2021年2月8日月曜日

Veolia lanceert vijandig overnamebod op Suez - De Tijd

Een ongewoon 'vuile' oorlog tussen twee Franse afvalreuzen plaatst president Macron voor een dilemma.

Het is du jamais vu in Parijs: afvalgroep Veolia Environnement lanceerde zondagavond een vijandig overnamebod op haar grote concurrent Suez .

Veolia had vorig jaar, na een pak tegenstrubbeling, al 29,9 procent van de aandelen overgekocht van energiereus Engie en wil nu tegen de wil van de bedrijfstop van Suez in de andere zeventig procent kopen voor 7,9 miljard euro.

Veolia zegt dat het dankzij die fusie een 'wereldspeler in ecologische transformatie' wil uitbouwen. Het spreekt al maanden van een 'vriendelijk overnamebod', maar Suez moet niets weten van de avances. Zo'n fusie zou tot een ontslagronde en een te groot monopolie voor waterzuivering en afvalverwerking leiden, luidt het daar.

Bij Veolia vinden ze nu dat ze lang genoeg vriendelijk zijn geweest. Uit het persbericht dat Veolia zondagavond uitstuurde, klinkt het ongeduld en de wrevel over het tegenstribbelen van de Suez-top. Veolia hekelt dat Suez verdere samensmelting van de twee bedrijven blijft aanvechten voor rechtbanken en met investeringsgroepen GIP en Ardian Funds zelfs een concurrend project opzette.

Oorlogsverklaring

Suez reageerde onmiddellijk en noemt het overnamebod van 18 euro, een premie van 75 procent boven de beurskoers vóór de gesprekken startten, 'illegaal'. Volgens Suez heeft de rechtbank in de juridische gevechten van de voorbije maanden de stemrechten geschorst op de 29,9 procent Suez-aandelen die Veolia al bezit. Daarom kan geen overnamebod starten, is de redenering. Een woordvoerder van Suez noemde het bod van zondagavond 'une rupture de l'engagement d'amicalité'.

Het gemeenschappelijk vakbondsfront noemt het vijandig overnamebod 'een oorlogsverklaring waarop niet kan worden terug gekomen.' 'We laten Veolia niet begaan in haar verwoesting', luidt het.

Om monopoliebezwaren te voorkomen, stelde Veolia al voor dat het na een overname de wateractiviteiten van Suez zou verkopen. Suez reageerde daarop door zo'n verkoop onmogelijk te maken, tenzij de huidige raad van bestuur groen licht geeft. Veolia probeert nu al maanden die blokkering te ontmantelen.

De open oorlog stelt de Franse regering van president Emmanuel Macron, die zelden afzijdig blijft in economische gevechten, voor een dilemma: komt ze tussen om een fusie en de bijhorende ontslagronde te verhinderen? Of laat ze de aandeelhouders kiezen, met de mogelijkheid dat er een Franse wereldspeler in afvalverwerking en 'ecologische transformatie' ontstaat?

Veolia is in ons land actief met industriële reiniging, afvalwaterbehandeling en diensten om energie en water te besparen. Het bedrijf baat in Brussel een van de grootste waterzuiveringsstations van het land uit. Het telt 1.800 werknemers in België en haalt hier een omzet van 310 miljoen euro. Suez is dan weer een dominante speler in de ophaling en verwerking van afval. Het telt in ons land 1.900 werknemers en 750 ophaalwagens en haalt een omzet van 512 miljoen euro.

Let's block ads! (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiaGh0dHBzOi8vd3d3LnRpamQuYmUvb25kZXJuZW1lbi9taWxpZXUtZW5lcmdpZS92ZW9saWEtbGFuY2VlcnQtdmlqYW5kaWctb3Zlcm5hbWVib2Qtb3Atc3Vlei8xMDI4Mjc2OC5odG1s0gEA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿