2021年2月3日水曜日

Topvrouw Melexis zwaait af na beste kwartaal ooit - De Tijd

Françoise Chombar gaat Jeff Bezos achterna. Na een ijzersterk kwartaal geeft de topvrouw van Melexis de CEO-stok door. Ze volgt Roland Duchâtelet op als voorzitter.

Een verrassing van formaat bij Melexis. Niet de resultaten maar een heuse changement de decor gaat met de aandacht lopen in de update over het vierde kwartaal.

Wie volgt Françoise Chombar op?

'Marc is goed geplaatst om ons door de transitie te leiden waarin de automobielindustrie (goed voor 88 procent van de omzet, red.) zich bevindt', zegt Françoise Chombar over haar opvolger Marc Biron.

De Luikenaar kent Melexis als zijn broekzak. Biron, een burgerlijk ingenieur en doctorandus toegepaste wetenschappen, is al sinds 1997 aan de slag bij de Ieperse techparel. De vijftiger was achtereenvolgens verantwoordelijk voor de divisies hall sensor/engine management, global development & quality, en sense & drive.

De leiding over die laatste afdeling combineert Biron sinds vorig jaar met de rol van globale innovatiemanager waarin hij nieuwe technologieën bepaalt. 'Marc is het pad beginnen te effenen opdat het bedrijf zijn rijkdom aan technologische knowhow kan toepassen in zorgvuldig geselecteerde nieuwe markten', zegt Chombar daarover.

De halfgeleiders en sensoren van Melexis steken niet alleen in de BMW's en Tesla's van deze wereld. Ze zitten ook in slimme huishoudtoestellen, ovens, wasmachines, airco's, drones, motorfietsen en e-bikes. In het slotkwartaal van 2020 lanceerde het bedrijf acht nieuwe producten, waarvan de helft voor aangrenzende markten 'zoals twee- en driewielers, huishoudapparaten en producten voor industrieel gebruik'.

Biron, vader van drie, is sinds 2013 gastdocent 'Major project in electronics' aan de universiteit van Luik, waar hij afstudeerde.

Het beurshuis Kepler Cheuvreux reageert positief op de wissel van de wacht. 'De strategie wordt verdergezet en de huidige CEO (en belangrijke aandeelhouder) blijft in huis als voorzitter.'

Françoise Chombar is na 17 jaar CEO af en ruilt op 1 augustus de dagelijkse leiding in voor het voorzitterschap. In die rol volgt ze Roland Duchâtelet op die bestuurder blijft. Chombar wordt als CEO opgevolgd door Melexis-veteraan Marc Biron. De Luikse burgerlijk ingenieur werkt al een kwarteeuw bij Melexis.

Vlotjes over de lat

De resultaten dan. Die zijn zoals verwacht steengoed. 'Na twee moeilijke jaren door de ernstige spanningen in de wereldhandel en een ongekende pandemie betekende het einde van 2020 een ommekeer voor Melexis', zegt Chombar over de laatste drie maanden van vorig jaar.

Dat de chipspecialist uit Ieper een sterk vierde kwartaal achter de rug had, stond in de sterren geschreven. Hints genoeg: het sterke derde kwartaal, een verwachte omzet van 140 miljoen euro, een aantrekkende Chinese automarkt en vloekende autofabrikanten omdat ze afgelopen maanden te weinig halfgeleiders bestelden. Bovendien zetten onderaannemer X-Fab en klant Sensata al sterke cijfers neer.

Analisten mikten voor het vierde kwartaal daarom op een omzet van 145 miljoen euro. Een lat waar Melexis vlotjes over springt: kwartaal-op-kwartaal +21 procent tot 147 miljoen euro. Het beste kwartaal sinds de oprichting in 1993. Jaar op jaar is er een groei van 16 procent.

Ook onderaan de resultatenrekening is het resultaat beter dan verwacht. De nettowinst dikt 56 procent aan tot 24 miljoen euro. De verwachting lag op 22 miljoen.

Het volledige boekjaar 2020 sluit Melexis af met 4 procent meer omzet op 507,5 miljoen euro en een nettowinst van 69,3 miljoen euro (+15%).

Nog een record

Topvrouw Chombar verwacht dat de bestellingen in de eerste jaarhelft blijven binnenrollen. Voor de tweede jaarhelft blijft ze voorzichtig over de evolutie van de autoverkopen. De CEO - nog tot 1 augustus - mikt alles samen op een omzetgroei van 15 tot 20 procent. Dat is in lijn met de analistenverwachtingen.

Melexis surft voluit op de aanzwellende elektrificatie van het wagenpark en de groeiende vraag naar chips die auto’s veiliger, luxueuzer en autonomer maken. Een wagen bevat gemiddeld 50 tot 150 chips, die zowat alles in goede banen leiden: zoals sturen, remmen, elektrische ramen en parkeersensoren. Melexis is een van de hofleveranciers in die markt.

De multinational wil op termijn 20 van die chips leveren, tegenover 13 in 2020 - ook een vers record na de 11 in 2019. In de Tesla Model 3 en de BMW 530e zitten respectievelijk 32 en 46 halfgeleiders uit Ieper.

Melexis keert over het pandemiejaar 2020 een brutodividend van 2,20 euro per aandeel uit - 1,30 euro interim en 0,90 euro slotuitkering. De multinational met 1.500 medewerkers in 19 landen zet zo de jarenlange dividendtraditie voort. Begin vorig jaar was er een kleine 'hiccup' vanwege de coronacrisis, toen het slotdividend voor het boekjaar 2019 geschrapt werd.

Beleggers anticipeerden de afgelopen maanden op de ommekeer bij Melexis. Dat verklaart meteen waarom het aandeel vandaag terrein verliest . Melexis schoot over de jongste drie maanden 40 procent omhoog. Het gaf zo het nakijken aan concurrent Infineon.

Let's block ads! (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiamh0dHBzOi8vd3d3LnRpamQuYmUvb25kZXJuZW1lbi90ZWNobm9sb2dpZS90b3B2cm91dy1tZWxleGlzLXp3YWFpdC1hZi1uYS1iZXN0ZS1rd2FydGFhbC1vb2l0LzEwMjgxNzUwLmh0bWzSAQA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿