De beeldvormingsgroep Barco heeft door de pandemie moeite om een goed gevuld orderboek in omzet te vertalen. Toch heeft ontslagnemend CEO Jan De Witte er alle vertrouwen in. 'De winst zal volgen.'
Barco veroorzaakte vorige vrijdag ophef toen bekend raakte dat CEO Jan De Witte plaats moet maken voor de tandem Charles Beauduin en An Steegen. Beauduin, die op 1 september de teugels overneemt (zie inzet) en tot dan voorzitter is, tekende present op de presentatie van de halfjaarresultaten.
Die resultaten geven geen onverdeeld positieve boodschap. Kijken we naar het orderboek, dan lijkt de beeldvormingsgroep te herstellen na een rampjaar. Met 466 miljoen euro doet Barco het 17 procent beter dan in de eerste helft van 2020 en 34 procent beter dan in de tweede helft van dat jaar. Het bedrijf doet het ook beter dan de 456 miljoen euro die analisten verwachtten.
De omzet ligt met 366 miljoen euro echter 10 procent lager dan een jaar geleden en ook licht onder de analistenconsensus. De brutobedrijfswinst (ebitda) kwam uit op 27,5 miljoen euro, grosso modo in lijn met de verwachtingen.
Langdurige beperkingen
Barco wijst naar de langdurige beperkingen die tijdens de pandemie werden opgelegd om de tegenvallende omzet te verklaren. Thuiswerken bleef verplicht of aangewezen in grote delen van de wereld. Clickshare, de vergadertool van Barco die in meer dan 900.000 vergaderruimtes gebruikt wordt, heeft het nog moeilijk. Al relativeert afscheidnemend CEO De Witte dat. 'Met Clickshare Conference hebben we een antwoord op de uitdagingen van de hybride vormen van werken.'
Met Clickshare Conference hebben we een antwoord op de uitdagingen van de hybride vormen van werken.
Ook de opening van de bioscoopzalen liet in West-Europa en de Verenigde Staten lang op zich wachten. Bovendien wordt Barco geraakt door het tekort aan chips. Volgens De Witte is Barco die crisis de baas. 'We werken dagelijks samen met leveranciers en brokers om voldoende chips op voorraad te hebben. Daarnaast zoeken onze ingenieurs naar technologische alternatieven, waardoor we alles onder controle hebben.'
De essentie
- De beeldvormingsbedrijf Barco publiceert halfjaarcijfers na de aankondiging van de CEO-wissel. Jan De Witte maakt in september plaats voor Charles Beauduin en An Steegen.
- Met 466 miljoen euro doet het orderboek van Barco het 17 procent beter dan in de eerste helft van 2020 en 34 procent beter dan in de tweede helft van dat jaar.
- De omzet ligt met 366 miljoen euro echter 10 procent lager dan een jaar geleden.
- De Witte vertrouwt erop dat Barco gestage verbeteringen zal realiseren naarmate de markten herstellen en de heropening van de kantoren versnelt.
Dat hield beleggers niet tegen om het aandeel maandagavond meer dan 6 procent lager te sturen op de Brusselse beurs.
Goed momentum
De beeldvormingsgroep wijst zelf op tekenen van beterschap. De winst lag in het tweede kwartaal 13 procent hoger dan in het eerste kwartaal van 2021. Die kwam in de eerste plaats uit China. 'De wereld opent er zich na de coronapandemie', zegt De Witte. 'We beleven er een erg goed momentum.' Dat geldt zowel voor de verkoop van bedrijfssoftware als die van technologie voor bioscopen.
Blockbusters gedragen zich zoals blockbusters. Het publiek vindt de weg naar de cinemazalen
'In de rest van de wereld staan we aan het begin van dat herstel', zegt De Witte. Hij verwijst naar de opening van de bioscopen eind mei. 'Blockbusters gedragen zich zoals blockbusters. Het publiek vindt de weg terug naar de cinemazalen.' De vervangingsgolf, waarbij cinema-uitbaters hun klassieke projectoren vervangen door laserprojectoren, kan weer op gang komen. Barco rekent er bovendien op dat evenementen waar het technologiebedrijf projectoren voor levert in het derde kwartaal opnieuw van start gaan.
De bestellingen voor Healthcare lagen in de eerste helft van het jaar 18 procent hoger dan vorig jaar. Ziekenhuizen lijken na de gezondheidscrisis opnieuw te investeren in diagnostische beeldvorming en chirurgie.
De Witte heeft er alle vertrouwen in dat Barco gestage verbeteringen zal realiseren naarmate de markten verder herstellen en de heropening van kantoren versnelt. 'Beperkingen in de toeleveringsketen kunnen de groeiversnelling temperen', waarschuwt hij wel.
Stap opzij
De afscheidnemende CEO is - gezien de nog altijd moeilijke context - niet ontevreden over de resultaten. 'De combinatie van een ongelijk herstel van de economische activiteit en de beperkingen in de toeleveringsketen heeft ertoe geleid dat de verkoop achterblijft op de bestellingen.'
Voor heel 2021 rekent De Witte op een omzetherstel en een ebitdamarge die hoger is dan de 7,5 procent uit de eerste jaarhelft.
Voor heel 2021 rekent De Witte op een omzetherstel en een ebitdamarge die hoger is dan de 7,5 procent uit de eerste jaarhelft. Dat oogt niet bijster ambitieus. Analisten mikten tot nog toe op een omzetgroei van 8 procent naar 834 miljoen euro en een winstmarge van 9,5 procent.
De Witte acht de tijd rijp om een stap opzij te zetten. 'Mijn verhaal bij Barco bestaat uit drie hoofdstukken: de prestaties van het bedrijf verbeteren, het bedrijf verder digitaliseren en de coronapandemie zo goed goed mogelijk doorkomen. Dat is gelukt.' Hij benadrukt dat zijn vertrek als CEO een gemeenschappelijke beslissing is. 'Barco heeft veel potentieel en is klaar voor de toekomst.'
Wat zijn persoonlijke plannen zijn, wilde hij nog niet kwijt. 'Eerst verzeker ik een vlotte transitie en dan neem ik wat vakantie. Nadien zien we wel.'
Charles Beauduin wordt voorzitter weefgetouwenproducent Vandewiele
Nu Charles Beauduin samen met An Steegen vanaf 1 september de dagelijkse leiding van Barco op zich neemt, moet zijn weefgetouwenproducent Vandewiele op zoek naar een nieuwe CEO. 'We zijn niet meer op zoek', reageerde Beauduin tijdens de persconferentie naar aanleiding van de halfjaarresultaten van Barco. Wie de nieuwe CEO wordt, wilde hij niet kwijt.
Beauduin wordt zelf voorzitter van de raad van bestuur van het bedrijf dat hij samen zijn vader in 1993 kocht om er een wereldspeler van te maken.
Welke accenten Beauduin en Steegen zullen leggen bij Barco, is nog niet duidelijk. Daar wilde de nieuwbakken CEO niet op vooruitlopen. 'We gaan voor een co-CEO-schap. We zullen vragen over de toekomst beantwoorden zodra An Steegen haar functie opneemt op 1 oktober 2021. Beauduin wilde wel kwijt dat de focus voor Barco in de toekomst op innovatie en verdere internationalisering zal liggen. 'We moeten meer investeren in technologie, mensen en radicale innovaties.'
Beauduin zelf zag maandag een aanzienlijk deel van zijn vermogen in rook opgaan. Waar zijn belang van 19,84 procent in Barco aan de slotkoers van 21,9 euro vrijdag meer dan 400 miljoen euro waard was, dan bleef daar maandag na het sluiten van de beurs nog 375 miljoen euro van over.
0 件のコメント:
コメントを投稿