2021年7月14日水曜日

D'Ieteren boekt grootste dagwinst in dertig jaar - De Tijd

Nu zelfs Wall Street-titaan Larry Fink het kroonjuweel Belron ontdekt, staat de discrete Brusselse holding plots wereldwijd op de beleggersradar.

Geen discussie over het opvallendste aandeel dinsdag bij een vlakke Brusselse beurshandel. D'Ieteren spurtte 22,1 procent hoger naar 134 euro, wat de beurswaarde in één trek van goed 6 miljard naar 7,5 miljard deed aandikken.

De handel was met 147.000 stuks erg fors. Het voorbije jaar wisselden dagelijks gemiddeld 40.000 stuks D'Ieteren van eigenaar. De koerssprong is ook met voorsprong de grootste sinds 1990, de start van de dagelijkse statistieken. Het vorige record, goed 18 procent, dateerde nog van 26 februari 2016. Ook toen wist de holding mede dankzij Belron beleggers te verrassen.

De instap waardeert de Carglass-eigenaar inclusief schulden op 21 miljard euro, louter de aandelenwaarde wordt zo op 17,2 miljard geprikt. De instap waardeert het belang van D'Ieteren (50%) in Belron op 8,6 miljard euro. Om een idee te geven: dat is een stuk meer dan de beurswaarde van de holding D'Ieteren maandagavond, toen iets meer dan 6 miljard euro. 

KBC Securities verhoogt het koersdoel voor D'Ieteren van 121 naar 190 euro. Het advies blijft logischerwijs 'kopen'.

'De ondernemingswaarde van 21 miljard euro voor Belron is indrukwekkend', stelt analist Wim Hoste vast. 'Wij gingen tot nog toe uit van 12 miljard. 'Gevolg: wij becijferen het aandelenbelang van D'Ieteren nu op 8,6 miljard euro of 158,2 euro per aandeel, van 4,7 miljard euro of 86 euro per aandeel voorheen.'

Het beurshuis komt in een nieuwe 'som-van-de-delen'-analyse op 222 euro per aandeel. Pro memorie: de holding omvat voor de rest nog de autoverdeler D'Ieteren Auto, de schriftjesmaker Moleskine en cash. Tegelijk past de analist ook een kleinere korting toe, omdat het 'herinvesteringsrisico' van de vele cash na de instap bij TVH Parts eind vorige week is afgenomen. 

Het resultaat is dus een koersdoel dat de turbo opgezet krijgt en van 121 naar 190 euro gaat. 

Op langere termijn, zo rond 2025, denken we dat een IPO van Belron in de pijplijn zit.
David Vagman
ING-analist

Een 'monsterwaardering'. Zo noemt ook ING het prijskaartje van D'Ieteren-kroonjuweel Belron bij de instap van drie grote fondsen. 'Dit is een belangrijke katalysator voor de beurskoers', concludeert analist David Vagman. Het koopadvies blijft uiteraard behouden. 

Vagman denkt ook verder. 'Op langere termijn, zo rond 2025, denken we dat een IPO van Belron in de pijplijn zit.' Hij verwijst naar de voorzichtiger, nieuwe schuldenpolitiek waarbij de schuldenberg van Belron begrensd wordt op drie in plaats van ruim vier keer de jaarlijks bedrijfswinst. Een plafond dat D'Ieteren volgens ramingen van de ING-analist nog altijd toelaat jaarlijks zo'n 500 miljoen aan dividenden te cashen vanuit de Carglass-eigenaar. 

D'Ieteren is buiten categorie in een Bel20 die na de scherpe voorjaarsrally in juli wat begint te kachelen. De Bel20 sloot vlak op 4.211 punten, nog altijd een stevige winst van 16 procent sinds Nieuwjaar.

Bij Bpost  mag interim-CEO Dirk Tirez zich voortaan ook 'gewoon' CEO noemen. Tirez was al sinds maart interimaris en kent de postgroep door en door.

Het aandeel Bpost krabbelde na dat kwartaalrapport uit een diep dal en is sinds de het dieptepunt van de nazomer van 2020 nu verdubbeld. 

Die verdubbeling is even welletjes oordelen analisten. 'De enorme boost in e-commerce zal zich vanaf het tweede kwartaal wat beginnen normaliseren', schrijft KBC Securities-analist Thomas Couvreur. 'We handhaven ons koersdoel van 11 euro, maar gezien het gebrek aan verder opwaarts potentieel verlagen we ons advies'. Dat advies gaat nu van gewoon 'kopen' naar 'bijkopen'.

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMib2h0dHBzOi8vd3d3LnRpamQuYmUvbWFya3Rlbi1saXZlL25pZXV3cy9hbGdlbWVlbi9kLWlldGVyZW4tYm9la3QtZ3Jvb3RzdGUtZGFnd2luc3QtaW4tZGVydGlnLWphYXIvMTAzMTk1ODMuaHRtbNIBAA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿