De Galapagos-aandeelhouders hadden na een rotjaar hun hoop gezet op het Toledo-onderzoeksprogramma. Maar de eerste resultaten daarvan zijn niet overtuigend. Het aandeel tuimelt naar de laagste koers in vijf jaar. ‘We zetten een stap vooruit, maar er is nog werk aan de winkel.’
‘A mixed bag’, zo noemt Galapagos-topman Onno van de Stolpe de resultaten van drie patiëntenstudies met het kandidaat-geneesmiddel GLPG3970. 'Suboptimaal', klinkt het bij beurshuis Jefferies.
Die molecule maakt deel uit van het Toledo-onderzoeksprogramma, dé speerpunt in de onderzoekspijplijn van het biotechbedrijf. Een honderdtal werknemers is er dag en nacht mee bezig.
Galapagos is binnen dat programma nieuwe schakelaars in het immuunsysteem op het spoor gekomen die een rol spelen bij allerhande ontstekingsziektes. Het bedrijf is volop bezig middelen te ontwikkelen om die schakelaars aan of uit te zetten en op die manier ziektes af te remmen. GLPG3970 is het eerste middel dat op patiënten werd getest.
Van de Stolpe en in zijn spoor alle aandeelhouders hebben hun hoop op Toledo gezet na de teleurstellingen van het voorbije jaar. De topman is op basis van laboproeven altijd al zeer enthousiast geweest over het programma. Maar testen in het labo zijn nog iets anders dan testen in de mens, blijkt nu. ‘Ik ben een optimist en mijn verwachtingen zijn misschien wat onrealistisch geweest’, zegt hij.
Je hoopt natuurlijk dat je alle boxen kan aanvinken, dat je resultaten iedereen omverblazen. Dat is nu niet zo.
Bij psoriasispatiënten heeft het middel een positief effect. Na zes weken toonden vier van de 13 patiënten die GLPG3970 kregen ten minste 50 procent verbetering, tegenover één in de placebogroep.
Een studie met patiënten met chronische darmontsteking (colitis ulcerosa) toonde een biologische respons, maar dat vertaalde zich niet in een verbetering ten opzichte van de placebogroep. En - een grote tegenvaller - bij reumapatiënten had de behandeling geen enkel effect.
‘Je hoopt natuurlijk dat je alle boxen kan aanvinken, dat je resultaten iedereen omverblazen. Dat is nu niet zo. Het had mooier gekund’, zegt Van de Stolpe.
Maar dat wil ook niet zeggen dat het hele Toledo-programma in de vuilnisbak moet. ‘We hebben een nieuw werkingsmechanisme voor ontstekingsziektes ontdekt. Dat tonen de resultaten. Daar zijn wij, én onze partner Gilead, enthousiast over. Maar onze molecule blijkt niet krachtig genoeg. We pionieren in een nieuw domein en dat hoort erbij. We hebben een stap vooruit gezet, maar er is nog werk aan de winkel. We hebben goede hoop dat we met een krachtiger versie kunnen komen die wel overal haar werk doet.'
We hebben een nieuw werkingsmechanisme voor ontstekingsziektes ontdekt. Daar zijn wij, én onze partner Gilead, enthousiast over. Maar onze molecule blijkt niet krachtig genoeg.
Galapagos heeft intussen al twee back-ups voor GLPG3970 in de pijplijn zitten. De eerste patiëntenproeven daarvoor starten nog dit jaar. Dat betekent wel dat Galapagos en de aandeelhouders opnieuw een jaar geduld moeten hebben om het potentieel van Toledo goed in te schatten.
Veel beleggers hebben dat geduld of vertrouwen niet meer en houden het voor bekeken. Onder meer KBC Securities knipt in het koersdoel voor het aandeel. 'Deze update is niet echt inspirerend voor investeerders', luidt het.
Het aandeel krijgt nog eens een tik en zakt naar het laagste peil in vijf jaar tijd. De beurswaarde is gezakt tot 3,2 miljard euro, tegenover 15 miljard euro op de piek anderhalf jaar geleden. De beurswaarde ligt zelfs ruim onder de cashpositie van het bedrijf. Dat is het ultieme teken van wantrouwen in de toekomst van Galapagos en geeft aan dat beleggers ervan uit gaan dat Galapagos zal blijven investeren zonder dat het ook maar iets oplevert.
Het probleem is dat we weinig krediet hebben. Er is scepticisme over wat we gaan opleveren.
‘Het probleem is dat we weinig krediet hebben. Dat is begrijpelijk gezien de grote teleurstellingen die aandeelhouders achter de kiezen hebben. Er is scepticisme over wat we gaan opleveren.’
Vorig jaar viel de Amerikaanse droom van Galapagos in stukken toen de Amerikaanse geneesmiddelenwaakhond bezwaren maakte tegen de lancering van het reumamiddel Jyseleca. Galapagos zal het medicijn wel in Europa verkopen, maar dat is slechts een troostprijs. Bovendien leverde ook het onderzoek met ziritaxestat bij patiënten met longfibrose niets op.
Door die opeenvolging van tegenslagen moest Galapagos zich herbronnen. Het zette de tering naar de nering, zette enkele onderzoeksprojecten stop en stroomlijnde de organisatie om 150 miljoen euro te besparen. Daarbij werden 150 arbeidscontracten, voornamelijk voor externen, stopgezet.
Het grote voordeel van Galapagos is dat het op een berg cash - ruim 5 miljard euro - zit dankzij het enorme samenwerkingsakkoord dat het tekende met Gilead toen van een malaise nog geen sprake was.
Met de cash op de bankrekening speurt het bedrijf naar overnames of een licentiedeal om de pijplijn aan te vullen. Dat is nodig, aangezien de Europese verkoopploeg van Galapagos nu met slechts één medicijn de baan op gaat, wat suboptimaal is.
0 件のコメント:
コメントを投稿