De telecomgroep Orange Belgium heeft in het tweede kwartaal betere resultaten geboekt dan verwacht, onder meer dankzij kabelknippers. Die klanten willen geen dure bundels met kabeltelevisie meer.
De omzet van Orange Belgium klom in het tweede kwartaal - vergeleken met dat het lockdownkwartaal van vorig jaar - met 7,5 procent tot 325,4 miljoen euro. Dat is iets meer dan de 320 miljoen waar de analisten gemiddeld op rekenden.
De omzet uit retaildiensten groeide met 5 procent, voornamelijk dankzij de hogere omzet uit 'convergente diensten' (+15,5%). Lees: kabelknippers. Orange Belgium lanceerde twee jaar geleden een abonnement voor klanten die geen digitale tv of vaste telefonie meer willen en zette op die manier de aanval in op de klassieke telecombundels. Ook concurrent Telenet moest al vaststellen dat steeds meer klanten hun dure bundels vaarwel zeggen.
Roaminginkomsten
Dankzij de omzetgroei en kostenbesparingen kon Orange Belgium een brutobedrijfswinst van 91,1 miljoen euro (+5,9%) voorleggen. Ook dat is een stuk beter dan de consensusverwachting van 88 miljoen. Orange Belgium introduceerde een tijdje geleden met betrekking tot de brutobedrijfswinst het mondvol 'EBITDAaL' (zie inzet hieronder).
'De commerciële performantie bleef positief ondanks de actieve concurrentie. De coronamaatregelen hadden een geringere impact dan vorig jaar', stelt Orange Belgium in zijn kwartaaloverzicht. Door het einde van de lockdowns verdiende de operator meer aan de - weinig rendabele - doorverkopen van mobieltjes en het toegenomen reisverkeer gaf de roaminginkomsten een boost.
Voor 2021 blijven de vooruitzichten van de derde telecomspeler van het land onveranderd. Qua omzet gaat de groep uit van een beperkte omzetgroei. De brutobedrijfswinst zou tussen 320 en 340 miljoen euro moeten uitkomen.
We blijven heel, heel, heel voorzichtig.
'We blijven heel, heel, heel voorzichtig', zegt Xavier Pichon, de CEO van Orange. 'De roaminginkomsten hebben de impact van de gezondheidscrisis op de resultaten geminimaliseerd. Op dit moment zien we toch heel wat landen weer in oranje en rode zones veranderen.'
Kabelaar VOO
Orange rept in zijn kwartaalresultaten met geen woord over het verkoopproces van de Waalse kabelaar VOO. 'Wij kunnen op dit moment niks lossen over het dossier', reageerde Pichon. Waarnemers achten de kans groot dat Orange een van de geïnteresseerde partijen is.
De Luikse intercommunale Nethys heeft vorige week een shortlist vastgelegd met kandidaten die de Waalse telecomoperator willen overnemen. De kandidaten op de lijst worden betrokken bij de verdere onderhandelingen, die tegen eind oktober afgerond moeten worden
Mislukt bod
Het zijn de eerste resultaten van Orange Belgium sinds het mislukte bod van de Franse moedergroep om haar Belgische dochter van de beurs te halen. Een operatie waar evenmin naar verwezen wordt in de kwartaalresultaten.
Orange lanceerde een bod van 22 euro per aandeel op het voormalige Mobistar, maar kreeg tegenkanting van het Britse hefboomfonds Polygon en van een reeks andere minderheidsaandeelhouders die ijverden voor een hoger bod. Dat kwam er niet. Na de heropening van zijn bod bleef Orange steken op 76,97 procent van de aandelen.
De Franse groep vindt evenwel dat ze voortaan over de middelen beschikt 'om de financiële flexibiliteit van Orange Belgium te verbeteren, de strategie van waardecreatie op lange termijn efficiënter te ontplooien en Orange Belgium toe te laten beter te reageren op de grote transformaties op de Belgische markt'.
Het aandeel Orange Belgium viel na afloop van het overnamebod terug en noteert sindsdien onder de biedprijs (zie grafiek).
EBIT-TAAL
Orange Belgium introduceerde een tijdje geleden het mondvol 'EBITDAaL'. Het gaat nog altijd om de winst voor rentelasten, belastingen en afschrijvingen (ebitda). Maar wel ná leasekosten. Dat is een gevolg van een nieuwe boekhoudregel (IFRS16), die bedrijven verplicht hun leaseschulden op de balans te nemen.
Een neveneffect van die nieuwe boekhoudregel is dat de ebitda minder dan ooit een goede graadmeter is van de cashgeneratie van een bedrijf, omdat die geen rekening houdt met de rentelasten verbonden aan de operationele lease. Dat lost Orange Belgium op met de toevoeging 'aL'.
0 件のコメント:
コメントを投稿