2021年7月20日火曜日

Deltavariant veroorzaakt verkoopgolf - De Tijd

De angst voor oplopende coronabesmettingen doet beleggers de verkoopknop indrukken. Vooral bank-, reis- en chipaandelen zijn de pineut.

De deltavariant houdt maandag stevig huis op de beurzen en dat lijkt gedurende de dag alleen maar te verergeren. Het gemiddelde Europese aandeel sloot 2,7 procent lager. Beleggers vrezen dat de deltavariant flink wat roet in het eten zal gooien van de economische heropeningsboom.

In verschillende delen van Azië, in Europa en in de VS is het aantal besmettingen weer stevig aan het oplopen door de besmettelijkere variant van het coronavirus. Verschillende landen verstrengen opnieuw de coronamaatregelen, nadat die op veel plaatsen waren versoepeld wegens de onder stoom gekomen vaccinatiecampagnes.

Stevige klappen vallen bij de banken: het gemiddelde Europese bankaandeel zakt met 3,1 procent. Het Franse BNP Paribas zakt met 4,6 procent, de Britse bankgroep Lloyds verliest 4,6 procent en het Nederlandse ABN AMRO valt 4,4 procent terug.

Als de deltavariant tot een nieuwe reeks coronamaatregelen leidt, heeft dat een weerslag op de economie en het aantal wanbetalingen. Dat drukt op de resultatenrekeningen van banken, waardoor beleggers die aandelen in de verkoop doen.

Impact op economie beperkt

Hoofdeconoom Peter Vanden Houte van ING denkt dat de impact van de deltavariant op de economie beperkt zal zijn. 'We zien in een aantal landen de besmettingen snel oplopen en de toegenomen mobiliteit door het vakantieseizoen verergert dat. Maar het zijn nu niet de ouderen, maar vooral de jongeren die besmet raken. Die komen minder vaak in het ziekenhuis waardoor de druk op de zorg een stuk minder is. Daardoor hoeven overheden minder strenge maatregelen te nemen die de economische groei kunnen fnuiken.'

De ziekenhuisopnames blijven relatief laag, waardoor overheden minder strengemaatregelen hoeven te nemen die de groei kunnen fnuiken.
Peter Vanden Houte
Hoofdeconoom van ING

'Ondertussen gaat ook de vaccinatiecampagne verder, waardoor het virus zich minder makkelijk kan verspreiden', vervolgt Vanden Houte. 'We moeten waarschijnlijk zo'n 80 procent van de bevolking inenten om de verspreiding te stoppen. Daar zijn we nog niet, waardoor een aantal beperkende maatregelen zoals social distancing en mondmaskerdracht nog even blijven.'

Correctie zat eraan te komen

Marktenstrateeg Philippe Gijsels van BNP Paribas Fortis zegt dat een correctie er aan zat te komen. 'De deltavariant is vooral een trigger, maar het had net zo goed een inflatiecijfer of een uitspraak van de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank (Fed), Jerome Powell, kunnen zijn. Om de 7 à 8 maanden heb je eens een correctie van 5 tot 10 procent. Nu heb je een periode gehad die al langer was dan dat met een heel lage volatiliteit. Een markt die wil verkopen vindt altijd wel een reden.'

Een markt die wil verkopen vindt altijd wel een reden.
Philippe Gijsels
Marktenstrateeg bij BNP Paribas Fortis

De meeste aandelenbeurzen zijn in het afgelopen jaar flink gestegen. De Bel20 klom sinds begin januari met 12,8 procent. 'De aandelenmarkten waren geprijsd voor perfectie', zegt Gijsels. 'De economische groei zou zonder haperingen verlopen, de centrale banken zouden geld blijven pompen en de inflatie-opstoot zou tijdelijk zijn. Met de deltavariant beginnen er nu wat twijfels te komen over de eerste aanname, waardoor markten nu onrustig zijn.'

Reisaandelen

De deltapaniek laat zich verder voelen bij de reisaandelen. Zo leveren de luchtvaartmaatschappijen Ryanair en Easyjet beiden meer dan 6 procent in. Ook de reisorganisatie TUI zakt 3,8 procent.

'Zeker voor de toeristensector is de opkomst van de deltavariant een klap', zegt Vanden Houte. 'De verwachting was dat het reizen goed was geregeld met de testbewijzen en het vaccinatiepaspoort. Maar nu zie je dat overheden hier en daar de maatregelen moeten verstrengen.'

Chipaandelen

Ook in de lappenmand: de chipsector. De chipmachinebouwers ASML en ASMI zakken 3,5 en 4,9 procent. Bij de chipbakkers zakt de Bel20'er Melexis met 4,4 procent.

De daling bij chipaandelen is begrijpelijk, omdat de chipsector cyclisch is: de chipmarkt is gevoelig voor de economische conjunctuur. Tegelijk is er een nijpend tekort aan chips en daar lijkt zelfs een mogelijke economische vertraging door de deltavariant geen verandering in te brengen.

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiY2h0dHBzOi8vd3d3LnRpamQuYmUvbWFya3Rlbi1saXZlL25pZXV3cy9hbGdlbWVlbi9kZWx0YXZhcmlhbnQtdmVyb29yemFha3QtdmVya29vcGdvbGYvMTAzMjA1ODMuaHRtbNIBAA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿