers, vakantie- en dierenparken mogen weer open - De Tijd

Het Overlegcomité voert een aantal versoepelingen door. Eerst mogen de kappers weer open, twee weken later de schoonheidsspecialisten, masseurs en andere contactberoepen.

De versoepelingen komen er nadat de coronacijfers sinds december zijn gestabiliseerd. 'Een grote verwezenlijking', zei premier Alexander De Croo tijdens de persconferentie. 'De regels werken en dat komt omdat de mensen de regels volgen.'

Exitplan voor horeca, sport, cultuur en jeugd

Alle overige coronamaatregelen - zoals de sluiting van de horeca - worden verlengd tot 1 april.

Het volgende Overlegcomité zal op 26 februari een exitplan voor de horeca, sport, cultuur en jeugdsector bekijken. Dat wil niet zeggen dat er dan al versoepelingen komen.

'De verspreiding van het virus zal de timing bepalen', zei Vlaams minister-president Jan Jambon aan VTM Nieuws.

De kappers mogen 'onder strikte voorwaarden' heropenen vanaf 13 feburari. De andere niet-medische contactberoepen volgen op 1 maart. 'Lichaamsverzorging speelt een belangrijke rol in hoe we ons voelen. Dat is belangrijk om de laatste moeilijke maanden door te komen', aldus De Croo.

Vakantie- en dierenparken

Ook de buitenactiviteiten en dierenparken mogen vanaf 13 februari weer open, met uitzondering van hun restaurants en drankgelegenheden. De pretparken daarentegen blijven dicht.

De vakantieparken en campings mogen maandag 8 februari heropenen, nadat ze hun gelijk hebben gehaald bij de Raad van State. Zij hadden een klacht ingediend wegens discriminatie ten opzichte van hotels, B&B's, en individuele vakantiewoningen en -appartementen.

'We gaan de maatregelen niet één dag langer volhouden dan nodig is', besloot De Croo. 'Het Covid-commissariaat en de corona-expertengroep GEMS tekenen een duidelijk pad uit van hoe we verder met de pandemie omgaan. Het moment dat we erin slagen om grote groepen mensen in te enten, zal er weer meer mogen en moeten we weer meer vrijheden terugkrijgen.'

Politiecontrole op reizen

Mensen die terugkeren uit een rode zone en zich niet laten testen kunnen door de politie vlotter beboet worden. Dat verklaarde minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke tijdens de persconferentie.

Ten laatste tegen 1 april, voor de paasvakantie dus, zal de politie rechtstreeks de informatie krijgen van wie zich niet liet testen. Zo kunnen overtreders gemakkelijker gesanctioneerd worden, wat vandaag niet evident is.

Mondmasker op kantoor

Het advies van de Risk Assessment Group (RAG) om op kantoor en andere gesloten ruimtes te allen tijde een mondmasker te dragen speelt de regering door naar de sociale partners.

Het is aan de werkgevers en vakbonden om te beslissen hoe ze dat advies doorgeven aan de bedrijven, gaf Vandenbroucke aan. De controles op telewerk worden versterkt, voegde de sp.a'er er aan toe.

Let's block ads! (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiZ2h0dHBzOi8vd3d3LnRpamQuYmUvZG9zc2llcnMvY29yb25hdmlydXMva2FwcGVycy12YWthbnRpZS1lbi1kaWVyZW5wYXJrZW4tbW9nZW4td2Vlci1vcGVuLzEwMjgyNDYxLmh0bWzSAQA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿