2021年7月5日月曜日

Burenruzie zet oliekartel onder hoogspanning - De Tijd

Analisten vrezen een omgekeerd scenario van 2020: een ruzie die de olieprijs deze keer de stratosfeer in plaats van de dieperik injaagt.

Het is exact wat een voor oplopende inflatie beduchte wereld niet nodig heeft: een potentiële verse flessenhals in de productie van een essentiële grondstof: ruwe olie. De olieprijs is naar het hoogste peil sinds het najaar van 2018 geklommen (zie grafiek).

De belangrijkste factor is natuurlijk een westerse wereld die naarmate de vaccinatie vaart wint in een rotvaart herstelt van de Covid-19-crisis en zo de vraag naar olie de hoogte injaagt. Tegelijk leeft de vrees dat het aanbod niet zal volgen, wat de jongste weken de prijsstijging een extra boost gaf.

Burenruzie

De reden? Een zeldzame burenruzie tussen twee traditionele bondgenoten: Saoedi-Arabië, de 'centrale bank' van de wereldoliemarkt, en de Verenigde Arabische Emiraten. Vrijdagavond was het al duidelijk dat de twee het in de schoot van de OPEC+, het met Rusland aangevulde oliekartel, niet eens raakten over een geplande productieverhoging.

Zondag was er dan het uitzonderlijk tafereel van de twee olieministers die elkaar voor het oog van de televisiecamera's afvielen. 'De Emiraten zijn voorstander van een onvoorwaardelijke verhoging van de productie, wat de markt ook nodig heeft', zei olieminister Suhail Al Mazrouei. Maar hij kantte zich tegen de Saoedische plannen om de productiedeal meteen te betonneren tot eind 2022. 'Dat is niet nodig.'

Hogere quota

De Saoedische olieminister, prins Abdulaziz bin Salman, liet dan weer weten dat er geen sprake kan zijn van een hoger productiequotum voor de Emiraten, zoals de buren nastreven. De Emiraten vinden dat hun huidige quotum van 3,2 miljoen vaten per dag te bescheiden is en eisen een verhoging tot 3,8 miljoen. 'Wat voor soort compromis heb je als zegt dat je productie 3,8 moet zijn en dat dat de nieuwe basis is?'

De Saoedi's dreigen ermee dat zonder compromis teruggekeerd wordt naar plan B, namelijk geen productieverhoging in augustus en potentieel een verse inflatieschok voor de westerse wereld.

Riyad vreest dat hogere quota voor de Emiraten een doos van Pandora zouden openen waarbij iedereen à la carte zijn 'basisproductie' kan opschalen, wat de net herwonnen productiediscipline van het kartel aan flarden zou schieten. De Saoedi's dreigen ermee dat zonder compromis teruggekeerd wordt naar plan B, namelijk geen productieverhoging in augustus en potentieel een verse inflatieschok voor de westerse wereld.

Niemand zal nog durven te zeggen dat Riyad bluft, zeker niet na het voorjaar van 2020. Toen draaiden de Saoedi's de oliekraan wijd open om een nukkig Rusland tot meer discipline te dwingen. De combinatie van een hogere productie én een tuimelende vraag bij het begin van de pandemie stuurde in april 2020 zelfs even de Amerikaanse olieprijs onder nul.

Nu vrezen olieanalisten een omgekeerd scenario: een toxische mix van een snel stijgende vraag én Saoedi's die de kraan dicht houden, die de prijs voor ruwe olie verder de hoogte dreigt in te jagen.

Maandag is een nieuwe vergadering gepland van de OPEC. Met een burenruzie die de hele wereld met argusogen volgt.

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMia2h0dHBzOi8vd3d3LnRpamQuYmUvbWFya3Rlbi1saXZlL25pZXV3cy9hbGdlbWVlbi9idXJlbnJ1emllLXpldC1vbGlla2FydGVsLW9uZGVyLWhvb2dzcGFubmluZy8xMDMxNzkxNi5odG1s0gEA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿