2021年2月11日木曜日

Markten Live Euronext Brussel: verwaterkater en biotechblues - De Tijd

Zoals de rest van Europa zakte Euronext Brussel weg in het slotuur. Biotech eiste de hoofdrol op met opdoffers voor Galapagos en Sequana Medical. AB InBev bleef nuchter ondanks een serieuze kater bij rivaal Heineken.

'We zagen het onderzoek al als risicovol, maar een plotse stopzetting voor een geplande tussentijdse analyse halfweg het jaar is een stevige tegenvaller', zegt Jefferies-analist Peter Welford, die ziritaxestat op 14,5 euro per aandeel waardeerde Dat is 17 procent van de 'som-van-de-onderdelen' van de biotechgroep.

Beleggers gingen logischerwijs in shock. Het aandeel tuimelde 18,7 procent naar 73,38 euro. Met een beurswaarde van 4,9 miljard, die kleiner is dan de cash op de bank, zetten beleggers dus het onderzoeksplatform op nul (zie grafiek).

AB InBev ging 0,4 procent lager naar 53,26 euro. De brouwer leek zich vooralsnog niet al te veel aan te trekken van de mare bij rivaal Heineken . De Nederlanders waarschuwen dat het lang zal duren voor de pandemie verteerd is, met op dit ogenblik minder dan 30 procent van de afnemers in de horeca die operationeel zijn. CEO Dolf van den Brink liet weten dat de omzet en winst ook in 2021 onder het peil van het prepandemiejaar 2019 zullen uitkomen. Geen herstel in V-vorm dus. Op de cijfers van AB InBev is het wachten tot 25 februari.

Inox voerde aanvankelijk de Bel20 aan maar eindigde bij de verliezers. Aperam realiseerde in het vierde kwartaal een bedrijfskasstroom (ebitda) van 109 miljoen euro en over heel 2020 van 293 miljoen euro. Beide cijfers komen beduidend boven de consensusverwachtingen van analisten uit. 'We realiseerden ons beste vierde kwartaal sinds 2017', zegt CEO Timoteo Di Maulo. Beleggers zien zich verzekerd van een kwartaaldividend van bruto 0,4375 euro. Eenzelfde bedrag volgt in mei, augustus en november.

'Een straffe beat die de toon zet voor een sterk 2021', vat ING-analist Stijn Demeester samen. 'De bedrijfskasstroom komt een kwart boven de consensuslat uit op conto van een betere productmix, hogere volumes in Europa en een strikte kostencontrole', aldus Demeester. Ook de nettoschuld verrast positief op slechts 0,2 keer de brutobedrijfswinst.

De analist zegt dat het uitblijven van een nieuwe aandeleninkoop sommige beleggers kan teleurstellen. 'Maar wij geloven dat dat net de focus van het bedrijf onderstreept om vaart te maken met kostenoefeningen waarbij het tussen nu en 2023 150 miljoen euro wil besparen.'

Aperam verloor 0,8 procent tot 36,30 euro.

Sequana Medical , de ontwikkelaar van buikpompjes, daalde 14,4 procent. Het contrast is groot. Terwijl Argenx en WDP vorige week met hun stevige kapitaalrondes nauwelijks een korting moesten bieden op de beurskoers, is dat wel het geval voor de 22,5 miljoen die Sequana Medical ophaalt. 

De kapitaalronde is meteen een forse verwatering voor de kleine belegger die in februari 2019 tegen 8,50 euro per aandeel intekende. Om de 22,5 miljoen op te halen gaf de specialist in buikpompjes 2,65 miljoen nieuwe aandelen uit - 17 procent van de uitstaande aandelen - uit tegen... dezelfde 8,50 euro. Dat is een korting van 23,5 procent tegenover de jongste beurskoers van 11,10 euro. Het aandeel werd dinsdag in de loop van de middag geschorst in afwachting van de private plaatsing. 

KBC Securities verlaagt in reactie op de kapitaalronde het koersdoel van 14 naar 13 euro, het advies blijft wel 'kopen'.

Het beurshuis stipt aan dat de kapitaalronde goed nieuws is, omdat de groep nu voldoende cashbuffers heeft in afwachting van de twee brokken nieuwsflow die traditioneel in biotech potentiële katalysatoren voor de beurskoers zijn: een tweede interim-rapport over de Poseidon-studie (studie naar de werking van het alfapump-buikpompje bij de behandeling van levercirrose) later in de eerste jaarhelft, en de volledige resultaten in het eerste kwartaal van 2022.

Minder positief natuurlijk is de verwatering, omdat het aantal uitstaande aandelen na de private plaatsing met zo'n 17 procent stijgt. Daarom zakt het koersdoel naar 13 euro. 

Let's block ads! (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMidWh0dHBzOi8vd3d3LnRpamQuYmUvbWFya3Rlbi1saXZlL25pZXV3cy9hYW5kZWxlbi1icnVzc2VsL2V1cm9uZXh0LWJydXNzZWwtdmVyd2F0ZXJrYXRlci1lbi1iaW90ZWNoYmx1ZXMvMTAyODM0MjEuaHRtbNIBAA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿