De biergigant verkocht deze lente meer bier dan verwacht, maar puurde daar minder winst dan verhoopt uit. Beleggers reageren teleurgesteld.
De brouwer van Budweiser en Stella Artois groeide spectaculair tussen april en juni. Het verkochte aantal hectoliters bier steeg met 21 procent naar 145 miljoen hectoliter. De omzet ging met 28 procent hoger naar 10,3 miljard dollar.
De verklaring voor die forse groei: het coronavirus. Dat knaagde een jaar geleden met zijn bijbehorende lockdowns in de hele wereld miljarden dollars omzet weg. Nu herleeft de economie, en zijn de meeste cafés weer open.
De verkoop van AB InBev groeide nog harder dan beurswaarnemers dachten. Zij hadden gerekend op 'maar' 19 en 24 procent volume- en omzetgroei.
Logistieke keten
Toch stelt het bedrijf teleur. Want de winstgroei blijft achter. De genormaliseerde brutobedrijfswinst (ebitda) dikte 31 procent aan tot 3,4 miljard dollar. De analisten rekenden op 35 procent groei. De winstmarge herstelde minder fors dan verwacht, van 33 naar 36 procent.
Opvallend: op de belangrijke Amerikaanse markt kromp de ebitda zelfs licht, met 0,6 procent. 'Wij moeten hogere kosten verbonden aan een krappe logistieke keten absorberen', stelt Michel Doukeris, de nieuwe CEO van AB InBev.
Idem op de eveneens cruciale Braziliaanse markt. Daar kromp de ebitda zelfs 11 procent. Nochtans steeg de omzet met 28,6 procent. Doukeris verwijst naar grondstoffeninflatie, evenals 'hogere kosten voor distributie en marketing'.
Al jaren heeft AB InBev het lastig in Brazilië, een van zijn grootste landen. Het Amerikaanse land was economisch en politiek instabiel. In de afgelopen kwartalen ging het beter, maar nu staat de winst er opnieuw onder druk. Toch is er geen reden tot bezorgdheid, zegt KBC Securities-analist Wim Hoste. 'Brazilië zal nog wel een tijdje wisselvallig zijn, maar op termijn zal AB InBev er weer de wind in de zeilen krijgen. Het is goed dat de brouwer er kan groeien en zijn marktaandeel intact kan houden. De grondstoffen en de wisselkoersen wegen op de winst, maar wanneer het economisch beter gaat, zal ook de winst stijgen.'
Ongewijzigde prognose
Doukeris blijft ook voorzichtig voor de rest van het jaar. De prognose blijft dezelfde: de winst zal dit jaar tussen 8 en 12 procent groeien.
Analisten rekenen nu al op 11,4 procent. Maar voorlopig kan of wil Doukeris niet bevestigen dat dat de winst effectief in de hogere regionen van de raming uitkomt.
De minder sterke winstgroei en ongewijzigde prognose verklaren waarschijnlijk waarom het AB InBev-aandeel donderdag bijna 6 procent onderuit ging op de Brusselse beurs. 'Ook ik dacht dat de kans groot was dat AB InBev zijn prognose zou verhogen, want ik hield rekening met een winstgroei van 12,6 procent voor het hele boekjaar', zegt Hoste. 'Toch vind ik dat de beurs te hard afstraft. AB InBev presteert inderdaad licht onder de verwachtingen, maar het aandeel stond de jongste weken al onder druk.'
Tot slot geeft AB InBev ook aan dat er weinig beweging zit in de evolutie van zijn hoge schuldgraad. De nettoschuld steeg licht van 82,7 miljard dollar in december naar 83,4 miljard in juni. Toch daalde de schuldgraad lichtjes, dankzij de gestegen winst. De schulden liggen nu 4,4 keer hoger dan de brutobedrijfswinst, tegenover 4,8 keer eind 2020. AB InBev streeft nog steeds een schuldgraad van twee keer de brutobedrijfswinst na.
0 件のコメント:
コメントを投稿